کارشناس اقتصادی گفت: پیشران رشد اقتصادی در شش ماهه اخیر، حوزهای سرمایه بر بوده و از آنجایی که اشتغال مناسبی را ایجاد نکرده، با رشد با کیفیتی محسوب نمیشود.
سیدمقداد ضیاءتبار کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: طبق گزارش مرکز آمار نرخ رشد اقتصادی بدون نفت در شش ماهه ابتدای سال ۲.۶ درصد بوده، اما رشد اقتصادی در اهداف برنامه هفتم، متوسط ۸ درصد است. در سال گذشته سهم بخش صنعت از تولید ناخالص داخلی ۲۲ درصد بوده، اما در سال ۱۴۰۳ به ۲۱ درصد رسیده است. اما بخش خدمات همان سهم ۳۸ درصدی خود را حفظ کرده است. یک درصد سهمی که از صنعت کم شده به بخش نفت و گاز اضافه شده است.
او در ادامه اظهار کرد: بنابراین، پیشران رشد اقتصادی حوزهای بوده که سرمایه بر است و نه کاربر. پس گرچه این رشد خوب است، اما با کیفیت نیست، زیرا اشتغال مناسبی خلق نکرده است.
بخشهای اشتغال آفرین اقتصاد عملکرد ضعیفی داشتند
ضیاءتبار ادامه داد: بخشهایی همچون صنعت و ساختمان که نسبت به سایر زیربخشها مهم ترند، کمترین میزان رشد اقتصادی را دارند. به عنوان مثال، استخراج نفت و گاز رشد ۸.۸ درصد، اما صنعت به میزان ۱.۳ درصد رشد داشته است؛ بنابراین حوزههایی که میتوانند اشتغال آفرین باشند، در بازه زمانی شش ماهه اخیر عملکرد ضعیفی داشتند.
این کارشناس اقتصادی گفت: برای افزایش سرمایه گذاری داخلی، دولت باید منابع در دسترسی را داشته باشد تا بتواند آنها را برای تحریک رشد اقتصادی از طریق سیاست مالی اهرم کند. اما اکنون دولت ما منابع در دسترس کافی ندارد، مگر اینکه از مسیرهایی منابعی را تامین کند.
او افزود: به عنوان مثال، یکی از مسیرها، اصلاح ناترازیها است. راه دوم، استفاده از منابع در دست مردم است. راه سوم، آزادسازی منابع بلوکه شده کشور است که لازمه اش توافق است و توافق را در کوتاه مدت در دسترس نمیدانم. راه دیگر، سرمایه گذاری خارجی است که لازمه اش، توافق و چشم انداز مثبت است.
این کارشناس اقتصادی در ادامه تاکید کرد: آنچه که در شش ماه اول سال رخ داده، واقعیت و توان اقتصاد ماست. به همین دلیل، در شش ماهه دوم سال هم تغییر خارق العادهای رقم نمیخورد. در بهترین حالت در همین بازه رشد اقتصادی ۳ درصد باقی میمانیم. به این دلیل که چالش ناترازیهای انرژی، میتواند تولیدات صنعتی ما را دچار مخاطره کند.
او ادامه داد: این موضوع باعث میشود همین رشد اقتصادی که شش ماهه اول داشتیم را به سختی بتوانیم در شش ماهه دوم رقم بزنیم. دلیل دیگر، چالشهای سیاسی است. این موضوع سبب شده که کسب و کارها در ماههای پیشرو نگاه محتاطانهای داشته باشند. این موضوع اقتصاد را در وضعیت معلق نگه میدارد و سبب میشود تا تصمیمات سرمایه گذاری رقم نخورد.