نماینده منتخب مردم در حوزه انتخابیه ایرانشهر بزرگ در استان سیستان و بلوچستان گفت: با وجود سیل، سرما و تبلیغات دشمن ،مردم در بزرگترین حوزه انتخاباتی کشور، ایرانشهر، که بیش از ۹۵ درصد شهروندانش سنی هستند، به پای صندوقهای رأی آمدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه صف اول شبکه خبر که با حضور آقای رحمدل بامری، منتخب مردم حوزه انتخابیه ایرانشهر بزرگ استان سیستان و بلوچستان، بمپور، دلگان، لاشار، فنوج، سرباز، راسک و سه بخش مستقل دیگر و آقای بابك رضازاده، نماينده منتخب مردم مشگين شهر در استان اردبيل برگزار شد، به موضوع وعدههای منتخبان مجلس دوازدهم، پرداخت.
سؤال : طبعاً بینندگان محترم می دانند که کسانی که به صورت منتخب مردم برای دور اول مجلس شورای اسلامی انتخاب شدند، اینها بعد از اینکه شورای محترم نگهبان و همچنین اعتبارنامه شان در داخل مجلس تصویب شد، به صورت نماینده می توانند رأی بدهند و دیدگاه های خودشان را مطرح کنند و به عنوان نماینده آن حوزه انتخابیه معرفی خواهند شد.
جناب رحمدل، شما در آن بسته ای که در اختیار صداوسیما قرار دادید، گفتید که من از شفافیت آراء حمایت می کنم. اگر فرض کنید شما در مجلس رأی منفی به کسی دادید و آن فرد وزیر شد آیا فکر نمی کنید که ممکن است این روی تسهیلاتی که در حوزه انتخابیه شما ارائه می دهد، مؤثر واقع شود و آیا با این وضعیت هم حاضر هستید که شفافیت صورت بگیرد؟
بامری : قطعاً نماینده وقتی که از مسیرهای نظارتی به جایگاه نمایندگی رسید، اولاً باید صداقت و شفافیت را سرلوحه کار خودش قرار بدهد. آن نماینده، نماینده مردم است و می باید با مردم و افکار عمومی با شفافیت برخورد کند. بنده هیچ ابایی ندارم از اینکه در آراء نظارت کامل و شفافیت کامل وجود داشته باشد، هرچند وزیر مربوطه هم نگران شود یا اینکه رأی بیاورد و من رأی منفی یا ممتنع داده باشم. چرا که ما تعهد کرده ایم براساس صداقت و سلامت و ایمان کار کنیم و مدافع حقوق مردم باشیم.
سؤال : شما در کارنامه اداری خودتان بیشتر کارهای اجرایی را برعهده داشته اید، ازجمله فرمانداری در چند شهرستان را. اگر انشاالله شما مخیر باشید که یکی از کمیسیون ها را انتخاب کنید، چه کمیسیونی را انتخاب می کنید؟
بامری: من کمیسیون های مختلفی را مدنظر دارم. با توجه به سابقه کاری که داشته ام، هم در کمیسیون عمران و هم در کمیسیون امور اجتماعی و شوراها، هم در کمیسیون انرژی و اقتصاد و کمیسیون هایی که با توجه به شرایطی که در مجلس فراهم خواهد شد انشاالله با مشورت و هم با تخصص و تعهد آنجا بتوانیم ایفای نقش کنیم.
سؤال: حوزه انتخابیه شما یکی از حوزه های انتخابیه های بسیار بزرگ است، هفت هشت شهرستان دارد. یکبار تمام اینها را بگویید تا من دقیقاً بدانم که کجاها را شامل می شود؟
بامری: من از حوزه ای آمده ام که اسم ایران را بر خود دارد، یعنی شهر ایران، شما جایی دیگر در این کشور ندارید، از حوزه انتخابیه ای آمده ام که یکسال میزبان مقام عظمای ولایت بوده اند در دوران تبعید، باز هم شما این را ندارید. حضرت آقا می فرمایند که من از ایرانشهر هستم و ایرانشهر از من است. ایرانشهر مرکز فرهنگی بلوچستان است، ایرانشهر را مثل موطن خود دوست می دارم، زبانم لال آقا فرمودند، اگر حادثه ای برای من اتفاق افتاد، من را از ایرانشهر بیرون نکنید.
خصیصه سوم، از جوان ترین شهر و مرکز حوزه انتخابیه آمده ام با مردمانی صادق. بلوچ، جان می دهد اما یک وجب خاک را هرگز نمی دهد و همواره این را مردم ثابت کرده اند. در همین دوره انتخابات ۹۵ درصد حوزه انتخابیه بنده، برادران اهل سنت هستند اما به من شیعه رأی داده اند بالای ۷۰ هزار، این یعنی چه، یعنی بصیرت و اتحاد و انسجام و جانفشانی و نشان دادن وحدت عملی.
در حوزه انتخابیه بنده ظرفیت هایی وجود دارد که در جای دیگری یافت نمی شود. فرمودید گسترده ترین حوزه انتخابیه است، یک سوم جمعیت استان را در خود جای داده است، شما از شمالی ترین تا جنوبی ترین حوزه انتخابیه بنده را اگر بخواهید سفر کنید و بگذرید شاید هفته ها طول بکشد، نه اینکه سرکشی کنید، ایرانشهر و ایرانشهر بزرگ شامل هفت شهرستان است، ایرانشهر، بمپور، دلگان، فنوج، لاشار، سرباز، راز و سه بخش بنت، آشار و آهوران، آن هم با شرایط نامساعد جوی که در این ایام داشتیم.
به قول یکی از مسئولان، هم دشمنان بمباران خبری می کردند، هم تخریب دشمن در بیرون و تلاش می کردند که مردم را ناامید کنند پای صندوق های رأی حاضر نشوند و هم شرایط جوی. متأسفانه باید بگویم از دوازده ماه، نه ماه در استان ما تابستان است، سه ماه بهار است، اما آن روز سردترین روز سال بود، یعنی طبیعت خشن هم به مقابله آمد.
