رئیس جمهور در هفتاد و ششمین نشست رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور گفت: دولت بهداشت و درمان را در اولویت برنامه ها و سیاست های خود می داند و بودجه سال ۱۳۹۳ نیز از این مسئله حکایت دارد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، آقای روحانی افزود: بخش بهداشت تنها نمی تواند امور را اداره کند، همه ابزارها باید فراهم شود.
وی گفت: جاده ها و خودروهای کشور نباید دردسر ساز باشند.
آقای روحانی با اشاره به آمادگی دولت برای کمک به درمان بیماران افزود: آمادگی دولت به این معنی نیست که منابع مالی لازم آن نیز وجود دارد، بلکه به این معنی است که دولت بهداشت و درمان را جزو اولویت های خود می داند .
رئیس جمهور گفت: در بحث یارانه که قدم دوم آن آغاز خواهد شد، سلامت جزو اولویت های دولت است.
روحانی همچنین به اهمیت رفتار پزشکان با بیماران اشاره کرد و افزود: نحوه برخورد پزشکان با مردم بسیار مهم است، چرا که بیماران دغدغه های بسیاری دارند، ازجمله درمان بیماری و مدت درمان، در این شرایط نخستین قدم پزشکان دادن روحیه به بیماران است که می تواند بسیاری از دغدغه های آنان را برطرف کند.
رئیس جمهور روی گشاده پزشکان با بیماران را مهم دانست و گفت: هر مقدار کرامت به بیماران بیشتر باشد، به درمان آنها بیشتر کمک می شود. در واقع درمان از نسخه شروع نمی شود، از برخورد پزشکان با بیماران شروع می شود.
سلامت یکی از اولویت های مهم دولت و شخص رئیس جمهور است
رئیس جمهور گفت: در همین ماه اسفند در حوزه سلامت در حدی که دولت توان دارد قدم هایی برخواهیم داشت و خود وزیر بهداشت می داند که سلامت به عنوان یکی از اولویت های مهم دولت و شخص رئیس جمهور است.
آقای روحانی افزود: باید درحوزه سلامت به جایی برسیم که وقتی بیمار وارد بیمارستان می شود دیگر نگوید از فلان خیابان دارو و از خیابان دیگر نخ بخیه تهیه کن باید این مشکل را حل کنیم و به یاری خدا آن را حل خواهیم کرد.
رئیس جمهور گفت: به ظاهر کوهی از مشکلات پیش چشم میآید اما با اراده، تصمیم و همکاری، این کوه به کاه تبدیل خواهد شد زیرا کشور ما از نظر پزشکی، ظرفیت، قابلیت و مقبولیت خوبی هم در میان مردم ما، هم در سطح منطقه و هم در میان متخصصان بین المللی دارد.
روحانی افزود: در قدیم بیمار ما در پی آن بود که خود را برای درمان به خارج از کشور برساند اما اکنون دغدغه ما این است که چرا مریض ما خود را از استان به تهران می رساند و این نشان از پیشرفت و مقبولیت پزشکی ما دارد.
وی گفت: همه متخصصانی که به ایران سفر کرده اند از پزشکی ایران تعریف و تجلیل می کنند حتی اگر تعریف نکنند ما با چشم خود می بینیم، این مقبولیت فقط در داخل کشور نیست بلکه در منطقه و سطح جهان است بنابراین می توانیم بیماران خارجی را در بخشی از خدمات درمان جذب کنیم که این یعنی گردشگری سلامت را باید فعال کنیم.
رئیس جمهور گفت: بخشی از منابعی را که باید در حوزه سلامت جذب شود می توانیم با برنامه ریزی از گردشگری سلامت جذب کنیم.
آقای روحانی اضافه کرد: زمانی در منطقه ما شیراز بهویژه در حوزه چشم پزشکی، قطب بود بنابراین باید به دورانی برگردیم که همه برای درمان و سلامت به ایران بیایند.
وی افزود: در این باره می توانیم در مناطق آزاد تجهیزات به وجود آوریم که بیمارن خارجی بدون اینکه نیاز به روادید داشته باشند درمان شوند.
با بدن و روح ناسالم نمیتوان خدمتگزار خوبی بود
آقای روحانی آموزش و تعلیم و تربیت جوانان بااستعداد این کشور، برای خدمات بسیار مهم یعنی خدمات بهداشتی و درمانی برای مردم کشورمان کار دشواری است که شما بر عهده دارید.
