خونی که در رگهای ما جاری است میتواند نجات دهنده بسیاری از افرادی باشد که دچار حادثهای شده اند و طی عمل جراحی به آن نیاز دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، افرادی که برای اهدای خون تمایل دارند، اما به دلیل ترس مردد هستند شاید اگر در جریان فرآیند آسان آن قرار بگیرند و به فوائد اهدای خون برای خود و دیگران پی ببرند، زودتر به این کار اقدام کنند.
خونهای اهدایی میتواند یاری رسان افراد مختلفی از جمله مبتلایان به سرطان تا افراد نیازمند به عمل جراحی باشد که در تصادفات رانندگی یا بحرانها آسیب میبینند. اهدای خون علاوه بر اینکه به نفع گیرنده خون است میتواند حس خوبی به اهدا کننده تقدیم کند و موجب حفظ سلامت اهدا کننده شود.
وقتی فرد سالمی داوطلبانه خون خود را در مراکز انتقال خون اهدا میکند، خون اهدا شده پس از انجام آزمایشهای غربالگری و تأیید سلامتی برای تهیه فرآوردههای خونی استفاده خواهد شد یا از طریق بانک خون مراکز درمانی به افراد دیگر تزریق میشود.
فوائد اهدای خون برای سلامت بدن:
۱- غربالگری رایگان سلامت: پیش از اهدای خون، وضعیت سلامت اهدا کننده بررسی میشود و افراد آموزش دیده مرکز اهدای خون پیش از اهدای خون، نبض، فشار خون، دمای بدن، سطح هموگلوبین را بررسی میکنند.
۲- قلب و سیستم عروقی سالمتر: بر اساس تحقیقات متعدد اهدای خون منظم با کاهش فشار خون و کاهش خطر حملات قلبی ناشی از کلسترول بالا ارتباط دارد. اهدای خون منظم میتواند ذخایر آهن رو کاهش دهد و خطر بروز حمله قلبی را کم میکند.
۳- برخورداری از زندگی شادتر و طولانیتر: با هر اهدای خون، جان سه نفر نجات مییابد و این حس کمک کردن و نوع دوستی در کنار فوائد برای سلامت، موجب کاهش خطر افسردگی و افزایش به امید زندگی میشود.
۴- شاید جالبترین نکته در اهدای خون این باشد که با هر بار اهدای خون، بدن حدود ۵۰۰ کالری برای جایگزینی خونی از دست میدهد و آب میوه و هر چیزی که بعد از اهدای خون مصرف میکنید میان وعده بدون کالری محسوب میشود.
علاوه بر اینها اهدای خون میتواند موجب کاهش استرس، بهبود حال عاطفی، ایجاد حس تعلق و کاهش انزوا شود و به خلاص شدن از شر احساسات منفی کمک میکند.
اما چقدر طول میشود تا مقدار خون اهدا شده مجددا جایگزین شود؟
پلاسمای خون اهدایی در ۲۴ ساعت جایگزین میشود و جایگزینی کامل گلبولهای قرمز به ۴ تا ۶ هفته نیاز دارد به همین علت است که بین هر اهدای خون کامل حداقل به هشت هفته زمان نیاز است.
چند وقت یکبار میتوان خون اهدا کرد؟
باید بین هر اهدای خون کامل حداقل ۸ هفته (۵۶ روز) و بین هر اهدای خون Power Red (اهدای گلبولهای قرمز به میزان دو برابر) حداقل ۱۶ هفته صبر کرد.
به گفته مصطفی جمالی مدیرعامل سازمان انتقال خون کسانی که حجامت میکنند تا یکسال نباید خون بدهند این مطابق استانداردهای جهانی است.
با تشریح مزایای اهدای خون حالا باید بدانیم که با آغاز روزهای سرد فصل زمستان و با افزایش آلودگی و بیماریهای فصلی میزان مراجعه مردم به مراکز اهدای خون کاهش مییابد و این درحالیست که در فصل زمستان مصرف خون و فرآوردههای آن به علت اعمال جراحی افزایش مییابد و باید ذخایر خون در سازمان انتقال خون عالی باشد.
نکته دیگر میزان فراوانی گروههای خونی در کشور است؛ ۹۰ درصد افرادی که خون اهدا میکنند دارای گروه خونی مثبت هستند و فقط ده درصد گروه خونی منفی دارند که از این مثبت ها، ۰ مثبت ۳۳ درصد، a مثبت ۲۷ درصد، b مثبت ۲۳ درصد، ab مثبت ۷ درصد و ده درصد هم گروههای خونی منفی هستند که سهم o منفی ۴ درصد، a منفی ۳ درصد، b منفی ۲ درصد، ab منفی به عنوان کمیابترین و نایابترین خون در جامعه ۱ درصد است.
به گفته سخنگوی سازمان انتقال خون ایران، همواره نیاز به گروههای خونی منفی به ویژه در مواقع اورژانس و بحران در صدر قرار دارد از این رو شهروندان دارای گروههای خونی منفی باید نسبت به اهدای خون توجه بیشتری داشته باشند.
بشیر حاجی بیگی از بانوان نیز خواست در اهدای خون مشارکت بیشتری داشته باشند و گفت: در دنیا ۳۳ درصد از بانوان به صورت نرمال در اهدای خون مشارکت دارند، اما در ایران سهم درصد مشارکت بانوان ۴ و نیم درصد است؛ بانوان به دلیل مسائل فیزلوژیک ۳ بار در سال میتوانند خون اهدا کنند و از بانوان میخواهیم سهم بیشتری در اهدای خون داشته باشند.
به گفته حاجی بیگی، سازمان انتقال خون باید روزانه جوابگوی بیش از هزار بیمارستان و مرکز درمانی در سطح کشور باشد و میزان اهدای خون سه میلیون و ۷۰۰ هزار واحد خون و فرآورده است که به بیمارستانها و مراکز درمانی کشور توزیع میشود.
قدردانی از اهداکنندگان خون
مصطفی جمالی مدیر عامل سازمان انتقال خون نیز با قدردانی از همراهی مستمر اهداکنندگان خون در همه روزهای سال، گفت: نیاز بیماران به خون و فرآوردههای خونی، نیاز همیشگی است و مردم نوعدوست ایران با تعهد و بدون چشمداشت، سازمان انتقال خون را در یاری رساندن به بیماران کمک میکنند و هیچ بیماری در کشور منتظر دریافت خون نخواهد ماند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: بر اساس آمارها هر سه ثانیه یک بیمار نیازمند خون و فرآوردههای خونی میشود و از هر سه نفر، یک نفر در طول زندگی به خون نیاز پیدا میکند.
{sepehr_media_10767618_600_350}
در پایان چه کسانی میتوانند خون اهدا کنند؟
حداقل سن برای اهدای خون ۱۸ سال تمام و حداکثر ۶۰ سال و حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم است.