سیل دشتیاری که متأسفانه مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرد و همین جا من باید تشکر کنم از حضور همه مردم، مسئولان، دولت، ملت و حضرت آقا که فرمان دادند، همه نیروهای مسلح و خادمان به کمک مردم آمدند و هنوز هم باید تلاش کنیم، تنها زلزله در آن روز نیامد که روز بعد از آن در فرنوج این زلزله آمد. اما مردم پای صندوق رأی آمدند، نه به دشمن و لبیک به فرمایش مقام عظمای ولایت، حضور مثال زدنی را انجام دادند، دست این مردم را باید بوسید، خاک پاک این مردم را باید سورمه چشمان خودمان قرار بدهیم، ما نوکر و خادم مردم هستیم، شهدای ما جان داده اند، شهید سلیمانی ها حماسه آفریدند، امروز هم ما باید جانمان را بدهیم و آبرویمان را بگذاریم برای مردم و خدمت کنیم صادقانه برای این مردم عزیز.
سؤال : ما معتقد هستیم که یک نماینده مجلس شورای اسلامی و شما که یک منتخب هستید، باید در دو حوزه فعال باشد، هم در حوزه مسائل محلی و ملی و هم در حوزه های سیاست خارجی چرا که در همه زمینه ها باید اظهارنظر کند. الان شما اگر بخواهید مهمترین چالش اقتصادی با تأکید بر معیشت مردم حوزه انتخابیه خودتان را بگویید چیست؟
بامری: ما چالش های مهمی در آنجا داریم، باوجود همه خدماتی که نظام مقدس جمهوری اسلامی انجام داده است و بر کسی پوشیده نیست و هیچ کس نمی تواند آن را انکار کند، مثل روز روشن است، اما حضرت آقا می فرمایند، تا رسیدن به قله خیلی فاصله داریم. محرومیت های به ارث رسیده از دوران گذشته در استان ما و در حوزه انتخابیه بنده بیداد می کند،
باوجود همه این خدمات، من خودم را عرض می کنم، رحمدل بامری که امروز در محضر ملت ایران است، در خدمت شما و همکاران، از زیر درخت کهور تحصیل کرده است تا به اینجا رسیده است، یعنی قبل از انقلاب.
اما چالش بزرگ امروز مردم، در حوزه اقتصادی، سفره مردم است، ایجاد اشتغال است، چالش مردم مشکلات بهداشتی است. ما عدالت بهداشتی را می خواهیم، یک بیمارستان برای ده شهرستان. این چگونه باید جوابگو باشد آن هم ایرانشهری با این تفاسیری که بنده عرض کردم. در حوزه عمران، جاده های مرگ باوجود همه خدماتی که انجام گرفته است، حتی یکی از نمایندگان عزیز ما در ادوار گذشته مرحوم دکتر امینی فر، فدای همین جاده ها شد، روزانه کسانی و خانواده هایی داغدار یا بی سرپرست می شوند که از مسیر همین جاده ها گذر می کنند.
قطعاً حوزه راهها یکی از چالش های جدی است، مخصوصاً که الان زمان سفر است و ما مهمانان را از سراسر کشور داریم. قطعاً کمترین استان و یا بگوییم اولین استان از آخر، ما هستیم که جاده های دوبانده، حالا بزرگراه و آزادراه که بماند، نداریم، قطعاً ما انتظار داریم که یک بار هم که شده است تبعیض مثبت به نفع استان سیستان و بلوچستان شکل بگیرد و قطعاً به حوزه انتخابیه بنده که هم حوزه انتخابیه گسترده ای است، ببینید ما یک مشخصه ای داریم، من آنجا که عرض کردم، شما در حوزه های آموزشی ما از آخر اول هستیم، هم در زیرساخت و هم در حوزه آموزش و معلمی و پرورش، در آنجا صحبت بنده پخش شد. شما وقتی که در حوزه آموزشی ورود می کنید آیا نباید مکان مناسب باشد که هرچند خیلی هم تلاش شده است،
آیا معلمان ما نباید یک اطمینان خاطر از زندگی خودشان داشته باشند، سرباز معلم و خرید خدمات و شرکتی، چگونه فرزند من و شما را آموزش خواهد داد، آیا نباید تعیین تکلیف شود، نیروهای شرکتی وزارت بهداشت، یا شهرداری ها، یا کارگرانی که امروز بلاتکلیف هستند، الان ایام عید است، چگونه باید سر سفره خانواده خودشان آنجا شرمنده خانواده شان نشوند.
سؤال : آن منطقه دارای توانمندی ها و استعدادهای بسیار خوبی است، چه مقدار و چگونه از این استعدادها برای انشاالله پیشرفت منطقه باید استفاده کرد؟
بامری: به عنوان مثال، در یکی از سال ها هجده نفر از یک مدرسه در بلوچستان یعنی در فراوان در رشته پزشکی پذیرفته شدند. آیا امکانات آموزشی که امروز ما داریم چه در حوزه استان های برخوردار، مثل تهران، البته عذرخواهی می کنم از همه هموطنان، مثل اصفهان، مثل خراسان، مثل فارس، اگر ما دو درصد آنها را در سیستان و بلوچستان و خاصه در بلوچستان داشته باشیم، ما مغزهای متفکری داریم، ما جوان ترین ها را داریم، ما به لحاظ ضریب هوشی که سازمان های بین المللی این را محاسبه کرده اند، باهوش ترین افراد را داریم،
در رشته های مختلف اگر بشود ما شرایط آموزشی خوب را آنجا فراهم کنیم، و همینطور مراکز دانشگاهی را گسترش بدهیم، قطعاً ما در آینده نیروهای نخبه جوان فعال خوش فکر را خواهیم داشت. امروز من خوشحال هستم و همین جا هم تشکر می کنم، ما در مرکز حاکمیت و حوزه اجرایی یک وزیر از استان سیستان و بلوچستان داریم، اخیراً هم یکی از بانوان توانمند را به عنوان مدیرعامل منطقه آزاد هم بانو و هم اهل سنت و بلوچ گذاشته اند که جای تشکر است. اما این کفایت نمی کند، ما نیروهای زیادی داریم که اینها را باید در بدنه و در جاهای مختلف استفاده کنیم و در سنگرهای مختلف.