آقای روحانی امروز در آمفی تئاتر کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه شرایط امروز جهانی و پیشرفتهای علمی برای شما هم تسهیلات و هم مشکلاتی ایجاد کرده است افزود: صنعت و پیشرفت علمی دنیای امروز ضمن اینکه زندگی را راحت کرده، همزمان زندگی را سخت کرده است.
وی گفت: در صنعت و پیشرفت علمی دنیای امروز به ظاهر احساس می شود که بدن راحت است اما مشکلاتی برای بدن و روح ایجاد شده، این بدن خلق نشده است که این همه سروصدا بشنود اساسا بدن و روح با شرایط زندگی ماشینی دنیای امروز سازگار نیست و این امر، کار شما و همه ما را سخت کرده است که در چنین شرایطی بدن و روح سالم بماند و ادای وظیفه کند.
آقای روحانی افزود: با بدن و روح ناسالم نمیتوان خدمتگزار خوبی نه برای خود و خانواده و نه برای جامعه و کشور بود.
تلاش همه ارگانها برای موفقیت در زمینه بهداشت
رئیس جمهور در ادامه گفت: همه ارگانهای ذیربط باید تلاش کنند در زمینه بهداشت موفق شویم و بعد به سمت درمان برویم.
آقای روحانی اظهار داشت: علم و پیشرفت فناوری کار شما را آسان کرده، راههایی که امروز برای تشخیص بیماری دارید با دیروز کاملا متفاوت است و از طرق مختلف تشخیص را برای پزشکان و بالتبع درمان را سهل کرده است.
وی گفت: اما در عین حال همه این وسایل تشخیص و درمان مشکلات و آثار جانبی هم دارد یعنی ضمن اینکه شما درمان می کنید شما بیمار هم می کنید مانند مصرف داروهای شیمیایی.
رئیس جمهور افزود: بی تردید همه ما می دانیم باید کاری کنیم که به درمان نرسیم به همین خاطر گفتند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یعنی اول بهداشت است.
آقای روحانی گفت: چه کنیم که نیازی پیدا نکنیم؟ البته نه برای دوستی با پزشک، بلکه برای درمان خدمت پزشک نرسیم؟
وی افزود: برای اینکه در زمینه بهداشت فعال شویم تنها وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قادر نیست بار سنگین این کار را بر عهده بگیرد.
آقای روحانی گفت: همه ارگان هایی که به نحوی بر مواد غذایی نظارت می کنند و برای استانداردسازی محصولات غذایی کمک می کنند در اصل به بهداشت کمک می کنند.
رئیس جمهور افزود: بهداشت چگونگی سم پاشی مزرعه و باغ، بارورکردن زمین، بارور کردن بذر و همه و همه را شامل می شود.
روحانی بهداشت را اولین قدم دانست و گفت: دولت در این زمینه آماده است تمام تلاشش را به کار گیرد و همه ما باید تلاش کنیم در زمینه بهداشت موفق شویم و سپس به سمت درمان برویم.
وی افزود: البته طبیعی است که هر مقدار در زمینه بهداشت تلاش کنیم درمان کمتر می شود، مشکلات جامعه کاهش می یابد و جامعه ای سالم تر خواهیم داشت.
رئیس جمهور در ادامه گفت: در خارج کشور هنگامی که فردی به عنوان مسئول بیهوشی در اتاق عمل حاضر می شود مفصل با بیمار صحبت و او را از نگرانی خارج می کند و در ایران هم قاعدتا همین گونه است که چون خوشبختانه من زیاد بیمار نشدم از آن اطلاع کافی ندارم.
آقای حسن روحانی افزود: خود این حرف زدن در به هوش آمدن بیمار مؤثر است و او با شرایط مناسب به هوش می آید، حال فرض کنید پزشکی با اخلاق نامناسب و ناسازگار با کرامت انسانی با بیمار مواجه شود، آن هنگام چه اتفاقی رخ می دهد؟
رئیس جمهور تصریح کرد: یک جراح وقتی باند را باز می کند و خود او پای و دست مریض را می شوید و تمیز می کند کارش بسیار تأثیرگذار خواهد بود، شاید بگویید فرصت چنین کارهایی با توجه به شلوغی مراکز درمانی و ناکافی بودن امکانات پیش نمی آید، حال آنکه معتقدم این کارها خیلی وقت نمی برد و نوع رفتار ما با بیماران بسیار مهم است.
