معاون اول رئيس جمهور گفت: ما در این دولت بدگویی علیه دولتهای قبلی و وزرای قبلی را ممنوع کرده ایم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در مراسم تکریم و معارفه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که با حضور اهالی فرهنگ، هنر و رسانه و پیشکسوتان و هنرمندان صاحب نام کشور برگزار شد، آقای عارف با گرامیداشت یاد و خاطره آیت الله سید محمود طالقانی به نقش محوری وی در اوایل انقلاب برای جوانان اشاره کرد.
آقای عارف همچنین با قدردانی از زحمات و تلاشهای آقای اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم گفت: وی گزارش خوب و امیدوارکنندهای را ارائه داد که امیدواریم این امکانات از سوی نهادهای تصمیم ساز در اختیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم نیز قرار گیرد.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه از آقای صالحی بابت پذیرفتن مسئولیت وزارتخانهای که نقش کلیدی در تحقق آرمانهای انقلاب ما که انقلاب فرهنگی است دارد، تشکر میکنم گفت: مزیت این وزارتخانه آن است که ارباب رجوع آن نخبگان یعنی هنرمندان و اهل قلم و فرهنگ هستند که الگوی مناسبی برای جامعه و به خصوص جوانان هستند.
آقای عارف در ادامه با بیان اینکه انقلاب ما انقلابی فرهنگیای است که مردم با کاریزمای امام خمینی (ره)، پشت سر رهبری انقلاب که مرجع تشیع بود قرار گرفتند، افزود: اما در دهه پنجم انقلاب باید ببینیم که سند چشم انداز که تکلیف همه ما بوده است و براساس آن باید جایگاه اول منطقه را در همه شاخصها کسب میکردیم و الهام بخش دنیای اسلام باشیم به کجا رسیده است.
وی گفت: باید ببینیم که در مقابل این سند که در سال ۸۲ و ۸۳ نوشته شد و در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد و مقام معظم رهبری با اصلاحات، آن را ابلاغ کردند، چقدر توانسته ایم در بخش نرم افزاری در مسیر سند حرکت کنیم.
معاون اول رئیس جمهور افزود: حقیقت این است که شاخصهای فرهنگی و اجتماعی میگوید که ما خیلی از این شاخصها فاصله داریم و ما باید پاسخ را در محافلی مانند این جمع که اهالی فرهنگ، هنر و رسانه هستند پیگیری کنیم، باید ببینیم که ما کجا از آرمانها فاصله گرفتیم و با عملکردهای سلیقهای و جناحی و نگاه تنگ نظرانه، به جای «سیاست جذب»، «سیاست دفع» را دنبال کردیم.
عارف افزود: با نگاه قیم مابانه هر فرد، گروه و شخصی خود را حق مطلق دانست و دیگران را باطل و به این ترتیب بود که جوانان ما که باید در مسیر این آرمانها حرکت میکردند از آرمانها فاصله گرفتند؟
عارف گفت: بیایید فرزندان خودمان را بررسی و وفاداری آنها به انقلاب را با نسل اول انقلاب مقایسه کنیم چه کردیم که از ظرفیتی که در سال ۵۷ داشتیم و در مقابل دنیا با اسلحه فرهنگ ایستادیم، فاصله گرفتهایم؟ در این مورد نباید گناه را به گردن دیگران انداخت و غایب را محکوم کرد ما باید از خودمان شروع کنیم نخبگان فرهنگی و هنری کشور باید ظرفیت خود را برای حاکمیت ارزشها به کار میبردند، اما ما چه کرده ایم که از این ظرفیت که در سال ۵۷ در مقابل دنیا با اسلحه فرهنگ و ارزشهای الهی پیروز شدیم امروز این قدر فاصله داریم.
وی افزود در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه در دو بخش باید فعالیت کنیم که بخش اول، بخش نرم افزاری است که احکام بسیار خوبی دارد که برای اجرای آنها نیازی به پول نداریم و تنها به اراده، تصمیم و شناخت وضع موجود و شناخت اینکه با چه طریقی شاخصهای آسیبهای اجتماعی و فرهنگی را اصلاح کنیم نیاز داریم.
