آشوبهای هفتههای گذشته در شهرهای انگلیس، به گفته مقامات دولتی، در شبکههای اجتماعی دامن زده شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، آشوبهای هفتههای گذشته در شهرهای انگلیس، به گفته مقامات دولتی، در شبکههای اجتماعی دامن زده شد و با حمله نژاد پرستان و راستگرایان افراطی به هتلهای محل اقامت مهاجران، مساجد و مراکز اسلامی، نیروها و خودروهای پلیس و غارت فروشگاه ها، نا امنیها را در این کشور به اوج رساند.
یک شهروند انگلیسی در این باره گفت: فکر میکنم که شماری از افراد به ویژه نوجوانان، راستگرایان افراطی را یک الهه میدونند و هر چه آنان در شبکههای اجتماعی میگویند، بدون تفکر، میپذیرند که بی شک پیامدهای خطرناکی خواهد داشت.
ماجرا از قتل سه دختربچه در یک مرکز آموزش کلاسهای تابستانی کودکان در شهر ساوت پورت آغاز شد. در پی این قتلها راستگرایان افراطی و نژادپرستان انگلیسی، بلافاصله در شبکههای اجتماعی دست به کار شدند و با انتشار گسترده اطلاعات دروغ، نژادپرستان را به صحنه آوردند.
افراد و گروههای ضد اسلامی، به دروغ، «اکسل روداکوبانا»، زاده و بزرگ شده در انگلیس را که قاتل این کودکان است، یک پناهنده مسلمان معرفی و برایش نامی جعلی هم خلق کردند. سپس با راه اندازی تظاهرات خشونت آمیز، به مساجد، مراکز حمایت از مهاجران، منازل، فروشگاهها و خودروهای مسلمانان حمله و چندین فروشگاه را غارت کردند. نژاد پرستان حتی به ماموران پلیس که تلاش کردند مانع درگیریهای خشونت بار شوند حمله کردند و چند خودروی پلیس را نیز به آتش کشیدند. همین موضوع موجب شد تا شماری از کارشناسان، از دولت انگلیس بخواهند برای جلوگیری از آشوبها نظارت خود را بر شبکههای اجتماعی افزایش دهند.
آنا ویلهت (Ana Vilhete)، کارشناس شبکههای اجتماعی در این باره گفت: من فکر میکنم باید در زمانهای ویژه، برای مدتی، فعالیت شبکههای اجتماعی را متوقف کرد تا از ترویج خشونت و انتشار اطلاعات دروغ و گمراه کننده در سراسر بریتانیا، پیشگیری شود. هدف ما باید سلامت و امنیت مردم و جوامع باشد بنابراین، باید از کمک و دامن زدن شبکههای اجتماعی به آشوبها جلوگیری کرد.
چند روز پس از اینکه دولت انگلیس گفت با قاطعیت افرادی را که در فضای واقعی یا مجازی در آشوبهای این کشور نقش داشته باشند دستگیر و مجازات خواهد کرد معلوم شد «بانی اسپوفورث» مدیر یک شرکت پوشاک در انگلیس که در شبکههای اجتماعی دهها هزار دنبال کننده دارد نخستین کسی است که، فقط چند ساعت پس از حمله منجر به قتل سه کودک در شهر بندری «ساوث پورت»، در شبکه «ایکس» (X)، به دروغ نوشت که قاتل، مسلمانی به نام «علی الشکاتی» است که یک سال پیش با قایق، از فرانسه و به صورت غیرقانونی به انگلیس آمده و مدت هاست زیر نظر سازمان جاسوسی خارجی انگلیس، «ام آی ۶» (MI۶) قرار داشته است. اطلاعات دروغ این زن انگلیسی توسط نژاد پرستان از جمله تامی رابینسون و اندرو تیت چهرههای مشهور ضد مهاجران و مسلمانان، به سرعت و میلیونها بار در شبکههای اجتماعی بازنشر شد و به تهییج نژادپرستان و آشوبگران در شهرهای انگلیس انجامید و به گسترش حملات علیه مسلمانان و مهاجران منجر شد.
به گفته پلیس انگلیس «بانی اسپوفورث»، به اتهام دامن زدن به نژادپرستی دستگیر و تفهیم اتهام شده است و منتظر صدور حکم زندان است. «الیسون راس» (Alison Ross)، افسر مسئول پلیس منطقه «چستر» (Chester) میگوید همه افراد، در فضای مجازی یا واقعی، مسوول کارهای خودند و باید پاسخگو باشند.
این مقام پلیس انگلیس عامل بخش عمدهای از آشوبها در سراسر این کشور را در هفتههای اخیر، انتشار اخبار دروغ و مطالب نادرست در شبکههای اجتماعی میداند و میگوید گروههای نژاد پرست در انگلیس به سرعت پیامک جعلی این زن انگلیسی را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند که ظرف چند ساعت ۲۷ میلیون بار دیده شد و زنان، مردان و کودکان و نوجوانان نژادپرست انگلیسی را به خیابانها کشاند.
یک شهروند انگلیسی در این باره میگوید: «آشوبگران درباره علل و ریشههای مشکلات این جامعه اشتباه میکنند. افراد و گروههای راستگرای افراطی در شبکههای اجتماعی به دروغ تبلیغ میکنند که مهاجران علت مشکلات این کشورند که حرفی کاملا دروغ و نادرست است. مردم بریتانیا حق دارند از وضعیت جاری کشور عصبانی باشند، اما آنان در تعیین علت مشکلات این کشور، اشتباه میکنند، زیرا افراط گرایان راستگرا در شبکههای اجتماعی، مهاجران را علت همه این بحرانها معرفی کنند.»