قطعاً با رویکردی که هست، با پیشینه تاریخی که این مردم دارند، واقعاً پای نظام و انقلاب و کشور ایستاده اند. شما در دوران دفاع مقدس، اگر شهید میرحسینی را در سیستان داریم و افتخار ما است و سردار دل ها شهید حاج قاسم سلیمانی به ایشان اقتدا می کند، در بلوچستان هم شهید مولوی جنگ زهی و هم شهید مولوی حسین بر را و هم شهید مولوی عبدالواحد ریگی را و هم شهدای بامری و عبداللهی و دیگران و خردسال ترین شهید دوران دفاع مقدس شهید اخلاقی از بلوچستان است هم شهید مدافع حرم اهل سنت، یعنی آنجا شیعه و سنی نداریم، آنجا مسلمان هستیم ، ایرانی و همه ید واحد هستیم.
یک نکته دیگر عرض کنم، شما وحدت عملی در استان ما دارید، وحدت عملی تر را در حوزه انتخابیه بنده و در زادگاه بنده، آیا تا الان شنیده اید از یک خانواده از یک پدر و مادر، یک فرزند مولوی باشد و یکی روحانی، هرگز. این در استان ما و در زادگاه من است، این الگوها را باید معرفی کنیم، این الگوهای خبره، علمی، اخلاقی، فرهنگی، دینی را باید به جامعه معرفی کنیم، همین الگوسازی را باید در استان انجام بدهیم.
در حوزه فرهنگ و هنر، ما واقعاً در فرهنگ و هنر غنای فرهنگی عظیمی داریم، اما چقدر هنرمندان ما معرفی شده اند. امروز یکی از هنرمندان ما به اسم آقای نیک نژاد روی تخت بیمارستان در اینجا افتاده است، یکی از هنرمندان ما دونلی زن یا دو ساز زنی است که در سطح ملی مطرح است که امروز روی تخت بیمارستان افتاده است اما توجهی به او نمی شود.
در حوزه کشاورزی، در حوزه صنعت و معدن، داشته ها و اندوخته هایی داریم، محصولات گرمسیری را در کجای این کشور داریم، غیر از سیستان و بلوچستان و غیر از حوزه انتخابیه بزرگی که توفیق نصیب من شده است. شما در حوزه محصولات استراتژیکی مثل خرما، کجای کشور هم در کیفیت و هم در کمیت اما دریغ از قیمت تضمینی و یا صنایع تبدیلی، خب اینها یکی از آن مواردی است که ایجاد اشتغال خواهد کرد.
قطعاً در استان سیستان و بلوچستان و خاصه در بلوچستان ما همه ظرفیت ها را داریم، ظرفیت های خدادادی، ظرفیت های نیروی انسانی، ظرفیت های طبیعی، ظرفیت های حوزه مرز، گسترده ترین حوزه مرز را ما داریم، چقدر از این حوزه مرزی، هرچند طرح رزاق را برادران عزیزمان در سپاه پاسداران به زیبایی اجرایی کرده اند، جای تشکر است، اما این را می توانیم گسترش بدهیم و نهایتاً از این ظرفیت استفاده کنیم و همینطور در حوزه اجرایی فرمودید، من فرماندار دو شهرستان ویژه بوده ام، ما ایرانشهر را می توانیم به عنوان یک منطقه ویژه اقتصادی یا بندر خشک، به لحاظ اینکه هم منطقه آزاد چابهار و هم منطقه آزاد سیستان که اخیراً هم مدیرعامل ایشان هم معرفی شدند و تبریک عرض می کنم، منطقه ویژه اقتصادی به لحاظ کارکردی و پدافند غیرعامل نیاز داریم، چرا ایرانشهر را درنظر نگیریم، آن هم با این ظرفیت هایی که دارد.
چرا استقرار ادارات را به لحاظ اینکه چارت سازمانی فرمانداری های ویژه طلب می کند که تعداد زیادی از ادارات کل آنجا مستقر شوند. ما الان در جیرفت داریم و خیلی هم خوشحال هستیم، ۱۸ اداره کل داریم، چرا در ایرانشهر این نباشد، اداره کل آموزش و پرورش، اداره کل نوسازی مدارس، اداره کل جهاد کشاورزی یا سازمان جهاد کشاورزی، با این ظرفیت هایی که عرض کردم و همینطور صنعت و معدن، اداره کار، و حتی بخشی از صداوسیما که در آنجا فعالیت می کند و آن غنای فرهنگی ما را معرفی کند و آن استعدادهای درخشان را.
سؤال : منطقه ویژه اقتصادی که آنجا راه افتاده است، چگونه می تواند تأثیر تعیین کننده ای روی هم ایجاد اشتغال و هم رونق تجاری در منطقه داشته باشد؟
بامری: در سفر اخیری که چند ماه قبل مردم خدمت حضرت آقا دیداری داشتند، بنده هم توفیق داشتم. حضرت آقا فرمودند که اگر مصوبات دهه هشتاد سفر اجرایی می شد، امروز وضعیت سیستان و بلوچستان خیلی از این متفاوت تر بود.