وی خطاب به حاضران در نشست رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور گفت: شما فرهیختگان این کشور هستید بنابراین افرادی را تربیت می کنید که سلامت جامعه ما را تضمین می کنند، بیایید به جای پزشک، حکیم تربیت کنیم، ما حکمت می خواهیم، علاوه بر تشخیص و درمان، حکیم بودن و برخورد با مردم و کرامت با مردم بسیار مهم است و اخلاق پزشکی از همینجا آغاز می شود.
آقای روحانی با تأکید بر اینکه پزشکان ما باید شهامت و شجاعت بیشتری به خرج دهند، گفت: بیمار ممکن است از شما تقاضایی داشته باشد و چیزی بخواهد و برای گرفتن آزمایش و عکس اصرار کند که اگر واقعا پزشک تشخیص دهد چنین کاری لازم نیست و آن را تجویز کند، با اخلاق پزشکی ناسازگار است.
وی خاطرنشان کرد: البته منظور بحث مخارج و پول نیست بلکه بحث این است که پزشک سلامت او را با چنین تجویزی در معرض مخاطره قرار می دهد، حال آنکه بنا بر حکمت باید به بیمار بگوید که تو به این کار نیاز نداری و برای تو مضر است و من این کار را برای تو انجام نمی دهم.
باید بار سفر را برای بیماران کوتاه کنیم
رئیس جمهور در ادامه گفت: امان از این نسخه درمان که بعضی ها فکر میکنند باید این نسخه پر شود، نسخه ورقه امتحانی نیست.
آقای روحانی افزود: در دانشگاه که بودیم بعضی استادان وجبی نمره می دادند که البته دوران قبل از انقلاب بود و آلان اینطور نیست ولی برخی پزشکان ما اینگونه هستند و نسخه پر میکنند.
وی تاکید کرد: نسخه نباید بی مورد پر شود و دارو به مقدار ضرورت باید تجویز شود و این جزو اخلاق پزشکی است.
رئیس جمهور ادامه داد: آمارها نشان می دهد مصرف دارو در ایران دو برابر متوسط مصرف جهانی است و اگر کشور بخواهد خودکفا باشد پزشکان باید به مقدار ضرورت برای بیماران دارو تجویز کنند و پزشکان ما در این زمینه وظیفه سنگینی بر عهده دارند.
روحانی افزود: کیفیت و کمیت خدمات پزشکی در بیمارستانها و مراکز درمانی بر دوش رؤسای علوم پزشکی دانشگاههاست و ما باید کاری کنیم که بیمار در کوتاه ترین سفر درمان شود نه اینکه برای درمان از روستا به شهر یا تهران بیاید، خدمات درمانی در بخش ها و روستاها کجاست که بیماران مجبور میشوند به تهران بیایند؟
وی تصریح کرد: باید بار سفر را برای بیماران کوتاه کنیم و در صورتی که ضرورت باشد بیمار به شهر یا استان یا تهران بیاید.
رئیس جمهور گفت: البته این را قبول دارم که امکانات پزشکی و بهداشتی با منابعی که داریم تناسب ندارد ولی از شناختی که از وزیر بهداشت دارم میدانم که وی پیگیر رفع مشکلات بهداشتی و درمانی بیماران است و به صورت مرتب مسائل درمانی را در مراکز بهداشتی و بیمارستانها دنبال میکند.
پزشکان و جراحان در دوران دفاع مقدس خدمات بسیار شایسته ای انجام دادند
رئیس جمهور در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه بخش پزشکی و درمان ما در دوران دفاع مقدس خدمات بسیار شایسته ای انجام داد، گفت: پزشکان و جراحان و شهدای این راه خیلی کار ارزشمندی انجام دادند.
اقای روحانی افزود: در عملیات بدر ، بیمارستان ما تقریبا ده کیلومتری خط مقدم بود که در ان جراحی می کردند و خمپاره 120 به آنجا می رسید و پزشکان و جراحان ما واقعا با شهامت در آنجا ایستادند.
وی گفت: بیمارستان هایی داشتیم که بمباران شد اما جراحان و پزشکان ما مقاومت کردند و ما در برابر همه انها سر فرود می اوریم.
رئیس جمهور افزود: امروز پزشکانی دلسوز داریم و افرادی را می شناسم که در تهران بجز مخارج روزانه شان کل درامدشان را به فقرا می دهند و این مهم و ارزشمند است. افراد بسیار با شخصیتی داریم و نرویم دنبال اینکه حالا یک نفر در فلان جا مقداری اضافه گرفته است و در همه روزنامه ها و مجلات بگوییم.
آقای روحانی تصریح کرد : در بخش سلامت و بهداشت و درمان افراد با شخصیتی داریم حالا یک نفر هم تخلف کرده است و در همه قشرها و گروهها داریم که ان بحث دیگری است.
