وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و رئیس سازمان استاندارد درباره استفاده برخی تولیدکنندگان محصولات لبنی از روغن پالم ، که بسیاری از رسانه ها را به پیگیری موضوع واداشت ، توضیحاتی ارائه دادند.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برای جلوگیری از تضییع حقوق شرکتهای تولید لبنیات اسامی شرکتهای متخلف لبنی که از روغن پالم استفاده میکنند را اعلام میکنیم.
دکتر هاشمی در حاشیه نشست افتتاحیه تدوین سند راهکارهای اجرایی سیاستهای کلی سلامت در پاسخ به سوال خبرنگار واحد مرکزی خبر درباره استفاده از روغن پالم در لبنیات پرچرب افزود: اسنادی داریم که برخی از شرکتهای لبنی از این روغن استفاده میکنند که برای سلامت مردم مضر است، بنابراین در هفتههای آینده نظارت وزارت بهداشت بر فعالیت این شرکتها افزایش مییابد که در صورت مشاهده تخلف برای جلوگیری از تضییع دیگر شرکتهای تولید لبنیات اسامی متخلفان را اعلام میکنیم.
وی با اشاره به اینکه مجوز ورود این روغن بر عهده وزارت صنعت و معدن و بخشی از آن مربوط به وزارت کشاورزی است، گفت: در جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذا با توجه به مضرات این روغن در سلامت مردم تصمیمگیری شد که واردات روغن پالم در چند سال آینده از 50 درصد کنونی به 30 درصد و تا 15 درصد در سالهای آینده کاهش یابد.
وزیر بهداشت در ادامه با گله از اجرایی نشدن برخی از سندهای تدوین شده افزود: سیاستهایی که ابلاغ میشود برای مردم است، بنابراین مردم انتظار دارند بدانند که در زندگی روزمره آنها و حل مشکلاتشان این اسناد چه تغییری ایجاد میکند.
دکتر هاشمی گفت: اجرای سیاستهای کلی نظام سلامت برای همه دست اندرکاران این بخش در گذشته و اکنون یک فرصت است، بنابراین هم اکنون که قرار است سندهای اجرایی نوشته شود باید به صورتی باشد که مردم آن را لمس و از برکات آن استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه طرح تحول نظام سلامت با سیاستهای کلی نظام سلامت فرق دارد افزود: سیاستهای کلی نظام سلامت پس از هفت سال مطالعه، رهبری آن را در آغاز امسال ابلاغ کردند و منحصر به این دولت و مجلس فعلی نیز نیست.
دکتر هاشمی گفت: برای نهادینه شدن این اسناد و جلوگیری از برخورد شعاری و نمادین با این اسناد باید به دنبال راهکارهای اجرایی آن بود.
وی درباره ادامه اجرای طرح تحول نظام سلامت افزود: با اقدامات انجام شده اجرای آن تا پایان سال مشکلی ندارد اما انتقاداتی به بسته بهداشت این طرح شده که وارد است، اما توقع نداریم کسانی که شرایطمان را میدانند فشار بیاورند.
دکتر هاشمی با موثر خواندن بسته بهداشت طرح تحول که تکیه بر پیشگیری دارد گفت: همیشه درباره منابع و تامین و تخصیص آن نگرانی وجود دارد، اما امیدواریم در ادامه مسیر همانطور که سلامت جزء اولویتهای کاری دولت قرار گرفته، وعده هایی که داده شده است نیز عملی شود.
وی درباره سیاستهای جمعیتی کشور افزود: اقداماتی در سالهای پیش برای کنترل جمعیت صورت گرفته است که برای جبران آن باید مشوقهایی نیز در نظر گرفته شود؛ نزدیک 30 هزار بهورز در سراسر کشور برای ارائه خدمات و تغییر رویکردهای جمعیتی فعالیت میکنند، بنابراین کم لطفی است گفته شود رفتارهای گذشته کنترل جمعیت ادامه دارد چراکه تغییر رویه 20 ساله یکشبه و یکماهه شدنی نیست.
