زیستدزدی، کنشی است که در آن دانش بومیان و مردمان بخشی از جهان، بدون آگاهی و رضایتشان یا بدون نام بردن از آنان یا تنها با اشارهای کوچک مورد بهرهبرداری سودجویانهٔ دیگر مردمان قرار گیرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان ملل اعلام کرد بیش از ۱۹۰ کشور روز جمعه بر سر تصویب یک پیمان "تاریخی" برای صدور مجوزهای مبارزه با زیستدزدی و غارت منابع ژنتیکی به توافق رسیدند.
در بیانیه سازمان ملل آمده است: کشورهای عضو یک پیمان ابتکاری جدید در رابطه با مالکیت معنوی، منابع ژنتیکی و دانش بومی مرتبط را تصویب کردند که نشاندهنده یک گام تاریخی رو به جلو پس از دههها مذاکره است.
کشورهای عضو سازمان جهانی مالکیت معنوی از ۱۳ ماه مه برای پایان دادن به این مذاکرات که بیش از ۲۰ سال از عمر آن میگذرد، در ژنو گرد هم آمده اند.
گیلرمه دی آگوئیار پاتریوتا Guilherme de Aguiar Patriota سرپرست مذاکرات و نماینده برزیل اعلام کرد این نخستین معاهده سازمان جهانی مالکیت معنوی درمورد مالکیت فکری، منابع ژنتیک و دانش سنتی و نیز نخستین پیمان این سازمان شامل مقرراتی خاص برای مردم بومی و جوامع محلی است.
هدف از امضای این معاهده، مبارزه با زیستدزدی از طریق حصول اطمینان از این است که یک اختراع واقعاً جدید است و کشورها و جوامع محلی مربوطه موافقت خود را با استفاده از منابع ژنتیکی شان، مانند گونههای گیاهی، و دانش سنتی خود اعلام کرده اند.
زیستدزدی، کنشی است که در آن دانش بومیان و مردمان بخشی از جهان، بدون آگاهی و خرسندیشان یا بدون نام بردن از آنان یا تنها با اشارهای کوچک مورد بهرهبرداری سودجویانهٔ دیگر مردمان قرار گیرد.