وی گفت: باید این جامعه بزرگ و فرهیخته را ببینیم که در زمان دفاع مقدس ایثار کرد و امروز هم در حال ایثار است.
رئیس جمهور ادامه داد: خیلی از افراد را سراغ داریم که می توانند با درامد چند برابر از ایران بیرون بروند اما ماندند و می مانند و این بسیار ارزشمند و مهم است و ما آن ایثار را باز می خواهیم.
رئیس جمهور در ادامه گفت: بیمارستانی در تهران و استانها و شهرستانها تأسیس شود که پزشکان ساعاتی به صورت داوطلبانه در آنجا خدمت کنند.
آقای روحانی افزود: مدت زمان آن مهم نیست حتی هفته ای یک ساعت، دو ساعت یا نصف روز کار کنند، اما طبق روال باشد و آن صمیمیت را برگردانیم.
وی ادامه داد: پول آن مهم نیست بلکه آن روحیه و روحیه جهادی مهم است و اینکه جامعه ببیند و بشناسد.
آقای روحانی گفت: ما پزشکان خدوم، ایثارگر و فداکاری داریم که تلاش و ایثار می کنند، کمبودها و مشکلاتی هست و ما این کمبودها را انشاءالله قدم به قدم برطرف خواهیم کرد.
وی افزود: نمی خواهم چیزی که 100 درصد نیست اینجا مطرح کنم اما تقریبا برایم روشن است که انشاءالله سال آینده تا این موقع وضع سلامت ما به کلی متفاوت خواهد شد.
رئیس جمهور گفت: نه اینکه به وضع مطلوب برسیم اما خدمات بسیاری در این چند سال شده است اما تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله داریم اما حتما چند گام تا سال آینده برمی داریم.
وی افزود : در زمینه مرحله بعد هدفمندی یارانهها که اجرای آن از سال آینده آغاز می شود حتما بخشی از درآمد هدفمندی یارانه را که قانون نیز به آن تصریح کرده است، به سلامت اختصاص می دهیم و حتما تلاش می کنیم سهم مردم در درمان قدم به قدم کاهش پیدا کند.
رئیس جمهور ادامه داد: البته تا رسیدن به آن نقطه مطلوب ممکن است چند سال طول بکشد اما قدم های اولیه را در سال آینده به حول و قوه الهی بر می داریم.
آقای روحانی گفت: دولت در بخش سلامت مصمم است و شک ندارم که هم مسئولان وزارتخانه و رؤسای دانشگاه ها و استادان و همه آنهایی که دست اندرکار هستند در بخش خدمات بهداشتی و درمانی آنها نیز مصمم هستند و دست به دست هم می دهیم تا این کاروان را به مقصد می رسانیم.
وزیر بهداشت: ضرورت کار جهادی در حوزه بهداشت
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر استفاده از حرکتهای جهادی برای ساماندهی وضعیت بهداشت و درمان کشور تاکید کرد.
دکتر هاشمی در اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور ضمن ابراز خرسندی از حضور رئیس جمهور در این مراسم گفت: همیشه رسم بر این بوده است که روسای دانشگاه ها خدمت شما، رئیس جمهور می رسیدند ولی این بار بسیار خوشبختیم که حضور شما را در جمع خود داریم.
وی خطاب به رئیس جمهور افزود: نخستین بار شما را در قرارگاه خاتم الانبیاء در دوران دفاع مقدس در حالی که مسئولیت مهمی داشتید زیارت کردم و امروز به عنوان وزیر در خدمت شما هستم.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه دغدغه امروز من مهندسی مجدد بهداشت و درمان کشور است گفت: راه حل این مهم نیز در جنس کارهای جهادی دفاع مقدس است و باید برای این کار برپایه اخلاص و توکل، جهاد علمی و عملی کرد.
دکتر هاشمی با بیان اینکه روسای دانشگاه ها نیز توسط شما به این سمت منصوب شده اند و همگی آماده هرگونه فداکاری هستند افزود: شما از برنامه ریزی و خدمات انجام شده و مشکلات این حوزه آگاهید و ما به رغم همه کاستی ها در مسیر آینده امیدوار و مصمم هستیم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در مسیر بهسازی روش های اجرایی خدمت به مردم و افزایش رضایتمندی و بهرهوری در مراکز درمانی و فضای نقدپذیری در دانشگاه تلاش می کنیم گفت: امیدوارم در پایان این راه در نزد خدا و ملت ایران موفق باشیم.