منطقه عشایری تمندرکوه در استان لرستان، روستای شمسی استان یزد، لایزنگان استان فارس، درب کلات کهکیلویه و بویراحمد، فولادلو قویی اردبیل، چهار روستایی در استان بوشهر، شاهنجرین در استان همدان، داشخانه استان آذربایجان غربی، قلعه خان استان خراسان شمالی و سفت جم در استان اصفهان نیز روستاهای برگزیده دومین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب شدند.
سال گذشته در اولین جشنواره پایتخت کتاب ایران اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شده بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، اسحاق جهانگیری در مراسم دومین جشنواره انتخاب کتاب سال و روستاها و عشایر دوستار کتاب افزود: امروزه شاهد تحولات جدید در فناوری های علمی هستیم و از این رو نباید گمان کنیم فناوری بی نیاز از کتاب است.
وی تاکید کرد: باید از هر تحولی برای نشر و تولید کتاب استفاده کنیم.
جهانگیری با اشاره به اینکه کتاب شهری و روستایی مختص یک قشر و گروه خاصی نیست گفت: کتاب خوانی از مهم ترین مسائل جامعه برخوردار از فرهنگ است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه جامعه ما در استفاده کتاب با مشکلات جدی روبرو است افزود: کیفیت کتاب، وضعیت بازار نشر و پایین آمدن فرهنگ مطالعه آسیبی جدی است که آحاد جامعه را تهدید می کند.
جهانگیری گفت: دولت با اهتمام جدی قصد دارد این آسیب را حل کند و مشکلات فرهنگی کشور جز با مشارکت شهری و روستایی قابل حل نیست.
وی افزود: جلب مشارکت و ایجاد رقابت در جامعه در بندهای سیاست اقتصاد مقاومتی موضوعی اساسی است تا بتوانیم با مشارکت آحاد ملت، زمینه رقابت در این مشارکت را فراهم آوریم.
معاون اول رئیس جمهور گفت: مشارکت گسترده مردم و ایجاد رقابتی سالم بین آن ها امید را در جامعه افزایش می دهد؛ مشارکت در انتخابات نیز نشان داد که مردم مشارکت گسترده ای در حرکت های اجتماعی دارند و این یک فرصت استثنایی برای تحول و پیشرفت کشور است.
جهانگیری با بیان اینکه سال 94 با کاهش قیمت نفت روبرو بودیم افزود: تمام کشورهای منطقه به سرمایه گذاری در بخش نفت اتکا کرده بودند اما ایران علیرغم تحریم های موجود با اتفاقات نگران کننده ای مانند نوسانات نرخ ارز روبرو نبود و در این میان آنچه که تعیین کننده بود امید و اطمینان به مردم بود.
وی گفت: مردم در مشارکت های خود در انتخابات و همه مشارکت های دیگر احساس پیروزی می کنند و این می تواند موجب تحرک و رونق اقتصادی شود.
معاون اول رئیس جمهور در پایان ابراز امیدواری کرد: با ایجاد رقابت در حوزه فرهنگ شاهد شکوفایی فرهنگ مطالعه باشیم.
جهانگیری 100 جلد کتاب به روستاهای دوستدار کتاب هدیه کرد.
وزیر ارشاد: نقش بارز جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در توسعه فرهنگی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم سخنان خود را با بخش عشایر روستایی آغاز کرد و گفت: جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب یکی از مهمترین اقدامات در توسعه فرهنگی است، خیر فعالیتی که در روستاها انجام می شود به همه نقاط کشور می رسد.
علی جنتی افزود: وجود کتابخانه در شهر و روستا سرچشمه دانش و بصیرت است و کتاب و کتابخانه پدیدهای وارداتی و لوکس نیست چرا که کشور ما در همه تاریخ مجهز به کتابخانه بوده است.
وی با اشاره به اینکه در جشنواره دوم روستاها و عشایر دوستدار کتاب بخش عشایر نیز اضافه شد گفت: انتخاب پایتخت کتاب با حضور نهادهای دولتی و خصوصی و نظام بانکی کشور به توسعه زیر ساخت های حوزه نشر منجر شد.
جنتی با اشاره به ضرورت توسعه کتاب و فرهنگ کتابخوانی در همه نقاط کشور افزود: این اقدامات می تواند تحولات مهمی را برای تولید و توسعه رقم بزند.
وی انتخاب پایتخت کتاب ایران را پدیده ای جذاب دانست و گفت: کشور نیازمند رونق کتابخوانی و لزوم حضور کتاب در سبد خانوار است.
جنتی افزود: این جشنواره نشان می دهد که می توان برای کتاب هم پایتختی قائل بود و با این عملکرد نگاه دنیا را به دیپلماسی فرهنگی ایران معطوف کرد.