معاون اول رئیس جمهور در توضیح بخش دوم گفت: بخش دوم، بخش سخت افزاری است که منابع میخواهد و با آنکه احکام خوبی دارد، اما در برنامه توسعه، منابعی برای آن دیده نشده است و به این که دولت، پیشنهادش را به مجلس بدهد موکول شده است.
آقای عارف گفت: ما برای اجرای برنامه در حدود ۲۵۰ میلیون دلار یا یورو برای رشد هشت درصدی نیاز داریم که تهیه این منابع کار سنگینی است و بیش از کار اقتصادی، کار فرهنگی میخواهد، کار فرهنگی درباره اعتماد به حاکمیت و احترام به قانون، ما برای جذب سرمایه باید ساز و کارهای فرهنگی و اقتصادی را ببینیم و بررسی کنیم که چطور این سرمایه را جذب کنیم که برنامه تنها بر روی کاغذ نباشد.
وی افزود در برنامه هفتم، سهم بهره وری ۳۵ درصد دیده شده است و این در حالی است که بهره وری یعنی فرهنگ و شما به عنوان اهالی هنر و فرهنگ باید بگویید که چگونه به این بهره وری که شاخصها نشان میدهد وضعیتمان در آن بسیار بد است برسیم و چه کار کنیم تا با ارتقاء فرهنگ و فرهنگ سازی اسلامی در این مسیر حرکت کنیم.
وی در ادامه در توضیح راهبردهای اجرایی چهار ساله در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه گفت: تلاش برای تحکیم سبک زندگی و تقویت همبستگی و اعتماد ملی، تقویت وفاق ملی با محوریت مفاخر ملی فرهنگی و هنری و حمایت از تولید محتوا در حوزه فضای مجازی با محوریت فرهنگ اسلامی و ایرانی، مبارزه با تهاجم فرهنگی، ارتقاء سطح معیشت اهالی فرهنگ و هنر و حل مشکلات معیشتی و بیمهای هنرمندان، حمایت از افزایش و تولید پویانمایی، ترویج اخلاق و فرهنگ غنی اسلامی متناسب با قشرهای جامعه به خصوص قشر جوان و نوجوان، فراهم کردن امکان مشارکت مردم در فعالیتهای فرهنگی و هنری و واگذاری آن به بخش خصوصی و مردم، پایش و سنجش شاخصهای سبک زندگی، اهتمام به فرهنگ کتاب و کتابخوانی با تاکید بر حل مشکلات نشر، اهتمام به گردش آزاد اطلاعات و حمایت از فعالیتهای رسانهای و تضارب آراء، بسترسازی لازم در راستای جهاد تبیین، حمایت ویژه از زیست بومهای صنایع خلاق در عرصه فرهنگ و هنر، بهبود فضای کسب و کارهای فرهنگی و هنری، افزایش تعامل با بخش خصوصی در حوزه فرهنگ و هنر، توجه به اصول و مبانی آمایش سرزمینی و حمایت از انتقال فناوریهای نوین مرتبط با فرهنگ و هنر از اولویتهای ما در این حوزه هست.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه خطاب به آقای صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید برای تربیت جوانهایی کارآمد و آماده پذیرش مسئولیتهای بزرگ تلاش کنید تا همانگونه که مقام معظم رهبری در دیدار هیئت دولت فرمودند در پایان دولت حداقل ۱۰۰ نفر که شرایط اداره کشور را داشته باشند تربیت کرده باشیم و این تکلیفی است که ایشان به دولت کردند.
وی در ادامه با بیان اینکه اکنون حدود ۵۰ درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی را خانمها تشکیل میدهند، گفت: متاسفانه ما در تمام برنامههای توسعه این ۵۰ درصد را کنار گذاشته ایم و تنها خواسته ایم با ۵۰ درصد دیگر کشور را پیش ببریم، اما اکنون زمان آن رسیده است که سهم آنها با اولویت داده شود و اگر چه شعار ما شایسته سالاری است، اما باید یک تبعیض مثبت را درباره خانمها قائل شویم و در پستهای میانی و بالاتر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از آنها استفاده شود.
