با بهره برداری از طرح آبخیزداری چنداب علاوه بر جلوگیری از جاری شدن سیلاب در دشت ورامین، امکان تغذیه سفرههای زیرزمینی همزمان با مصرف بهینه آب باران فراهم شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ایستگاه تحقیقاتی مهار سیلاب چنداب در شهرستان پاکدشت ورامین، زمینه را برای گسترش پوشش گیاهی در بیش از دو هزار هکتار از اراضی منطقه فراهم کرده است.
این آبخوان که روی مخروط افکنهای با رسوبات درشت دانه باقیمانده از جریانات رودخانهای دوران چهارم تشکیل شده، از دیرباز بستری سیل خیز بوده که در دورههای پربارش و به ویژه در دهههای اخیر باعث جاری شدن سیلاب و وارد آمدن خسارت به مزارع و بناهای منطقه میشد، اما اکنون با احداث ایستگاه پخش آب، نه تنها روان آبها تبدیل به سیل نمیشود، بلکه امکان مهار آبها برای مصرف بهینه و همچنین تغذیه سفره زیرزمینی فراهم شده است.
با اجرای این طرح، امکان استحصال سیلابهای اتفاقی و کاهش خسارتهای سیل، تبدیل جریانهای سطحی مخرب به جریانهای زیرزمینی قابل استحصال، پایش و مطالعه رفتارهای سیل از دیدگاه تحقیقاتی در زمینه خاک و پوشش گیاهی و آبهای زیرزمینی و سازههای هیدرولیکی، افزایش پوشش مرتعی و درختی و ایجاد بستر مناسب جهت فعالیتهای آموزشی و ترویجی برای مراکز علمی و بهره برداران در دسترس قرار گرفته است.
گلی، رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری پاکدشت تصریح کرد: بدون این ایستگاه، بارشهای ناگهانی و آبهای سطحی با تبدیل شدن به سیل، مزارع و حتی اماکن مسکونی منطقه را تهدید میکرد.
شریفی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی نیز با بیان اینکه ورودی آب به این سازهها با دبی ۸ متر مکعب، قابلیت تزریق ۵۵ هزار متر مکعب آب به سفرههای زیرزمینی فراهم کرده است، افزود: مهار و تقسیم روان آبها یکی از کارکردهای این ایستگاه است.
در این طرح بیش از ۱۴ هزار انواع گونههای درخت در منطقه کاشته شده است.
برای اجرای این طرح حدود ۹۳ کیلومتر کانالهای آبرسانی و گسترشی، ۱۳۶ مورد دروازههای عبور آب و دهانه آبگیر، ۳۳۰ متر دیوارکشی و دهها طرح استخر آب، محوطه، گلخانه و ساختمان اداری احداث شده است.