با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات آمریکا در نوامبر آتی، اوضاع «اسرائیل» و فلسطین بر تحولات اصلی در عرصه سیاسی آمریکا سایه افکنده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، الجزیره نت مقالهای در این مورد به قلم «رامی خوری» منتشر و طی آن خاطرنشان کرده است: افکار عمومی آمریکا دیگر مانند گذشته از «اسرائیل» حمایت نمیکند که این امر باعث نگرانی کابینه «اسرائیل» و متحدانش در آمریکا میشود.
این نگرانی در اقدامات کمیته روابط عمومی آمریکا - اسرائیل (AIPAC) که یکی از قدرتمندترین گروههای لابی هوادار «اسرائیل» در ایالات متحده است، به وضوح قابل مشاهده است.
چگونه آیپک نتایج انتخابات آمریکا را میخرد؟
طی چند ماه گذشته، کمیته روابط عمومی آمریکا - اسرائیل (AIPAC) ۸.۵ میلیون دلار در کمپینی برای شکست کوری بوش، نماینده دموکرات کنگره در انتخابات مقدماتی در میسوری سرمایه گذاری کرده بود. بوش که از حامیان مسائل برحق فلسطین در کنگره بود، روز سه شنبه در مقابل وسلی بل، دادستان شهر سنت لوئیس، شکست خورد.
این اولین بار نیست که هواداران فلسطین مورد حمله قرار میگیرند؛ کمیته روابط عمومی آمریکا - اسرائیل (AIPAC) پیش از این ۱۷ میلیون دلار برای شکست جمال بومن، عضو کنگره حامی فلسطین در انتخابات مقدماتی دموکراتها در نیویورک هزینه کرده بود.
پس از شکست بومن، آیپک اعلام کرد که هواداری از «اسرائیل» در ایالات متحده «یک سیاست عاقلانه و درست» تلقی میشود.
مدیا بنیامین، فعال چپگرا در پاسخ به این ادعا نوشت: آنچه این انتخابات نشان داد آن است که گروههای طرفدار اسرائیل میتوانند نتایج انتخابات را بخرند. این انتخابات پیامی دلخراش برای همه مقامات فرستاد که اگر از اسرائیل انتقاد کنند، بهای گزافی خواهند پرداخت.
وی افزود که بودجهای که آیپک برای شکست بوش و بومن تخصیص داده است، قدرت لابی هوادار «اسرائیل» و منابع مالی آن را آشکار میکند، اما همچنین بر نیاز روزافزون این لابی برای تأمین مبالغ بیشتر برای ادامه حمایت کنگره از «اسراییل» تاکید کرد.
آیپک در مظان اتهام مداخله خارجی در انتخابات امریکا
این واقعیت نشان میدهد که مقابله با محبوبیت فزاینده آرمان فلسطین برای لابی «اسرائیل» چقدر دشوار است، و آن را به طور فزایندهای ناامید جلوه میدهد؛ از این رو این لابی دست به اقداماتی میزند که احتمالاً نتیجه معکوس میدهد و باعث نارضایتی بیشتر مردم میشود.
کمپینهای تامین مالی توسط آیپک و سایر نیروهای طرفدار «اسرائیل»، ممکن است به زودی به عنوان یکی دیگر از ابعاد مداخله خارجی در انتخابات امریکا تلقی شود که یک نگرانی ملی فزاینده از سال ۲۰۱۶ است.
آمریکاییهایی که به دنبال سیاست منصفانه در قبال مسئله فلسطین و «اسرائیل» هستند، ممکن است افزایش بودجه اسرائیل یا کمپینهای راه اندازی شده در شبکههای اجتماعی به نفع نامزدهایی خاص را مداخله خارجی غیرقابل قبول در انتخابات آمریکا بدانند. اسرائیل ممکن است به فهرست کشورهایی که در انتخابات آمریکا دستکاری میکنند، اضافه شود.
یکی دیگر از اقداماتی که در راستای طرفداری از «اسرائیل» انجام میشود، اما میتواند نتیجه معکوس داشته باشد، اعمال فشار برای تدوین قوانینی که حمایت از فلسطینیها را جرمانگاری میکند و یا سازمانهایی را که از آرمان فلسطین حمایت میکنند، مجازات میکنند. چنین قوانینی آزادی بیان را نقض میکند و لابی هوادار «اسرائیل» را در نظر بسیاری از آمریکاییها به عنوان نیرویی ارتجاعی و ضد دمکراتیک نشان میدهد.
کاهش قدرت «اسرائیل» در کنترل افکار عمومی آمریکا
اما در واقع کنترل «اسرائیل» بر افکار عمومی در ایالات متحده به تدریج شروع به کاهش کرده است. این به دلیل نقش فزاینده رسانههای اجتماعی و فعالیتهای پویاتر فلسطینیهاست که امروزه به آمریکاییها اجازه میدهد نسلکشی در فلسطین با حمایت دولت آمریکا را ببینند و ارزیابی کنند.