دکتر هاشمی گفت: مشوقهایی نیاز است که دولت و مجلس باید قانونگذاری کنند و در بودجه سال 94 و 95 و برنامه ششم این نکات را در نظر بگیرند تا شاهد اجرایی شدن اسناد باشیم.
وی همچنین درباره کارهای انجام شده در سه ماه گذشته طرح تحول نظام سلامت افزود: بیش از 1میلیون و 700 هزار بستری داشتیم که فرانشیز آنها کاملا اعمال شده است؛ در بخش ماندگاری پزشکان نیز حدود 3 هزار پزشک در این طرح مشارکت دارند ضمن اینکه بالغ بر 750 نفر پزشک مقیم نیز در شیفت شبهای بیمارستانهای کشور علاوه بر خدمات بخش ویزیت ارائه خدمت میکنند ضمن اینکه در ادامه این فعالیتها هفته آینده آمبولانس هوایی نیز آغاز به کار خواهد کرد.
رئیس سازمان استاندارد : استاندارد چربی ها باید نشانه گذاری شود
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت : بحثی که وزیر بهداشت درباره ممنوعیت استفاده از روغن پالم (روغن نخل) مطرح کرده ، به ما گزارش نشده است.
خانم نیره پیروزبخت در مصاحبه تلفنی با خبرنگار واحد مرکزی خبر گفت : از دو سال پیش که این موارد را پراکنده می شنیدیم ، طرحی را در پژوهشکده غذای کشاورزی پژوهشگاه استاندارد در این باره آغاز کردیم.
وی اضافه کرد: در استانداردها معمولاً به جزئیاتی مانند اختلاف میان چربی ها می پردازند و در دنیا وجود چربی در بخشی از لبنیات مانند شیر و خامه مجاز است اما حد و حدود آن را قید می کنند که در نشانه گذاری ها داریم.
پیروزبخت گفت: اما اینکه پایه چربی گیاهی یا حیوانی و از کدام نوع روغن باشد به بررسی ویژه ای نیاز دارد که در بسیاری از استانداردها به آنها پرداخته نمی شود.
وی افزود: با اجرای این طرح در مرحله اول می خواستیم فرایند تشخیص اسیدهای چرب را مشخص کنیم و دستگاه های آزمایشگاهی به گونه ای بود که نمی توانست تشخیص دهد که چربی ها پایه گیاهی دارد یا حیوانی.
پیروزبخت گفت : در اجرای این طرح میزان عناصر در چربی های گیاهی مختلف مانند سویا، روغن زیتون و روغن پالم مشخص می شود و این طرح در حال اتمام است.
وی افزود: در بسیاری از کشورها از چربی گیاهی برای لبنیات استفاده می کنند اما نظام نشانه گذاری محصول را هم دارند و حتماً باید روی محصول قید کنند که در آن چربی گیاهی وجود دارد اما در ایران بحث نشانه گذاری رعایت نمی شود.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: روغن پالم از ارزان ترین روغن های موجود در بازار است که از کشورهای دیگر وارد می شود و در داخل تولید چندانی نداریم و وقتی این روغن از کشورهای مانند مالزی وارد می شود آنجا هم تصفیه می شود.
پیروزبخت اظهار داشت : چون در حمل آنها اطمینان وجود ندارد و در واحدهای تولیدی ما هم فرآوری می شود که این فرآوری و تصفیه دوم به ساختار چربی لطمه می زند ، تجزیه ساختاری ممکن است اتفاق افتد که مشخصات روغن را نامناسب می کند.
خانم پیروزبخت گفت: اگر از این طریق روغن پالم را در حد چربی های گیاهی استفاده کنند، مضر است و ما هم آن را قبول نداریم.