وزیر ارشاد گفت: رونق بازار نشر و تشویق مردم به کتابخوانی نتایج مهم جشنواره انتخاب پایتخت کتاب سال است.
وی افزود: ایده ابتکاری این جشنواره می تواند منشاء تحول در ساختار نشر و کتاب و همکاری بین همه نهادها دراین باره باشد.
جنتی گفت: ساز و کار این جشنواره و داوری آن با همکاری و مشارکت نهادهای مردمی همراه بود و مشارکت فعال مطبوعات و رسانه های محلی که راه را در این عرصه هموارتر کردند بیانگر نفوذ چشمگیر رسانه های محلی در افکار عمومی است.
معاون وزیر ارشاد: انتخاب پایتخت کتاب نهضتی مدنی برای رونق کتابخوانی
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت: برگزاری جشنواره پایتخت کتاب سال نهضتی مدنی برای رونق کتابخوانی در کشور است.
سید عباس صالحی با بیان اینکه نهضت مدنی کتابخوانی امید آفرین برای الگوی تمدنی نوین در کشورمان است افزود: تفاوت جشنواره امسال و سال قبل کاملاً چشمگیر بود بطوری که امسال 99 شهر در این جشنواره شرکت داشتند در حالیکه سال گذشته تنها 64 شهر مشارکت داشتند.
وی اضافه شدن حوزه عشایری به بخش روستایی دوستدار کتاب را یکی از تفاوت های عمده این جشنواره با جشنواره سال پیش عنوان کرد و گفت: داوران این جشنواره بازدید میدانی خود را از روستاهای منتخب انجام دادند تا با چگونگی اجرا شدن برنامه ها و طرح های روستاهای برگزیده آشنا شوند.
وی گفت: هدف ما برگزاری یک جشنوارها کلیشه ای نیست بلکه می خواهیم به زیرساخت های حوزه نشر، کتاب و کتابخوانی در بخش های خصوصی و دولتی کمک کنیم.
صالحی با بیان اینکه سال گذشته اهواز پایتخت کتاب ایران شد افزود: بازه زمانی در نظر گرفته شده برای پایتخت کتاب دو سالانه است بطوریکه برنامه هایی که ارائه شده است در این دو سال تحقق بخشند و نمره بگیرند و شهر اهواز هنوز یکسال دیگر فرصت دارد تا قابلیت های خود را نشان دهد.
وی افزود: امسال که بعد از یکسال به اهواز نگاه می کنیم می بینید که رتبه تولید کتاب این شهر از 20 به 10 رسیده و تیراژ کتاب نیز به بیش از 50 درصد افزایش داشته است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: بنیاد ملت و بانک ملت همیاری ویژه ای در انتخاب پایتخت کتاب ایران داشته اند، چنان که به تاسیس یک کتابخانه در پایتخت کتاب سال اقدام کردند؛ این بنیاد نگاه جدی به حوزه نشر و کتابخوانی با شعار "ملت کتابخوان" دارد.
رئیس کتابخانه ملی: انگیزه آفرینی در همه نقاط کشور با جشنواره پایتخت کتاب
رئیس کتابخانه ملی نیز در این مراسم گفت: ایجاد انگیزش در استانها، شهرها و روستاها در حوزه نشر مهمترین نتیجهای است که از جشنواره پایتخت کتاب سال منتج می شود.
سیدرضا صالحی امیری با اشاره به اینکه در سالهای اخیر تمرکز غیر منطقی در تهران شکل گرفته است افزود: این سالها به استانها کم توجه شده است، ولی دولت توانسته است عدالت فرهنگی را در کشور پیاده کند.
وی با بیان اینکه در اهواز جنب و جوش وسیعی در حوزه نشر و کتاب انجام شده است گفت: امیدواریم ایران بزرگ بتواند پایتخت جهانی کتاب در سال آینده شود.
صالحی امیری افزود: در استان ها ظرفیت های مهمی وجود دارد که تاکنون دیده نشده است و به همین منظور باید به گسترش این اقدام توجه ویژه ای شود.
وی با بیان اینکه باید کارها را به اصحاب فرهنگ سپرد گفت: بخشی از مسئولیت های فرهنگی به ناشران سپرده شد و در نمایشگاه کتاب نیز امسال مسئولیت ها به نهادهای ذیربط داده شده است.
صالحی امیری با اشاره به رقابت سالم و سازنده ای که در این جشنواره شکل گرفته است افزود: ملت ایران در عرصه فرهنگی و همچنین عدم تمرکز فعالیت ها در کلان شهر تهران مشارکت ویژه ای داشته است و در دو سال اخیر به همت دولت فضای فرهنگی بازتر شده است و باعث شکوفایی و همنوایی هنرمندان قلم و اندیشه در سطح ملی شده است.