اگر ما برنامه بیست ساله را، اگر برنامه های پنج ساله که برنامه هفتم دارد تدوین می شود و اگر در این برهه همه اینها اجرایی و عملیاتی می شد واقعاً ما امروز استانی متفاوت تر از گذشته داشتیم. بندر خشک یا منطقه ویژه اقتصادی که عرض می کنم، راه آهن که درحال اجرا است که امیدواریم به زودی به اتمام برسد، جاده های دوبانده که دستور حضرت آقا است، امیدواریم با سرعت و دقتی که الان در دولت دارد شکل می گیرد به زودی به سرانجام برسد و مردم خوشحال شوند و همینطور بینابینی که مرکزی که قرار گرفته است، هم مرکز جغرافیایی است ایرانشهر و هم مرکز فرهنگی است، این فرمایش حضرت آقا است.
قطعاً با توجه به چنین شرایطی و بین دو منطقه حائل منطقه ویژه اقتصادی که منطقه آزادی که در چابهار و سیستان وجود دارد و همجواری با استان کرمان و هرمزگان و از آن طرف هم مرز سراوان و مرز ریمدان و پیشین که با دو حوزه کشور پاکستان و افغانستان غالباً ایجاد اشتغال را در اینجا خواهیم داشت، حتی به عنوان یک انبار، حتی به عنوان یک جایگاهی که بتوانیم شرایط را فراهم کنیم و کالا را از اینجا صادر کنیم هم به نقاط کشور و هم به خارج از کشور.
قطعاً هم این مسیرها ایجاد اشتغال خواهد کرد و هم در حوزه تخصصی، جوانان بیکار و فارغ التحصیلان دانشگاهی که داریم که جویای کار هستند. و سرمایه گذاری بخش خصوصی هم انجام خواهد گرفت، تا مادامی که سرمایه گذاری بخش خصوصی نباشد، با سرمایه گذاری بخش دولتی کاری انجام نخواهد گرفت. از طرف دیگر نهادهای انقلابی قطعاً آستان قدس رضوی، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، کمیته امداد، بنیاد برکت، بنیاد علوی و سایر مجموعه ها، بنیاد مستضعفان، خب ما درخواست ما همین جا همین است که باید به شهر میزبانان و به شهر ایران و به حوزه انتخابیه بزرگ ورود کنند و خیلی از مشکلاتی که الان مردم دارند مرتفع شود.
سؤال : با توجه به اینکه شما سال ها در حوزه اجرایی فرماندار بوده اید، الان در حوزه انتخابیه خودتان اگر بخواهید مسکن بسازید، شما ترجیح می دهید برای مسکن ویلایی سرمایه گذاری شود یا مسکن آپارتمانی؟
بامری : مسکن ویلایی را، چون ما زمین را به اندازه کافی داریم و هم فرهنگ سنتی و مردمی ما ایجاب می کند و هم فرهنگ جامعه ما. به عنوان مثال در طوفان گنو در آن برهه خیلی زحمت کشیده شد، هم در زادگاه خود من این ساختمان ها ساخته شده است، هم در چابهار که من بودم، اما هیچ استفاده ای نشد و همه را رها کردند و مردم استقبال نکردند، چرا، چون با فرهنگ مردم سازگار نبود، آنجا فرهنگ، فرهنگ محلی و منطقه و سنتی است که البته که پسندیده است.
هم زمین داریم و هم می توانیم شرایطش را فراهم کنیم و هم اگر به شکل ویلایی و شهرهای جدید و روستاها را بیاییم به غنای لازم خودش برسانیم، هم ایجاد اشتغال کرده ایم، هم درآمد پایدار را برای مردم ایجاد کرده ایم، هم امنیت اجتماعی را شرایط اش را ایجاد کرده ایم. اگر آن مسکن آپارتمانی باشد برای کلان شهرها و شهرهای بزرگ است اما در حوزه انتخابی بنده ویلایی بهتر است.
سؤال : شما با توجه به اینکه فرماندار بوده اید، الان اگر دولت بخواهد اختیارات خودش را به شهرداری ها واگذار کند، تفیض کند، شما موافق هستید یا مخالف هستید، چرا؟
بامری: اولاً باید ببینیم ما هم آموزه های گذشته خودمان را، هم شرایط فعلی را، هم از دنیای پیرامونی خودمان و هم تجربیات گذشتگان را در جاهای دیگر. قطعاً اگر مدیریت جامعه شهری به شکل لازم خودش شکل بگیرد این اختیارات را ما واگذار کنیم، البته نظارت هم کنیم، قطعاً می توانیم شهر بهتری را داشته باشیم و شهردار تصمیمات بهتری را می گیرد. به عنوان مثال الان وقتی شهرداری دارد کار انجام می دهد، همزمان شرکت گاز به کندوکاو می پردازد، همچنان آب و فاضلاب شهری کار دیگری می کند، همچنان مجموعه های دیگری، وقتی می پرسیم می گویند آبرسانی نشد، مسئول آن اداره آب است، می گویند گازرسانی نشد، می گویند مسئول آن اداره گاز است، چرا شرایط فراهم نمی شود، می گوید من مسئولیتی ندارم، بله من موافق با واگذاری هستم اما با کار تخصصی، با کار نظارتی با یک بسته درست تخصصی و قانونی، قطعاً اگر بشود وضعیت ما بهتر خواهد شد.
سؤال : در حوزه ملی شما موافق هستید رئیس جمهور با رأی مردم انتخاب شود یا نخست وزیری صورت بگیرد مثل سابق؟
بامری: آن را ما باید به قانون اساسی مراجعه کنیم. قانون اساسی ما تفکیک قوا را مشخص کرده است، قطعاً ریاست جمهوری هم مستقیم توسط مردم انتخاب می شود. چون نظام ما کاملاً پارلمانی نیست و نیمه پارلمانی است، خب رئیس جمهور توسط رأی مستقیم مردم انتخاب می شود اما در دولت، وقتی اعضای دولت را معرفی می کنند برای رأی اعتماد، مجلس رأی را خواهد داد. رأی مستقیم مردم قطعاً بار سنگین را بر دوش فرد خواهد گذاشت و از این طریق بنده فکر می کنم ریاست جمهور با رأی مستقیم مردم و نمایندگان مردم باید انتخاب شود.