پلیس انگلیس با یورش به منازل افرادی که در آشوب هفتههای اخیر نقش داشتند تاکنون حدود هزار و سیصد نفر از آنان را بازداشت و اتهام حدود هفتصد نفر هم به آنان تفهیم شده است. با دستور نخست وزیر انگلیس، روند محاکمه آشوبگران شتاب گرفته است و تاکنون دهها نفر از آشوبگران و غارتگران، به زندانهای طولانی محکوم شده اند. با توجه به شلوغی زندانهای انگلیس، وزارت دادگستری این کشور دو هزار نفر از زندانیان را زودتر از موعد آزاد میکند تا جا برای آشوبگران محکوم شده، باز شود.
گزارشهای رسمی منتشر شده در انگلیس نشان میدهد در پی آشوبهای اخیر در شهرهای انگلیس، بینندگان صفحات افراد و گروههای ضد اسلام در شبکههای اجتماعی، به شدت افزایش داشته است. براساس بررسی «مرکز پاسخگویی به نفرت دیجیتال» (Center for Countering Digital hate)، از زمان قتل سه دختر در شهر «ساوت پورت» (Southport)، در حدود چهارهفته پیش، نظر فعالان ضد اسلام و مسلمانان در شبکههای اجتماعی همچون «ایکس» (توئیتر سابق)، فیس بوک، یوتیوب، «کورا» (Quora)، واتس اپ، تلگرام، «ردیت» (Reddit) و تیک تاک، ۴۳۴ میلیون بار دیده شده است. مثلا نام «تامی رابینسون» (Tommy Robinson)، فعال ضد اسلام و مهاجران در انگلیس در یک ماه اخیر، بیش از ۱۷۵ میلیون بار فقط در اینترنت جستجو شد.
یک شهروند انگلیسی در این باره میگوید: همه آمران و مشوقان این آشوب ها، رسما به عنوان نژادپرستان معرفی شده اند. مثلا تامی رابینسون، بارها به خاطر جرایم اجتماعی به زندان افتاده است. ایلان ماسک، مالک شبکه اجتماعی ایکس هم به طور مستقیم و غیر مستقیم در افزایش نژاد پرستی و اقدامات ضد مسلمانان نقش داشت اندرو تیت که در این اغتشاش ها، بر آتش نژادپرستی بنزین میریختتد، متجاوز و دلال جنسی است. خیلی ناراحت کننده است که این قبیل افراد نژادپرست، مجرم و تبهکار، الگوی کودکان و نوجوانان ما شده اند.
«تامی رابینسون» که نام واقعی اش «استیون کریستوفر یاکسلی- لنون» (Stephen Yaxley-Lennon) است سال هاست اشکارا در حال گسترش اسلام هراسی و مسلمان ستیزی است او متهم شده که با انتشار دهها نظر و ویدئو، به گسترش آشوبها دامن زده است. تامی رابینسون که از سران گروههای نژاد پرست در انگلیس است و بارها با پرچم اسراییل در تجمعات حضور یافته چندین بار در پی شکایتها از او در انگلیس بازداشت شد.
تازهترین جرم او، ایجاد اختلال در روند محاکمهٔ متهمان به تجاوز جنسی به دختران در شهر «هادرزفیلد» بود که منجر به دستگیری و زندانی شدن او شد، اما دیری نبپایید که آزاد شد. این چهره ضد اسلام و مهاجران پس از انتشار سخنان و ویدئوهایش درباره آشوبهای اخیر، در اقدامی تامل برانگیز از انگلیس به یونان رفت.
به عقیده شماری از صاحب نظران عملکرد سالهای اخیر دولت و پلیس انگلیس در بی تفاوتی نسبت به جرایم افرادی که در برابر دیدگان پلیس وحشیانه به مسلمانان حمله کردند، مراکز اسلامی را آماج حملات خود قرار دادند و حتی مسلمانان را تهدید به قتل و انفجار مراکز شان کردند سبب شد زمینه برای آسودگی خاطر افراد ضد اسلام و مسلمانان در حمله به آنان، مراکز و اماکن اسلامی در شکل واقعی و در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بیش از پیش فراهم شود. اکنون نژادپرستان و افراد ضد اسلام و مسلمانان در شبکههای اجتماعی در انگلیس، به کمک هم آمده اند.
هنوز معلوم نیست آیا هشدارسالهای اخیر نهادهای مدنی و رهبران جوامع اسلامی در انگلیس درباره افزایش لجام گسیخته اسلام هراسی و مهاجر ستیزی در این کشور پس از سالها جدی گرفته شده است یا مجازاتهای اخیر تصمیمی گذرا و صرفا برای فرونشاندن آشوب هاست.
دادستانی انگلیس میگوید تا کنون حدود ۱۳۰۰ نفر از افرادی که در آشوبهای اخیر این کشور نقش داشتند دستگیر و نزدیک هفتصد نفرشان هم تفهیم اتهام شدندکه باید خود را برای تحمل مجازات زندان و محرومیتهای اجتماعی آماده کنند.