کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان توضیحاتی درخصوص ارتباط مصرف روغنها با برخی از بیماریها ارائه داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، زهرا باقری با بیان اینکه بیماریهای قلبی عروقی یکی از علل اصلی مرگ و میر جهانی هستند و تا حد زیادی با یک سبک زندگی سالم قابل پیشگیری است، گفت: توصیههای کنونی اهمیت الگوهای غذایی از جمله؛ منابع سالم چربیهای رژیمی، مانند روغنها با چربی غیراشباع بالا و روغن اشباع کم را برای پیشگیری اولیه از این بیماریها برجسته میکنند. روغن زیتون سرشار از چربی تک غیراشباع به ویژه اسید اولئیک و مقدار جزئی از ویتامین E و موادی مانند پلی فنولها است که به خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن کمک کند.
وی افزود: مطالعات ارتباط معکوس بین مصرف متوسط روغن زیتون (سرشار از اسید چرب تک غیر اشباع) در سطح کشور و خطر بیماریهای قلبی عروقی و خطر سکته مغزی را مشاهده کردند. آزمایشات بالینی نیز نشان داده اندکه مصرف روغن زیتون باعث بهبود عوامل خطر قلبی عروقی از جمله بیومارکرهای التهابی و چربی میشود، همچنین مطالعات نشان داده است که یک رژیم غذایی مدیترانهای با روغن زیتون فوق بکر خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی تا ۳۱ درصد کاهش میدهد. این رژیم براساس مصرف فراوان میوهها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، محصولات لبنی کم چرب، آجیل، روغن زیتون و استفاده محدود از گوشت قرمز و شیرینیهای قندی تمرکز دارد.
باقری ادامه داد: دیابت نیز یک خطر عمده برای ایجاد اختلالات قلبی است و مطالعات بالینی نشان داده که مصرف روغن زیتون خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و عوارض مرتبط با آن را کاهش میدهد و مقاومت به انسولین در بیماران دیابتی را بهبود میبخشد، اثر ضد آترواسکلروتیک (گرفتگی عروق) دارد و سفتی عروق را کاهش داده و از خطر لخته شدن خون در عروق جلوگیری میکند.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: روغن زیتون دارای خواص آنتی اکسیدانی است و بهمین دلیل اثر محافظتی روی قلب دارد. چندین مطالعه نشان دادهاند که مصرف طولانی مدت روغنهای خوراکی، از جمله روغن زیتون منجر به کاهش فشار خون بالا نیز میشود و باتوجه به اییکه اهمیت روغن زیتون در طب اسلامی نیز به خوبی ثابت شده است، پس کیفیت روغنهای مصرفی و یا نوع اسیدهای چرب رژیم غذایی نقش مهمی در توسعه بیماریها ایفا میکنند.
وی می گوید: شواهد نشان میدهد که مصرف بیشتر اسیدهای چرب چند غیراشباع مانند اسید چرب موجود در روغنهای گلرنگ، ذرت، آفتابگردان، سویا، ماهیهای چرب، گردو و دانهها و یا اسیدهای چرب تک غیر اشباع مانند کانولا، زیتون، بادام زمینی و روغنهای آجیل و آووکادو میتوانند در بهبود حساسیت به انسولین در بیماران دیابتی و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی مفید باشد، درحالیکه مصرف بیشتر روغنهای جامد و اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس (مانند اسیدهای چرب موجود در مارگارین، روغن نیمه جامد، غذاهای سرخ شده و محصولات پخته شده مانند کراکر، بیسکویت و کیک و ...، غذاهای خیابانی و رستورانی پخته و سرخ شده) میتواند بر متابولیسم گلوکز و مقاومت به انسولین در بیماران دیلبتی و گرفتگی عروق در بیماران قلبی عروقی و بیماران مبتلا به فشار خون بالا تأثیر منفی بگذارد.