کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: در برنامه غذایی روزه اولیها باید ۶ گروه اصلی غذایی گنجانده شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، ندا فرحبخش درخصوص چگونگی روزهداری کودکان و روزه اولیها گفت: اصول روزهداری در کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه کامل میگیرند مانند بقیه روزهداران است، اما با توجه به اینکه در سن رشد هستند باید به چند نکته توجه کنند.
وی افزود: توصیه میشود در طول ماه مبارک رمضان حتما در برنامه غذایی کودکان روزهدار مواد غذایی از ۶ گروه اصلی مواد غذایی شامل؛ گروه نان و غلات، میوهها، سبزیها، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغز دانهها و گروه شیر و لبنیات گنجانده و استفاده شود.
فرحبخش ادامه داد: روزه اولیها باید همانند زمانی که روزهدار نیستند ۳ وعده غذا بخورند که این وعدهها شامل، سحر، افطار و شام است، البته بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: مصرف شیر گرم و فرنی یا شیر برنج هنگام افطار مناسب است، همچنین استفاده از مواد غذایی آبکی مانند سوپ، آش و حلیم هنگام سحر و افطار سبب حفظ تعادل آب و املاح در بدن فرد روزهدار میشود.
وی میگوید: استفاده از سبزیها و میوهها در زمان افطار و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از مواد فیبری هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست میشود.
فرح بخش افزود: این گروه، بهترین منابع تامین ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامین A و سایر موادی هستند که نقش آنتیاکسیدان دارند. آنتیاکسیدانها در جلوگیری از ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی - عروقی و بسیاری از بیماریها موثر هستند.
وی ادامه داد: از مصرف مواد غذایی شیرین به خصوص قندهای ساده در وعده سحری باید خودداری شود، زیرا مصرف زیاد این مواد ابتدا سبب افزایش قند خون و در پی آن موجب افت قند خون میشود و توانایی یادگیری کودکان را در طول روز کاهش میدهد بنابراین توصیه میشود به جای مصرف انواع شیرینیها همچون زولبیا و بامیه که فاقد مواد مغذی مانند ویتامینها و املاح هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین همچون خرما، کشمش و انواع میوه استفاده شود.
فرح بخش گفت: همچنین مصرف مواد غذایی شیرین و قندهای ساده مانند شیرینی و شکلات در وعده سحری سبب میشود، فرد زودتر گرسنه شود و این مساله، روزه گرفتن را برای روزه اولیها سختتر میکند.
وی اضافه کرد: برای تامین آب مورد نیاز بدن میتوان پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب را برای جبران کمآبی بدن استفاده کرد.
وی میگوید: هنگام شام نیز باید از گروههای غذایی گوشت و حبوبات، نان و غلات، لبنیات، سبزیها و میوهها استفاده شود.
فرحبخش گفت: همچنین باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز شود، زیرا مصرف این مواد غذایی سبب میشود هنگام سحر به دلیل پر بودن معده، میل به غذا کاهش پیدا کند و در نتیجه، مواد غذایی لازم برای رشد به بدن فرد نرسد.
وی افزود: روزه اولیها باید ۷ ساعت خواب آرام داشته باشند تا هنگام سحر بتوانند نشاط خود را حفظ کنند.
خوردن سحری برای روزه اولیها واجب است
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان تاکید کرد: خوردن سحری برای روزه اولیها واجب است و نباید بدون سحری روزه بگیرند تا رشد آنها دچار اختلال نشود. همچنین باید سحری را همانند صبحانهای کامل یا ناهاری متوسط بخورند و برای اینکه در طول روز کمتر احساس تشنگی کنند حتما در سحری از سبزیها، کاهو، کلم، گوجه، خیار، نان سبوسدار و میوه بیشتر استفاده کنند.
ندا فرح بخش گفت: کودکان هنگام سحر باید از نوشیدن بیش از اندازه چای اجتناب کنند، زیرا موجب افزایش ادرار و از دست رفتن نمکهای معدنی بدن میشود.
وی افزود: روزه مانع درس خواندن نمیشود بنابراین بهتر است دانشآموزان و دانشجویان درس خواندن را از صبح زود شروع کنند و ساعات آخر روز را برای استراحت بگذارند.
فرح بخش ادامه داد: مواد غذایی مقوی و پر انرژی مانند خرما و موز باید در برنامه غذایی باشد، به اندازه کافی از گروه شیر و لبنیات استفاده کنند و در این دوران از مصرف انواع هله هولهها و مواد غذایی کم ارزش که فقط پرکننده معده هستند، خودداری شود.
وی میگوید: نوجوانان و افرادی که سال اول روزهداری آنها است با رعایت کردن یک رژیم غذایی مناسب بدون ایجاد عارضه و یا اختلالی در رشد میتوانند همگام با بزرگترها روزه بگیرند.