وی افزود: این موارد در استاندارد نیامده است و اگر وزیر بهداشت گفته است نمی توان با واحدهای متخلف در استفاده از روغن پالم برخورد کرد و حتماً باید استاندارد آن آورده شود این موارد در هیچ استانداردی در کشورهای دیگر هم نیامده است و در کشور ما هم اگر نیازی باشد با همکاری وزارت بهداشت نتایج این طرح را در استانداردهای خود وارد می کنیم و تشخیص روغن پالم از روغن های دیگر به طور دقیق ممکن می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که با وجود ممنوعیت استفاده از روغن پالم در لبنیات چه نهادی پاسخگوی تخلف هاست ؟
افزود: ممنوع بودن ان باید قانونی و مصوب شود که بگوییم ممنوع است، نگرانی وزارت بهداشت را قبول دارم اما باید دید روش تشخیص به چه صورت بوده است ، باید روی روش تشخیص چربی های گیاهی و حیوانی بررسی های بیشتری شود.
وی افزود: در تحقیق اخیر متوجه شدیم 25 درصد از نمونه های گرفته شده از سطح بازار حاوی چربی پالم بوده اما هنوز در مرحله تحقیق است.
پیروزبخت گفت: آمادگی داریم در استانداردها تجدیدنظر کنیم و کافی است مطلبی را که وزیر بهداشت ، نگرانی دارد و گفته که ممنوع است ، در استاندارد بیاوریم تا تصویب شود استفاده از روغن گیاهی بر پایه پالم در انواع لبنیات ، مجاز نیست و به ممنوعیت موردنظر وزارت بهداشت برسیم ، اما حتما باید در استاندارد تجدیدنظر شود.
وی گفت: این که مطرح می شود استفاده از روغن پالم ممنوع است ، باید دید منبع و اساس آن از کجاست ، اینکه روغن پالم 100درصد مضر است باید مدارک آن را ارائه کنیم و انتظار داریم وزارت بهداشت نتایج تحقیقات خود را به ما بدهد.
پیروزبخت افزود: ما هم تحقیق می کنیم اما چون نتیجه تحقیقات کامل نشده است نمی توانیم آن را منتشر کنیم.وی گفت: از دهه 70 اولین معترض استفاده از روغن پالم ، سازمان ملی استاندارد بوده است اما در وزارت جهاد کشاورزی و بهداشت قبل و برخی مراجع دانشگاهی تحقیقاتی انجام دادند و گفتند اشکالی ندارد و ابهام ها را رد کردند.
پیروزبخت افزود: سه دستگاه اصلی در نظارت بر سلامت غذا شامل سازمان ملی استاندارد و وزارتخانه های جهاد کشاورزی و بهداشت هستند که اگر هماهنگ باشند و سلامت مردم از مزرعه تا مصرف نهایی را کنترل کنند ، به نتایج بهتری می رسیم.
ارزان تر بودن تولید شیر و لبنیات با روغن پالم
دبیر انجمن صنایع شیر کشور با بیان اینکه روغن پالم پایه گیاهی دارد ، گفت : هزینه تمام شده تولید شیر و محصولات لبنی حاوی این نوع روغن خیلی کمتر است.
رضا باکری در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : البته روغن پالم در همه کشورها استفاده می شود اما باید شناسنامه دار باشد و مصرف کنندگان بدانند چه محصولی را با کدام ویژگی و قیمت و کیفیت ؛ خریداری می کنند.
وی خواستار برخورد وزارت بهداشت با خط تولید شیر و ماست حاوی روغن پالم شد و گفت : از دولت می خواهیم به سرعت واحد یا واحد های متخلف را تعطیل کند.
دبیر انجمن صنایع لبنی ایران اظهار داشت : اداره کل نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت مسئول صدور پروانههای تولید محصولات لبنی است و ما از صدور پروانه تولید شیر پرچرب با چربی گیاهی و ماست پرچرب با چربی گیاهی با استفاده از روغن پالم ، اطلاعی نداریم.