وی در ادامه افزود: متاسفانه در دهههای گذشته موانعی ایجاد کرده ایم که گلههای جدی اهالی قلم، فرهنگ و هنر را به دنبال داشته است و برخی از آنها از کشور مهاجرت کرده اند، اما در این دولت از حضورشان استقبال میکنیم اینجا وطنشان است میتوانند برگردند و خدمت کنند، آنها سرمایههای ملی ما هستند، انسان وقتی رشد میکند بخشی از امتیازاتی که کسب کرده است متعلق به خودش است، اما بخشی از آن متعلق به جامعه است و ما نباید نیمه دوم را فراموش کنیم، ما نیز باید راه حلهای رفع مشکلات را پیدا کنیم و حذف و ایجاد محدودیت برای اهالی فرهنگ هنر و رسانه را کنار بگذاریم.
وی در حوزه رسانه نیز با بیان اینکه ما به رسانههای تاثیرگذار و جدی نیاز داریم، گفت: ما قبول داریم که رسانهها باید چالشی برخورد کنند، اما این به معنای به حاشیه کشاندن مسئولان نیست، ما معتقدیم که فضای مجازی قید و بندی ندارد، اما رسانهها مقید به اصول هستند و نباید مسئولان را با مسائل حاشیهای یا چالشهای غیرضروری درگیر کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: ما در این دولت بدگویی علیه دولتهای قبلی و وزرای قبلی را ممنوع کرده ایم.
آقای عارف تلاش برای تحکیم سبک زندگی را وظیفه وزارت ارشاد دانست و گفت: ما این وزارت را نهاد حاکمیتی میدانیم نه اجرایی، باید همه دست اندرکاران فرهنگی کشور محوریت ارشاد را بپذیرند و ما این رویکرد را در پیش داریم.
وی با بیان اینکه الان جوان ما یا احساس بی هویتی میکند یا هویت خود را در جای دیگری جستجو میکند، تاکید کرد: جنگ روانی و تهاجم روانی یک مسأله جدی برای ماست، برای مبارزه با آن چه کردهایم؟ اینترنت یک اتوبان و راه است کسی راه را نمیبندد، شما محتوای خوب در آن بگذارید، ممکن است در اتوبان خودروی حامل محموله غیرقانونی هم تردد کند، اما راه را که نباید بست، چه قدر مرجعیت علمی و فرهنگی فضای مجازی متوجه کشور ماست؟
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه امروز دولت در مسائل فرهنگی دخالت میکند که باید اصلاح شود، اظهار کرد: محرمانه نگه داشتن شاخصها راهحل مشکلات نیست. در شعار میگوییم مردم محرم هستند، اما باید در عمل هم ثابت شود.
آقای عارف درباره وضعیت کتابخوانی نیز گفت: در این حوزه وضعیت نگران کننده است. فضای مجازی و سایت جایگزین کتاب نمیشود و این در حالی است که تیراژ برخی کتابها خجالت آور است.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه ما باید به گردش آزاد اطلاعات اعتقاد داشته باشیم، تاکید کرد: نباید به این خاطر که ما را مورد نقد قرار میدهند، از گردش آزاد اطلاعات جلوگیری کنیم.
آقای عارف با اشاره به جهاد تبیین افزود: فقط منتظر هستیم رهبر انقلاب فرمانی صادر کنند و بعد آن را تایید کنیم، اما چه قدر برای تحقق آن تلاش میکنیم؟ در سالهای اخیر شعارهای هر سال، عمدتا اقتصادی بوده که برای امسال مشارکت مردم مد نظر بوده است، اما ما چه قدر برچسب زنی به سرمایه و سرمایه دار را کنار گذاشتهایم؟
معاون اول رئیس جمهور با اعلام اینکه آمایش سرزمینی راهبرد دولت و برنامه هفتم توسعه است، گفت: کشور فقط تهران یا هشت یا ۱۰ کلانشهر نیست بلکه همه مناطق جزو کشور است و همه مردم حق رشد و توسعه دارند. این مسئله در بخش فرهنگی باید مدنظر باشد.