رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، با اشاره به اینکه در سه ماه اخیر ۷۷۲ هکتار از اراضی مناطق حفاظت شده، رفع تصرف شده است، از برخورد قاطع دولت با زمین خواری و هر گونه تصرف و یا تغییر کاربری اراضی ملی در مناطق حفاظت شده، خبر داد.
بیشترین زمین خواری در هرمزگان ، گیلان ، مازندران و فارس
به گزارش واحد مرکزی خبر، معصومه ابتکار در نشست خبری با عنوان "حرکت به سوی کشوری بدون فساد"، با بیان اینکه بیشترین مقدار زمین خواری در مناطق حفاظت شده استانهای هرمزگان ، گیلان ، مازندران و فارس روی داده است به فعال شدن بخش بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست برای رفع تصرف اراضی مناطق حفاظت شده اشاره کرد .
وی مجموع اراضی شناسایی شده در مناطق حفاظت شده را که در سال های اخیر به تصرف درآمده و همچنان در تصرف است 1500 هکتار دانست و افزود : دولت تلاش می کند با همکاری دستگاه قضا مراحل آزادسازی این اراضی را با جدیت دنبال کند.
ابتکار با اشاره به اینکه 100 پرونده دیگر در این خصوص تشکیل شده است، گفت : هم اکنون موضوع رفع تصرف اراضی تصرف شده در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد .
رئیس سازمان محیط زیست، همچنین تعداد پرونده های زمین خواری مربوط به استان تهران را در مناطق حفاظت شده لار، ورجین ، لواسانات و خجیر 40 پرونده برشمرد و گفت : تاکنون 90 هکتار از این اراضی رفع تصرف شده است .
- حفاظت از مناطق چهار گانه محیط زیست
- نخستین بار؛ ردیف بودجه برای طرحهای مدیریت مناطق حفاظت شده
ابتکار، حفاظت از مناطق چهارگانه محیط زیست را که شامل پارک ملی ، آثار طبیعی ملی ، پناهگاه حیات وحش و مناطق حفاظتشده می شود بسیار با اهمیت توصیف کرد و گفت : تهیه طرح مدیریت مناطق حفاظت شده از مهمترین برنامه هایی است که دولت با هدف حفاظت بهتر از این مناطق با حمایت و کمک جوامع محلی دنبال می کند .
وی افزود : بر اساس این طرح استانها موظف شده اند ضمن تهیه و ارائه برنامه های مدیریتی خود ، مناطق حفاظت شده را با رعایت ضوابط زیست محیطی به بخش خصوصی واگذار کنند .
وی با بیان اینکه دولت نخستین بار در تاریح محیط زیست ردیف بودجه برای اجرای طرحهای مدیریت مناطق حفاظت شده پیش بینی کرده است اجرای این طرح را منوط به تعیین حوزه های حفاظت شده و تحقیقاتی در این مناطق دانست .
گردشگران، مناطق حفاظت شده را تخریب نکنند
ابتکار، با تاکید بر اینکه در این طرح به هیچ یک از بهره برداران که در قالب گردشگری طبیعی شکل می گیرند اجازه تخریب مناطق حفاظت شده داده نمی شود تشکیل گروههای نظارتی را با حضور سازمانهای مردم نهاد در قالب شورای راهبری ضروری دانست و گفت : فقط در این شرایط می توان از مناطق حفاظت شده با تجهیزات بیشتر و مشارکت مردم حفاظت کرد .
جزیره آشوراده، مقصد گردشگری
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به تفاهم نامه ای که با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای استفاده از جزیره آشوراده امضا شده است، اشاره کرد و گفت: بر اساس این تفاهم نامه که در قالب طرح مدیریتی تنظیم شده بهره بردار موظف شده است ضمن رعایت مسائل زیست محیطی شرایط را برای گردشگری طبیعی، آن هم فقط در ده درصد از این مناطق فراهم آورد.
وی با تاکید براینکه آشوراده پناهگاه حیات وحش است، افزود: در این تفاهم نامه که فقط کلیات آن تصویب شده است و همچنان باید جزئیات آن بررسی شود هیچ گونه دخل و تصرف وجود ندارد و میراث فرهنگی باید به صورت صددرصد زون حیات وحش آن را ایمن نگه دارد.
