محققان دانشگاه صنعتی شریف با طراحی، توسعه و پیادهسازی سیستم هوشمند تهویه مطبوع توانستند گام مؤثری برای حل بحران ناترازی انرژی بردارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، متخصصان دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف موفق به طراحی، توسعه و پیادهسازی سیستم هوشمند گرمایش-سرمایش بهینه ساختمان مبتنی بر اینترنت اشیای صنعتی و یا به اختصار سیستم هوشمند تهویه مطبوع با هدف حل بحران ناترازی انرژی کشور شدند.
این سامانه با ارائه قابلیت پایش برخط و راه دور، تعیین دفاتر فاقد ساکن، امکان کنترل و برنامهریزی از راه دور ادوات گرمایشی-سرمایشی ساختمان و از همه مهمتر ارائه بهترین دما برای بویلر و چیلر بر اساس شرایط محیطی داخل و خارج ساختمان، کاهش ۵۰ درصدی در مصرف گاز و برق ساختمان جهت گرمایش-سرمایش را موجب شده و طرح آزمایشی آن در دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف به وسعت ۶/۷۰۰ مترمربع در حال بهرهبرداری است.
علیرضا فرهادی دانشیار گروه سامانههای الکترونیک دیجیتال دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف و سرپرست این طرح با اشاره به بحران ناترازی انرژی به عنوان یکی از بحرانهای جدی کشور گفت: سیستم هوشمند تهویه مطبوع قابلیت اعمال به طیف وسیعی از ادوات و سیستمهای تهویه مطبوع، از جمله، فن کوئل، شوفاژ، پکیج، کولر آبی، کولر گازی، اسپیلت و داکت اسپیلت را داراست. برای مثال سیستم تهویه مطبوع دانشکده مهندسی برق دانشگاه شریف مجهز به فن کوئل، بویلر و چیلر است. لیکن سیستم تهویه مطبوع ساختمان تحقیق و توسعه همراه اول که پایلوت موفقی از این سیستم با حمایت قائم مقام همراه اول در آن هم اجرا شده و در حال بهرهبرداری است از نوع داکت اسپیلت و اسپیلت سقفی و دیواری است.
وی خاطرنشان کرد: نرم افزار کاربردی این سیستم از طریق گوشی هوشمند، تبلت و یا کامپیوتر از هر نقطه از کشور قابل دسترسی است و کاربر از طریق آن میتواند اطلاعات محیطی دفاتر به تفکیک دفاتر (شامل دما، رطوبت، میزان شدت نور، وضعیت تردد، حالت کاری ادوات گرمایشی-سرمایشی، دمای مطلوب کاربر) را بهطور برخط پایش و اقدام به خاموش و روشن کردن ادوات گرمایشی - سرمایشی و تنظیم حالت کاری آنها (کلاسیک/بهینهسازی) با دمای مطلوب، از راه دور کند.
فرهادی تأکید کرد: این قابلیت این امکان را به کاربر میدهد که در ایام تعطیل و خارج از بازه اداری اقدام به خاموش کردن ادوات گرمایشی- سرمایشی دفاتر فاقد تردد کند که بر اساس مستندات ارائه شده توسط شرکت بهینهسازی مصرف سوخت تا ۲۰% باعث کاهش مصرف گاز و برق برای گرمایش-سرمایش ساختمان میشود.
وی افزود در این نرم افزار کاربردی، کاربر میتواند با وارد کردن نام شهری که سیستم در آن نصب شده، این قابلیت را به سیستم دهد تا از طریق دسترسی به سایتهای هواشناسی، اطلاعات هواشناسی را برای ترموستاتهای هوشمند بهطور مداوم ارسال کند که با استفاده از این اطلاعات، ترموستاتهای هوشمند اقدام به بهینهسازی مصرف انرژی میکنند.