باوجود افزایش نسبی بارندگیها در زمستان و بهار گذشته، حجم آب ذخیره شده در مخازن سدها چندان افزایشی نداشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پرهمت، عضو پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با اشاره به جاری شدن سیلهای خسارت بار در اواخر زمستان گذشته در سیستان و بلوچستان اظهار داشت: فقط در یک مورد از این سیلها بیش از ۷ میلیارد متر مکعب آب شیرین حاصل از بارشها از دسترس خارج شده و به دریا ریخت که اگر ابزار لازم برای استحصال آن موجود بود، بیش از ۱۰ درصد کل ذخایر سدهای ایران فقط با همین یک مورد، تامین میشد.
شریفی، دیگر عضو پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری نیز تصریح کرد: اگر با اجرای طرحهای آبخیزداری امکان استحصال آبهای حاصل از بارندگیهای بهار امسال فراهم بود، تا سالها نیاز سیستان و بلوچستان به آب رفع میشد.
وظیفه، رئیس مرکز اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی نیز حجم بارشهای امسال را ۱۳۲ میمیلمتر، یعنی ۴۲ میلیمتر بیشتر از پارسال اعلام کرد و افزود: این بارشها حدود ۷۰ میلیارد متر مکعب آب تولید کرد که کمتر از ۲۸ میلیارد متر مکعب آن پست سدها دخیره شد.
طبق آمار وزارت نیرو، هر سال ۷۰ درصد از آب بارندگیها بدون استفاده، هدر میرود و این درحالی است که بیش از ۹۰ درصد این آبها قابلیت ذخیره شدن در سفرههای زیرزمینی را دارند.
با توجه به این موارد، کارشناسان معتقدند که برای حل مشکل کم آبی، ضرورت دارد که آبخیزدای در اولویت برنامهها قرار گیرد.