مجوزی برای جاده جنگل ابر صادر نشده است
وی همچنین به جاده جنگل ابر اشاره کرد و گفت : سازمان حفاظت محیط زیست برای این جاده تاکنون هیچ مجوزی صادر نکرده است و نمی کند.
ابتکار با بیان اینکه احداث جاده در این جنگل تغییرات کاربری را نیز به همراه خواهد داشت از نمایندگان مجلس خواست با در نظر گرفتن ارزش ذاتی منابع طبیعی آن از صدور رای برای احداث آن خودداری کنند.
وی تاکید کرد : سازمان حفاظت محیط زیست برای طرحهای گردشگری فقط منطبق با مطالعات زیست محیطی اقدام می کند .
طرح ملی مقابله با گرد وغبار و مشکلات دریاچه ارومیه
وی اجرای طرح ملی مقابله با گرد و غبارها و تالاب های هامون ، دریاچه ارومیه ، انزلی و فارس را از مهمترین برنامه های سازمان حفاظت از محیط زیست در سال 94 دانست و گفت: بر همین اساس در بودجه پیشنهادی دولت 55 میلیارد تومان پیش بینی شده است.
ابتکار، مجموع اعتبارات پیش بینی شده تملک و دارایی سازمان حفاظت محیط زیست را در سال 94 بیش از 230 میلیارد تومان و بودجه استانی را نیز170 میلیارد تومان دانست و افزود: کاهش آلودگی هوا، بهینه سازی مصرف انرژی، اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی و احیای رودحانه های کشور از دیگر برنامه های سازمان محیط زیست در سال آینده است.
توافق برای تبدیل جاده کنونی جنگل گلستان به جاده توریستی
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص تبدیل جاده کنونی جنگل گلستان به جاده توریستی گفت: تصمیم کلی آن در دولت مورد توافق است و اعتباراتش باید تأمین شود.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، معصومه ابتکار در حاشیه نشست خبری در جمع خبرنگاران افزود: محدودیت های بودجه ای 94 زیاد است اما سازمان محیط زیست گزینه جدید را تایید و وزارت راه نیز موافقت خود را برای خروج جاده از داخل پارک اعلام کرده است .
ابتکار درباره ساخت وسازهای صورت گرفته در منطقه حفاظت شده «جهان نما» گفت: حتما اگر تغییر کاربری و دخل و تصرف غیر قانونی باشد سازمان محیط زیست با آن برخورد می کند .
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره هوای تهران افزود: تعداد روزهای سالم و پاک در هفت ماه امسال در مقایسه با پارسال افزایش چشمگیری دارد و تعداد روزهای ناسالم و برخی از آلاینده ها نیز کاهش یافته است.
ابتکار درباره موضوع «تیلاپیلا» بین سازمان شیلات و محیط زیست افزود: تا الان هیچ موافقتی داده نشده است .
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره اینکه در تهران چه میزان زمین خواری شده است؟ گفت: آماری که ما می دهیم درباره مناطق حفاظت شده سازمان است و هم اکنون برای 1500 هکتار پرونده وجود داردکه 40 پرونده دارای حکم قطعی است و حدود 90 هکتار آن رفع تصرف کامل شده است .
ابتکار افزود: 100 پرونده دیگر نیز مراحل قضایی خود را طی می کند و هماهنگی های خوبی با قوه قضائیه ، قاضی ویژه ، مامور همکاری و استانداری صورت گرفته است .
ابتکار افزود: افراد از خرید اراضی که مالکیت آنها مشخص نیست یا مدارک و ضوابط کافی ندارد و مخصوصا اراضی ملی که تغییر کاربری داده شده است خودداری کنند چون با مشکلات حقوقی مواجه می شوند .
معاون رئیس جمهور گفت : طرح "کاداستر " ، مکانیزه شدن فرآیند ثبت و تبادل اطلاعات بین دستگاههای مختلف می تواند به جلوگیری از دخل و تصرفات کمک کند .