مشاور وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای توسعه کشت فراسرزمینی لازم است که دیپلماسی اقتصادی پویا با کشورهای مختلف داشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رضا فتوحی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح کشت فراسرزمینی با اشاره به اهمیت تامین امنیت غذایی، کشت فراسرزمینی را راهکاری موثر و آزموده شده در این مسیر خواند و گفت: همه باید دست به دست هم بدهیم تا لااقل بخشی از محصولات اساسی نیازمند واردات را از طریق کشت فراسرزمینی تامین کنیم.
وی با بیان اینکه مروری بر روند توسعه کشورهای مختلف نشان میدهد که همه کشورهای توسعه یافته ابتدا در بخش کشاورزی رشد کرده اند، افزود: داشتن بخش کشاورزی قوی، تکیه گاه و پیش نیاز توسعه در سایر بخشهای صنعتی و اجتماعی بوده و برای پیشرفت همه جانبه، همه بخشهای یک کشور چه دولتی و چه خصوصی کمک کرده اند.
فتوحی باور داشتن روشهای درست را از ارکان اصلی اتخاذ سیاستهای صحیح و مناسب و اجرای آنها دانست و گفت: در کشور عزیز ما نیز لازم است که همه بخشها به این واقعیت اعتقاد داشته باشند که علاوه بر تلاش برای افزایش بهره وری و تولید داخلی، باید برای کشت فرا سرزمینی نیز اهمیت ویژه قائل شویم.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سالانه حدود ۳۰ میلیون تن از نیازهای عذایی کشور از طریق واردات تامین میشود، اظهار داشت: حجم بزرگی از واردات کشاورزی ما نهادهها و محصولات اساسی مانند ذرت، دانههای روغنی و برنج است که آشکارا وابستگی ما در زمینه محصولات اساسی را نشان میدهد و این درحالی است که ما میتوانیم بخش بزرگی از این نیاز را از طریق کشت فراسرزمینی تامین کنیم.
وی تصریح کرد: وقتی فعلا ناچار به واردات بخشی از نیازهایمان به محصولات اساسی هستیم، لازم است که این واردات را با اطمینان خاطر و از طریق مناسبترین راه انجام دهیم و از همین روست که قانون نیز به کشت فراسرزمینی تاکید کرده است.
فتوحی با اشاره به پیشینه بسیاری از کشورها در کشت فراسرزمینی گفت: در حال حاضر حدود ۸۰ میلیون هکتار کشت فراسرزمینی در ۴۱ کشور انجام میشود که ۶۱ کشور مبادرت به آن کرده اند و نسبت به برخی از آنها ما به نوعی در آغاز راه هستیم.
وی افزود: سال هاست که کشور امریکا با همه منابعی که در اختیار دارد، کشت فراسرزمینی انجام میدهد و چین، ژاپن و حتی عربستان نیز در این زمینه فعال هستند.
مجری طرح کشت فراسرزمینی با بیان اینکه برخی از کشورهای باسابقه در کشت فراسرزمینی، خود دارای منابع فراوان آب و خاک هستند، اظهار داشت: ما نیز با توجه به محدودیت منابع آب و خاک، مسئولیتمان در قبال نسلهای آینده و جمعیت رو به رشد کشور باید کشت فراسرزمینی را توسعه دهیم.
فتوحی کشت فراسرزمینی را از موارد مورد تاکید در برنامه هفتم توسعه عنوان کرد و افزود: بر اساس برنامه هفتم توسعه کشت فراسرزمینی باید به ۲ میلیون هکتار در پایان برنامه توسعه یابد و ما در وزارت جهاد کشاورزی بر همین مبنا برنامه ریزی کرده و پیش میرویم.
وی در ادامه تصریح کرد: با این حال توسعه کشت فراسرزمینی مختص به وزارت جهاد کشاورزی نیست و همکاری همه دستگاهها و بخشها در این زمینه ضرورت دارد.
فتوحی افزود: برای توسعه کشت فراسرزمینی لازم است که دیپلماسی اقتصادی را فعال کنیم و این امر باید در اولویت کاری همه سفرای جمهوری اسلامی در کشورهای مقصد قرار داشته باشد.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی فعال سازی سرمایهها و ایرانیان خارج از کشور را از دیگر ملزومات توسعه کشت فراسرزمینی خواند و گفت: ایرانیان بسیاری در سراسر جهان آماده اند و علاقه دارند که دراین زمینه فعالیت کنند و لازم است که بسترهای لازم برای مشارکت آنها فراهم شود.
فتوحی افزود: دستگاههایی مانند بانک مرکزی و یا حتی وزارت کار و تعاون بایستی در بحث اشتغال و مشارکت ایرانیان خارج از کشور کمک کنند.
مجری طرح کشت فراسرزمینی درباره حمایتهای دولتی از فعالان بخش کشت فراسرزمینی اظهار داشت: یکی از کمکهای دولتی از کشت فراسرزمینی این است که ما محصولات این بخش را بصورت تضمینی میخریم تا آنها نگرانی بابت فروش محصول نداشته باشند.
وی افزود: فعالان بخش کشت فراسرزمینی با عقد قرارداد با شرکت بازرگانی دولتی و یا پشتیبانی امور دام میتوانند ارز مورد نیاز خود را بدون نوبت دریافت کنند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی همچنین از تلاش برای افزایش تولید گوشت بصورت فراسرزمینی خبر داد و گفت: پیشنهاد داده ایم که گوشت هم جزو اولویتهای فراسرزمینی باشد تا سرمایه گذاران بتوانند برای دامپروری در خارج از کشور نیز، ارز بدون نوبت دریافت کنند.
فتوحی درباره وضعیت فعلی کشت فراسرزمینی اظهار داشت: برنامه ریزی شده بود که در سال اول ۱۵۰ هزار هکتار کشت فراسرزمینی داشته باشیم و تاکنون در ۲۳۰ هزار هکتار زمین کشاورزی خارج از کشور، کار انجام شده است.