سؤال : نمایندگان مجلس اظهارنظر می کنند و رأی شان مؤثر است. شما اگر این مسیر قانونی را طی کرد و به عنوان یک نماینده قرار شد که شما هم رأی بدهید، اولویت برقراری ارتباط بین جمهوری اسلامی با سایر کشورها و ممالک و حوزه های مختلف چه است؟
بامری: اول کشورهای همسایه و کشورهای مسلمان، دوم کشورهایی که منافع ما را تأمین می کنند، یعنی هم عزت و هم حکمت و هم مصلحت باید سرلوحه کار قرار بگیرد. غیر از رژیم جعلی صهیونیستی و امریکای جهانخوار ما با بقیه کشورها که با حکمت و مصلحت و عزت می توانیم ارتباط برقرار کنیم و نهایتاً هم صادرات و واردات خودمان و هم عزت و مصلحت و هم برای کشورمان مفید فایده باشد که قطعاً دفاع می کنیم.
سؤال : یکی از مشکلاتی که در کشور ما وجود دارد این است که گاهی اوقات فرار مالیاتی به عنوان یک پدیده مضموم مطرح می شود. در بسیاری از کشورها بودجه براساس مالیات شکل می گیرد، آیا شما پیشنهاد خاصی در مورد جلوگیری از فرار مالیاتی دارید؟
بامری : قطعاً آن نکته ای که فرمودید در بسیاری از کشورهای پیشرفته امروزی بخش مهمی از منابع از طریق مالیات، اما ما قوانینی را داریم، این قوانین را اولاً باید اصلاح کنیم، دو روش را برای جلوگیری از فرار مالیاتی، یک بار فرار مالیاتی است، یک جا اجتناب از دادن مالیات است، هر دوی اینها را باید درنظر بگیریم.
اگر ما این مالیات را تا الان از مالیات مستقیم می گرفتیم، متأسفانه بگوییم از کارمندان از کارکنان، از مجموعه هایی که دراختیار دولت یا مجموعه های اجرایی است. اما از مجموعه های تولیدی و سرمایه گذاری هم باید حمایت کنیم و بر ارزش افزوده نظارت کنیم و نهایتاً با مؤدیانی که در این مجموعه دارند کار را انجام می دهند، بتوانیم راهکارهای صحیح جلوگیری از فرار مالیاتی را اجرایی کنیم.
اما مالیات را باید با شرایط درآمدی ببینید. مثلاً در استان ما، این مالیاتی که وضع شده است برای مجموعه صنوف، من یکی از مطالبی که در ایام تبلیغات انتخابات درخواست های مردمی را دیدم، غالب بازاریان ما به عنوان مرکز ثقل ایرانشهر درخواست شان این بود، ما با این درآمد اندک چگونه باید مالیات پرداخت کنیم، ما باید ملی بیاندیشیم، تصمیم بگیریم، اما بعضی از مسائل را باید منطقه ای حل کنیم.
سؤال : یعنی شما صورت مشخص بر مالیات، بر عایدی سرمایه موافق هستید یا خیر؟
بامری: من موافق هستم، به شرطی اینکه هم نظارت شود و هم سازوکار لازم آن دیده شود.
سؤال : سازوکار یعنی چه؟
بامری: یعنی سازوکار مناسب این درآمد چگونه، از چه راهی حاصل شده است و اگر این مالیات را اخذ می کند این درآمد در کجا هزینه می شود.
سؤال : یکی از بحث هایی که در طی یکی دو سال مطرح بود، واردات خودرو است، شما معتقد هستید که ما باید به سمت واردات خودرو حرکت کنیم یا خیر؟
بامری: یک زمانی که ما دانشجو بودیم دهه هفتاد، آنجا اعلام می کردند، می گفتند که ما باید واردات خودرو را، تولید خودرو را باید به سمتی ببریم که از واردات جلوگیری شود و سپس صادرات. اما متأسفانه تا الان اگر بگوییم یا انحصاری یا تک محصولی خودروسازان ما آن شرایط لازم استاندارد را رعایت نکرده اند، به همین لحاظ می بینیم که خیلی از مشکلاتی که امروز بخش مهم آن مربوط به راهها است، بخش مربوط به استاندارد نبودن خودروها است. قطعاً بنده موافق هستم که واردات خودرو را داشته باشیم، هم از این شرایط انحصاری خارج شویم و هم حق انتخاب به مردم بدهیم. اما واردات خودرو برای افراد خاص و گروه های خاص نه، برای عامه مردم شرایطی فراهم شود و قیمت هایی درنظر گرفته شود که همه مردم بتوانند از آن استفاده کنند.
قسمت دوم برنامه صف اول اختصاص داشت به گفتگوی تصویری با آقای بابك رضازاده، نماينده منتخب مردم مشگين شهر از استان اردبيل:
سؤال: شما با شفافیت آراء چگونه برخورد میکنید؟ آیا این را یک راهکار جدی اگر وارد مجلس شورای اسلامی شدید، چون الان منتخب هستید، باید شورای نگهبان تأیید کند و بعد هم در مجلس اعتبارنامه به تصویب سایر نمایندگان برسد، شما در این حوزه نظرتان چیست در مورد شفافیت سازی؟
رضازاده: بنده به نوبه خود موافق شفافیت آراء و کلی مسائل دیگر هستم. شفافیت مالی و مسائل دیگر که در طول دوران نمایندگی به وجود خواهد آمد.
سؤال: شما اگر وارد مجلس شورای اسلامی شدید بیشتر تمایل دارید در کدامین کمیسیون عضو شوید؟
رضازاده: کمیسیون تخصصی بنده، کمیسیون پزشکی است، چون خودم هم یک پزشک عمومی هستم و به مدت ۲۷ سال در خدمت مردم در استان اردبیل بودم، به همین علت از صفر از روستا شروع کردم تا دانشگاه و به عنوان مدیرکل انتقال خون هم در خدمت مردم استان بودم، به همین علت بیشتر تمایلم این است که در کمیسیون تخصصی خودم باشم که بتوانم از نزدیک به مشکلات مردم برسم و همان طور که میدانید مشگین شهر جزو ضعیفترین شهرهای کشور، از نظر تخت بیمارستانی است و نیاز است به این معضل رسیدگی شود.
