پخش زنده
امروز: -
جاری شدن سیلابهای فصلی در جنوب سیستان و بلوچستان همراه با خروج میلیاردها مترمکعب آب از کشور، بار دیگر لزوم توسعه و تکمیل طرحهای آبخیزداری را یادآور شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در حالی که مجموع ذخایر سدهای سیستان و بلوچستان کمی بیش از یک میلیارد متر مکعب است، تنها در اسفند و فروردین گذشته حدود ۷ میلیارد متر مکعب از ۱۰ میلیارد متر مکعب آب باران این منطقه از مرزهای ساحلی جنوب شرق کشور خارج شد.
به گفته غریب رضا، کارشناس پژوهشکده حفاظت آب و خاک، علاوه بر خروج بیش از ۷ میلیارد مترمکعب آب از مرزهای جنوبی، در شمال کشور نیز سالانه بیش از ۶ میلیارد مترمکعب آب به دریای خرز میریزد.
قرمزچشمه، رئیس گروه توسعه آب این پژوهشکده نیز ضمن تاکید بر لزوم اجرای طرحهای آبخیزداری، اظهار داشت: برای حدود ۲۳ میلیون هکتار از اراضی آبخیز جنوب شرق مطالعات آبخیزداری انجام شده که در حدود ۱۷ میلیون هکتار از آنها، طرحها اجرا شده و یا درحال اجراست.
وی تصریح کرد: دستکم ۱۰ میلیارد مترمکعب آب را میتوان با اجرای طرحهای آبخیزداری قابل استحصال کرد.
بر اساس آمار، حجم آبی که از این طریق در دسترس قرار میگیرد بیش از ۲ برابر آب شرب مصرفی کشور و حدود ۵ برابر کل ذخایر آبی سدهای سیستان و بلوچستان است.
به گفته کارشناسان منابع طبیعی، با احداث سازههای آبخیزداری، کنترل فرسایش و رسوب، حفظ منابع آب و خاک، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، جلوگیری از خطر سیلگیری مناطق پائین دست و توسعه بخش کشاورزی و همچنین به تاخیر انداختن سرعت روان آب حاصل از سیلاب، با وسعت و عملکرد بهتری صورت خواهد گرفت.
وزیر جهاد کشاورزی، توسعه آببندها و بندسارها به عنوان دانش بومی استفاده از سیلاب در استان سیستان و بلوچستان را اولویت ویژه و راهبردی وزارت جهاد کشاورزی در این خطه اعلام کرده است.