این تغییر، افکار عمومی را به سمت تعادل بیشتر سوق داد، زیرا آمریکاییهای بیشتری با فلسطینیها همدردی کردند. بر اساس نظرسنجی ماه مارس موسسه گالوپ، درصد آمریکاییهایی که با فلسطینیها همدردی میکنند به ۲۷ درصد در سطح ملی رسیده است. در حالی که این درصد در میان دموکراتها به ۴۳ درصد و در میان جوانان به ۴۵ درصد رسیده است.
دیدگاهها در مورد جنگ، انتقاد بیشتری از «اسرائیل» را نشان میدهد. در یک نظرسنجی که در ماه میمنتشر شد، ۵۶ درصد از دموکراتها معتقد بودند که «اسرائیل» در حال نسلکشی است. نظرسنجی دیگری که در ژوئن منتشر شد، نشان داد که ۶۴ درصد از رأی دهندگان احتمالی از آتش بس و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه حمایت میکنند، در حالی که این درصد در میان دموکراتها ۸۶ درصد بود.
در نظرسنجی که توسط شورای امور بینالملل شیکاگو در ماه ژوئن انجام شد، مشخص شد که ۵۵ درصد از آمریکاییها با اعزام نیروهای آمریکایی برای حمایت از «اسرائیل» در صورت حمله همسایگانش مخالف هستند.
اعتراضات عمومی علیه جنگ غزه و تغییر نگاه سیاستمداران آمریکایی
سیاستمداران آمریکایی نمیتوانند این تغییر نگاه جامعه را برای همیشه نادیده بگیرند به ویژه در میان دموکراتها لذا به نظر میرسد که برخی از سیاستمداران آمریکایی شروع به توجه به آن کرده اند.
در همین زمینه ماه گذشته، زمانی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر «اسرائیل»، چهارمین سخنرانی خود را در کنگره آمریکا ایراد کرد، نزدیک به نیمی از اعضای دموکرات غایب بودند.
کمپین کامالا هریس - درست مانند کمپین سابق بایدن - احساس نگرانی میکند. یکی از نشانههای این نگرانی، تصمیم هریس برای انتخاب تیم والز فرماندار مینه سوتا به عنوان معاون خود به جای جاش شاپیرو فرماندار پنسیلوانیا است. مواضع صریح شاپیرو در طرفداری از «اسرائیل» و صهیونیستها در چارچوب اعتراضات دانشجویی طرفدار فلسطین، از جمله مسائلی است که میتواند مانعی بر سر راه پیروزی هریس در انتخابات شود.
هریس با لحنی محکمتر در مورد نیاز به آتش بس فوری صحبت کرد و نگرانی عمیق خود را در مورد رنج غیرنظامیان فلسطینی ابراز کرد. او همچنین به رهبران جنبش ملی غیرمتعهد که هفته گذشته در دیترویت با آنها ملاقات کوتاهی داشت، اطلاع داد که او با برگزاری جلسه برای گفتگو درباره درخواست آنها برای تحریم فوری صادرات سلاح به اسرائیل از سوی آمریکا موافق است.
با این حال، فعالان طرفدار فلسطین و اعضای جنبش ملی غیرمتعهد اصرار دارند که حمایت آنها از هریس به اقدامات او بستگی دارد، مانند تحریم ارسال سلاح به اسرائیل، و اجرای قوانین امریکا مبنی بر ممنوعیت ارسال کمکهای نظامی به نیروهای امنیتی خارجی که حقوق بشر را نقض میکنند.
در روزهای اخیر، هریس در طی دو سخنرانی عمومی از سوی فعالانی که خواستار دور شدن از سیاستهای بایدن بودند، مورد انتقاد قرار گرفت. اما پاسخهای او قانع کننده نبود. وی گفت که در برآوردن خواستههای جناح مترقی و پیشرو در حزب دموکرات آمریکا که خواستار یک سیاست انسانیتر در قبال غزه است، با مشکل مواجه است.
ما نمیتوانیم تا پس از کنوانسیون ملی دموکراتها در شیکاگو در این ماه، هیچ تغییر اساسی در موضع هریس در قبال اسرائیل و فلسطین را کشف کنیم. صرف نظر از تصمیم کمپین هریس، چیزی که به طور فزایندهای آشکار میشود این است که رأی دهندگان آمریکایی حامی آرمان فلسطین ممکن است این بار نفوذ کافی برای تأثیرگذاری بر نتایج انتخابات ریاست جمهوری و کنگره و در نتیجه بر سیاستهای خارجی و داخلی آینده واشنگتن داشته باشند.
این تغییر ناگهانی در چشمانداز انتخاباتی چالش جدیدی را برای لابی طرفدار «اسرائیل» ایجاد کرده است که برای مقابله با آن با مشکلات زیادی روبرو خواهدشد.