سؤال: اگر شما ان شاء الله خواستید مهمترین مشکلات منطقه مشگین شهر را در مجلس شورای اسلامی برای آن تدبیر کنید، اولویتهای شما چیست؟
رضازاده: همان طور که میدانید مشگین شهر یک شهر کشاورزی است، ولی سدهایی که وجود دارد پایابهای آن فعلاً به جایی نرسیدند. مشکلات خیلی زیاد است. عزیزان گذشته خیلی زحمت کشیدند، اما نیاز است به این معضل کل شهرستان رسیدگی شود. معضل دوم ما آب آشامیدنی است، هم خود شهر و هم خیلی از روستاها که برای این هم استاندار و عزیزان تدابیری اندیشیدند که ان شاء الله بعد از عید کارهای عمرانی آنها شروع خواهد شد و ما هم پیگیر خواهیم بود که بتوانیم معضلات آب کشاورزی و هم آب آشامیدنی روستاها و خود شهر، متأسفانه ما بعضی از روستاها را داریم که یک ساعت در شبانه روز آب دارند. این نیاز به کار و کار بسیجی دارد که ان شاء الله بیشتر از این بتوانیم در خدمت مردم باشیم. موضوع دیگرمان همان بیمارستان است.
سؤال: راجع به بيمارستان بفرماييد.
رضازاده:کل بیمارستان مشگین شهر ۱۵۴ تخت دارد که یک بیمارستان ۹۶ تخته خوابه است. جمعیت شهرستان ۱۷۶ هزار نفر است. متوسط تعداد تخت به ازای هر هزار نفر در خود استان یک و هشت دهم است که متأسفانه در شهرستان مشگین شهر، زیر یک است.
من از سازمان تأمین اجتماعی هم خواستم که ان شاء الله در این مورد ورود کنند. دانشگاه علوم پزشکی هم نیاز است که بیشتر از این وارد شویم که بتوانیم معضل بیمارستان هم تأمین اجتماعی، هم بیمارستان دوم شهرستان مشگین شهر را حل کنیم. من از دکترها و مشگین شهریهای بزرگی که در تبریز، اردبیل، تهران و شهرهای دیگر کشورمان خدمت میکنند از آنها هم خواستم که به امید خدا یک بیمارستان خصوصی به نام آنا یا آتا ان شاء الله شروع کنند، بتوانیم معضل بزرگ شهرستان مان را حل کنیم.
مریضهای ما بیشتر به استان آذربایجان شرقی و اردبیل اعزام میشوند. این واقعاً یک مشکل بزرگ است برای ما. من از عزیزان، از وزارتخانه و از همه مردم میخواهم که در این راه ما را یاری کنند، به ما کمک کنند که بتوانیم بیشتر از این در خدمت مردم عزیزمان باشیم. از نظر آموزش و پرورش هم ما مشکلات و کمبودهایی داریم که جلسات زیادی گذاشته میشود ان شاء الله در این مورد. ما کارگروههای خاصی را راه اندازی کردیم که خود عزیزان وارد شوند و بتوانیم که دست به دست هم مشکلات را یکی یکی مرتفع کنیم.
سؤال: از دید شما مهمترین توانمندی که در حوزه انتخابیه مشگین شهر وجود دارد و میتواند زمینه سازی پیشرفت این منطقه را فراهم کند، چیست؟
رضازاده: مشگین شهر توانمندیهای خیلی بالایی دارد، از جمله گردشگری آن که عنایت ویژهای نشده است. راههای استان و شهرستان مان واقعاً مشکل دارد. جاده اهر و مغان ما فعلاً هنوز تک بانده است. این معضل بزرگی است که نیاز است قطار ان شاء الله به اینجا وارد شود. با توجه به عزیزان که زحمت کشیدند تا اردبیل دارند میآورند، نیاز است به مشگین شهر و مغان حتماً برود که بتوانیم مشکلات زیادی را حل کنیم.
مشکل بعدی ما در این شهرستان که واقعاً پتانسیل خیلی بالایی دارد، میوههایی که در این شهرستان وجود دارند. انگور مشگین شهر که به نام لاهرود بیشتر گفته میشود، یک پتانسیل خیلی بالایی دارد. سیب مشگین شهر که ما بتوانیم ان شاء الله اگر صنایع تبدیلی را در این شهرستان راه اندازی کنیم میتوانیم به صورتی که خام فروشی نکنیم، خیلی از کارها را انجام دهیم و یک درآمد ویژهای هم برای شهرستان ما باشد.
چندین کارخانه هم هستند که واقعاً زحمت میکشند. ما هم در خدمت آنها هستیم که بتوانیم معضلات آنها را یکی یکی حل کنیم که بتوانند بیشتر در خدمت مردم باشند. از نظر کشاورزی هم مشگین شهر پتانسیلهای خیلی بزرگی دارد که نیاز است که بیشتر از این کار شود. پایاب سد سبلان، سد اهل ایمان که یک طرح ملی است، ان شاء الله ما میخواهیم شروع شود بعد از عید، کارهای اولیه اش را انجام دادند. از امور آب و استاندار و نمایندگان قبلی که زحمت کشیدند در این مورد میخواهیم و از نمایندگان گذشته هم خواستیم که در خدمتشان باشیم که بتوانیم مشکلات شهرستان مان را باهم مرتفع کنیم.
