ازدواجهای فامیلی و وجود برخی فرهنگ ها، در شیوع بیماریهای ژنتیکی نقش مهمی دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی استاد گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از دلایل مهم شیوع برخی بیماریهای ژنتیکی در کشور، بالابودن میزان ازدواجهای فامیلی در مناطقی از کشور است و همینطور وجود برخی فرهنگها که سقط جنینِ دارای ناهنجاریهای ژنتیکی را علیرغم وجود حکم شرعی آن نمیپذیرند.
دکتر طیبه حمزه لویی ضمن اشاره به طیف مختلف بیماریهای ژنتیکی گفت: بیماریهای ژنتیکی به چهار دسته تقسیم میشوند و شامل بیماریهای تک ژنی (که کارهای تشخیصی برای آنها انجام میشود)، بیماریهای کروموزومی، بیماریهای چند ژنی یا مولتی فاکتوریال که هم محیط و هم ژنتیک خانواده در آن دخیل است مانند بیماری دیابت، چاقی و؛ و همین طور سرطانهای ارثی مثل سرطان پستان وسرطان روده است.
وی افزود: بیشترین بیماریهایی که آزمایشگاه ژنتیک در رابطه با آنها کار میکند، بیماریهای تک ژنی مثل تالاسمی، SMA، دوشن و فیبروز کیستی است که جزو بیماریهای تک ژنی هستند و به آنها ختلالات مندلی هم گفته میشود.
دکتر حمزه لوئی علت شیوع این بیماریها در کشور ایران را نسبت به سایر کشورها، وجود شرایط فرهنگی خاص و کثرت ازدواجهای خویشاوندی دانست و گفت: ازدواجهای فامیلی سبب میشود که بیماریهای ژنتیکی از فراگیری بیشتری در کشور برخوردار باشند و تفاوت هم نمیکند که این ازدواجها در کدام منطقه از ایران باشد.
وی همچنین گفت: تشخیصها معمولاً در هفته ۱۰ تا ۱۲ انجام میشود و بنابراین خیلی زودتر از اینکه روح در جنین دمیده شود، میتوان بیماری را تشخیص داد تا در صورت مشکل داشتن سقط انجام شود.