سؤال: شما به صورت مشخص آیا به این موضوع باور دارید که بخش خصوصی میتواند گره گشای بسیاری از مسائلی که شما مطرح کردید باشد یا این که باید همه این کارها را دولت انجام دهد؟
رضازاده: به نظر من دولت هم میتواند زیرساختها را انجام دهد اما بخش خصوصی نیاز بیشتری است. ما با چند شرکت هم در این مورد صحبت کردیم، البته ما فعلاً نماینده نیستیم، ان شاء الله بعد از خرداد ماه در خدمت عزیزان خواهیم بود، اما از الان دنبال این عزیزان هستیم که با کمک نمایندگان قبلی بتوانیم این عزیزان را بیشتر وارد کنیم در داخل شهرستانمان که واقعاً پایگاههای خیلی خوبی داریم، هم از نظر کشاورزی، هم از نظر گردشگری، بیشترین آبهای درمانی ایران در شهرستان مشگین شهر است.
ما ۹۲ آب درمانی داریم و فعلاً ۱۴ آب درمانی راه اندازی شده است. اگر ما بتوانیم هتلهایی هم در کنار اینها شروع بکنیم و بتوانیم اسکان مردم هم اینجا آماده کنیم، ما شهرستان خیلی موفقی خواهیم بود. ما مرز مشترک با کشور آذربایجان داریم. ما نیاز داریم که منطقه تجاری و اقتصادی مشگین شهر راه اندازی شود. شهر رضی و منطقه ارشق میتوانند از این استفاده کنند. ما ویژه میخواهیم که با تعامل با نمایندگان کل استان باهم باشیم و این کارها و مشکلات را یکی یکی حل کنیم. اگر ما بتوانیم منطقه آزاد اقتصادی را راه بیندازیم یک معضل و مشکل بزرگی را میتوانیم از دوش مردم و مسئولان برداریم.
سؤال: مهمترین مسئله فرهنگی در حوزه انتخابیه شما چیست و برای حل آن شما چه تدبیری میاندیشید؟
رضازاده: با توجه به این که شهر ما یک شهر فرهنگی با تمدن خیلی قدیم میشود گفت که تمدن شهر یئری هشت هزار سال پیش وجود داشته، پس این منطقه از نظر فرهنگی هیچ مشکلی نخواهد داشت، اما نیاز است که از نظر آموزش و پرورش و سایر نهادهایی که دست در این کار دارند، از امام جمعه که واقعاً دستی بر آتش دارند و همیشه در این کار در خط مقدم هستند میخواهیم که ان شاء الله از این بهتر بتوانیم که در خدمت مردم شهرستان مان باشیم.
سؤال: یکی از موضوعاتی که وجود دارد، انتقال یا تفویض اختیار از دولت به سمت شهرداری ها، شما معتقد هستید که اگر این انتقال یا تفویض قدرت یا اختیار از سوی مثلاً فرمانداری یا استانداری به شهرداریها صورت بگیرد، این به نفع منطقه شما و حوزه انتخابیه شماست یا نه؟
رضازاده: با توجه به این که من خودم هم یک دوره به عنوان شورای شهرستان مشگین شهر در خدمت مردم بودم، واقعیت این است که نیاز است که یک تعداد اختیارات از دولت تفویض شود به شهرداریها که اینها دستشان باز باشد، اما نظارت خاصی هم باشد که این نظارت از طرف دولت باید باشد. ولی شورا و شهرداری مشگین شهر هم به این رشد رسیدند که بتوانند خودشان هماهنگیهای خاصی را انجام دهند، مانند کشورهای اروپایی مثل سوئیس و کشورهای دیگر که شهرداری بیشترین خدمات را در شهرستان ارائه میدهد. پس نیاز است که بتوانند با اینها هماهنگی بیشتری داشته باشند.
سؤال: شما با حذف یارانه ثروتمندان و پردرآمدها موافقید؟
رضازاده: اگر این حذف به نفع این افراد کم درآمد باشد که از این طرف برداریم به آنها بدهیم ما صد درصد موافقیم و نیاز است که به افرادی که طبقات پایین جامعه را تشکیل میدهند، حمایت بیشتری از آنها انجام شود.
سؤال: اگر در حوزه انتخابیه شما یک خانواری باشد که سرپرست خانوار هم باشد؛ چهار نفره و زیر پوشش کمیته امداد باشد، از دید شما چه مبلغی میتواند مشکلات زندگی این فرد و این خانوار را حل کند؟ شما چه رقمی را پیشنهاد میکنید؟
رضازاده: نظر بنده این است که حداقل حقوق کارمندی یا کارگری را به اینها اختصاص بدهند که بتوانند آبرومندانه در شهرستان زندگی کنند. من یک گریزی هم اینجا بزنم؛ حداقل حقوقی که به بازنشستگان دورهای که داشتند تأمین اجتماعی به آنها حقوق میدهند؛ سه تا چهار میلیون بیشتر نمیدهند. خواهش میکنیم در این مورد هم یک تدابیری اندیشیده شود، یک فردی که خانواده دارد و بازنشسته شده، در مشگین شهر بالای ۵۰ درصد این افراد وجود دارند که تأمین اجتماعی هستند، بیمه دارند، اما شاید تعداد زمان سالشان به ۱۰ سال رسیده و نیاز است که به اینها هم بیشتر رسیدگی شود. ما باید در فکر مردم و در کنار مردم باشیم. همان که رهبر معظم همیشه فرمودند.
سؤال: در حوزه انتخابیه شما بر اساس فرهنگ بومی که دارند به نظر شما اگر قرار باشد دولت زمین به شهروندان برای ساخت مسکن بدهد، این مسکن باید ویلایی باشد یا آپارتمانی؟
رضازاده: با تشکر از سؤالی که فرمودید. یک تعداد افراد هستند که ویلایی میخواهند، یک تعداد افراد آپارتمانی ولی آن که مد نظر دولت و مجلس خواهد بود بلندمرتبه سازی باید باشد که زمین کمتری بخواهد چون زمینهای ما بیشتر در شهرستان مشگین شهر زمینهای کشاورزی است، به خاطر همین هر چقدر بتوانیم آپارتمان سازی انجام دهیم صد درصد به نفع شهرستان خواهد بود.
سؤال: استقبال از بلندمرتبه سازی در حوزه انتخابیه مشگین شهر صورت میگیرد؟
رضازاده: حتماً صورت میگیرد و گرفته، مسکن مهر، مسکن ملی که الان میسازند من از دولت و استاندار میخواهم که این مسکن ملی را، سهمیه مشگین شهر را یک کم بیشتر کنند که در حد شهرستان باشد و مردم نیاز دارند.
سؤال: به دلیل این که نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید در حوزههای علاوه بر محلی، ملی و بین المللی هم اظهار نظر کنند، شما اگر قرار باشد رأی بدهید مبنی بر این که اولویت برقراری ارتباط با سایر کشورها و ممالک صورت بگیرد، شما چه اولویتی را پیشنهاد میکنید؟
رضازاده: بنده اولویت اول؛ کشورهای مسلمان و کشورهای همسایه هستند و کشورهایی که در جبهه مقاومت همیشه در کنار ما بودند. بیشترین کاری که باید انجام دهیم، آنهاست و همیشه در اولویت خارجی ما؛ اتوبان دو طرفه است. یک طرفه نیست. ما چرا از رژیم اشغالگر قدس نفرت داریم؟ به خاطر این است که فقط خودشان را میبینند. ما امپریالیست آمریکا را قبول نداریم به خاطر این که فقط به صورت امپریالیستی میخواهند انجام دهند. ما اتوبان دوطرفه میخواهیم، از هر جا هم میخواهیم امکانات دهیم، امکانات هم خواهیم گرفت. ما سعی خواهیم کرد همان دستوری که رهبر معظم فرمودند؛ عزت کشورمان را نگه داریم و در زیر سایه مقام عظمای ولایت ما همیشه ارج و قرب مان بالا خواهد بود.
سؤال: با توجه به این که شما یک چهره دانشگاهی هم هستید، شما با حذف کنکور موافقید یا مخالف؟
رضازاده: بنده با حذف کنکور موافق هستم، به خاطر این که استرسی که به دانش آموزان وارد میشود، شاید در آن چهار ساعت نتواند خود را نشان دهد، ولی امتحانات نهایی و خودشان وزارت آموزش و پرورش حتماً تدابیر خاصی دارند که به خاطر این چهار ساعت نشود که دانش آموزی که یک تا دو سال زحمت کشیده، کل زحماتش بر باد برود.
سؤال: شما فکر میکنید که الان زیرساخت لازم برای معرفی یک مؤلفه یا شاخصه جدید برای راهیابی برخی از دانش آموزان به چند رشته پرطرفدار مثل پزشکی، دندانپزشکی یا مهندسی در برخی دانشگاههای مطرح وجود دارد؟
رضازاده: حتماً وجود دارد، ولی یک موردی که هست؛ دانش آموزهای ما بیشتر میروند کشورهای خارج، اگر ما بتوانیم همان هزینه را از آن دانش آموزان و دانشجوهایی که در خارج هستند بگیریم و در کشورمان برای آنها، چون یک تعدادی هستند که امکاناتش را دارند، پس ما میتوانیم این امکانات را در داخل کشور هم برای اینها ایجاد کنیم که اینها در این رشتهها به کشورهای خارجی نروند و بتوانند در داخل خود کشورمان و فرهنگ ایرانی و اصیل اسلامی مان بتوانند رشد و توسعه پیدا کنند.
سؤال: شما اعتقاد دارید که این بودجهای که صرف آموزش عالی میشود، چه در حوزه بهداشت و درمان، چه در حوزه وزارت آموزش عالی، آیا این باید صرف همین دو تا سه میلیون دانشجو شود یا فقط آن ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار دانشجویی که در دانشگاههای دولتی روزانه درس میخوانند؟
رضازاده: البته عدالت آن است که برای همه خرج شود، اما بیشتر آنهایی که روزانه هستند، زحمت کشیدند، رتبههای خوبی آوردند و دانشگاههایی که غیرانتفاعی هستند میتوانند پردیسهای بیشتری راه بیندارند که دانشجویان ما به کشورهای خارجی نروند و درآمدزایی خوبی هم برای خود وزارت بهداشت، درمان و آموزش عالی هم داشته باشد. پس ما میتوانیم به صورت عادلانه از این اعتبارات برای کل کشور استفاده کنیم.
سؤال: شما در حوزه تصویب شهریهها مثلاً در دانشگاههای غیرانتفاعی یا دانشگاه آزاد یا پردیسها معتقد هستید که خود آن حوزه آموزشی باید تصمیم بگیرد در زمینه میزان شهریه یا این را به اختیار شورای رقابت بگذارد؟
رضازاده: البته آن طور که فرمودید، اگر بشود به صورت شورای رقابتی انجام شود ولی دانشگاهها صف بندی شوند کدام امکانات بیشتری دارند، حتماً قیمتهای متفاوتی دارند، ولی به خود دانشگاه بدهیم احتمال دارد که هر کس یک قیمتی بدهد و یک مشکلاتی به وجود بیاید به خاطر همین خودشان دخیل باشند ولی شورای رقابت بتواند برای همه تصمیم بگیرد.
سؤال: شما آیا برای کسانی که فرار مالیاتی میکنند، طرحی دارید یا نه برای مجلس شورای اسلامی؟
رضازاده: در مجلس شورای اسلامی طرحهای خیلی خوبی دیده شده، ولی اجرا مهم است که بتوانیم با این دانه درشتها یک حالت برخوردی و نظارتی بیشتری داشته باشد دولت، البته این دولت، من میخواهم از همین جا تشکر کنم که خیلی بیشتر وارد شده ولی نیاز است که از این هم بیشتر بتوانند نظارت داشته باشند که کسی نتواند از این بعضی از مسائل سوء استفاده کند.