سرطان روده بزرگ قاتل حدود ۶۰ هزار نفر در دنیا
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت خوزستان گفت: سرطان روده بزرگ عامل مرگ سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار نفر در دنیا است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان،
زهرا باقری به خبرنگار ما گفت:
روده بزرگ بخشی از دستگاه گوارش است که از آپاندیس شروع شده و به راست روده یا رکتوم ختم میشود و به شکل یک علامت سوال بزرگ روده کوچک را احاطه میکند.
وی افزود: وقتی غذا میخوریم، مواد مغذی و مفید قبل از رسیدن به روده بزرگ جذب شده و مابقی به عنوان مواد زائد وارد آن شده و در آنجا تخمیر و سرانجام دفع میشوند و هرچه این مواد بیشتر در روده بزرگ بمانند، آب بیشتری از دست داده و دفع آنها سختتر میشود.
باقری ادامه داد: سرطان روده بزرگ در مردان نسبت به زنان شایعتر است و اغلب پس از میانسالی همراه با خونریزی، درد و حرکات غیر طبیعی روده رخ میدهد.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت خوزستان با بیان اینکه سالانه بین ۵۰ تا ۶۰ هزار مرگ ناشی از سرطان روده بزرگ رخ میدهد، اضافه کرد: این سرطان به طور قابل ملاحظهای پس از ۵۰ سالگی بروز میکند و با گذشت هر دهه، ۲ برابر میشود.
وی میزان بروز سرطانهای کولون و رکتوم در کشورهای توسعه یافته را حدود ۱۰ برابر کشورهای در حال توسعه عنوان کرد و گفت: پیشنهاد شده است که عوامل مرتبط با رژیم غذایی تا ۸۰ درصد، مسئول تفاوتهای موجود در میزان این نوع سرطانها در کشورهای مختلف است و قطعیترین عامل خطرساز شناخته شده، اضافه وزن و چاقی است، همچنین مطالعات انجام شده ارتباط قوی میان مصرف سرانه گوشت قرمز و مرگ و میر ناشی از سرطان کولون-رکتوم را نشان داده اند.
باقری در تشریح عوامل زمینه ساز سرطان روده بزرگ میگوید: سن از جمله عوامل ابتلا به این بیماری است و معمولا افراد بالای ۶۰ سال به این بیماری مبتلا میشوند، البته این بیماری میتواند جوانترها را نیز مبتلا سازد.
وی جنسیت را از دیگر عوامل شیوع سرطان روده بزرگ برشمرد و افزود: بروز آن در مردان بیشتر از زنان است، ضمن اینکه سیگار کشیدن، عادت به مصرف مشروبات الکلی، رژیم غذایی پر چرب، پر گوشت و کم فیبر و همچنین سابقه فامیلی این بیماری، از عوامل موثر در بروز این نوع سرطان هستند.
باقری درخصوص علائم و نشانههای سرطان روده بزرگ گفت: نکته مهم این است که بیشتر سرطانهای رودهای نشانهای ندارد و در صورت بروز علائم زیر باید به پزشک مراجعه کرد:
• اسهال، یبوست یا هر تغییری که در عادت دفع روزمره به وجود آمده و بعد از چند هفته به حالت اولیه برنگردد.
• وجود خون در مدفوع یا مدفوع خیلی تیره
• کم خونی غیر قابل توجیه
• درد شکمی
• انسداد روده
• کاهش وزن بدون دلیل مشخص
• خستگی مداوم
وی در تشریح توصیههای تغذیهای برای پیشگیری و کمک به بهبود سرطان روده بزرگ میگوید: رژیم غذایی پر فیبر (نان سبوس دار، حبوبات، میوه و سبزی و...) در این زمینه موثر است، زیرا مصرف فیبر به تنظیم حرکات روده بزرگ و سلامت آن کمک میکند، البته برای سلامتی رودهها لازم نیست که حتما سبزی و میوه خام مصرف کنید، آنها را میتوان به شکل پخته، خشک شده (خشکبار) و یا فریز شده مصرف کرد، البته پخت باید در حداقل زمان ممکن و با آب و حرارت کم انجام شود. سبزیهای برگ سبز مانند اسفناج، کلم و کاهو نیز بسیار مفید هستند.
زهرا باقری بر مصرف غذاهای کم چرب و رژیم غذایی پر گوشت تاکید و اضافه کرد: مصرف آنتی اکسیدانها شامل؛ ویتامین c، ویتامین E، کاروتنوئیدها و سلنیوم که در مرکبات، فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی، بروکلی و سیب زمینی شیرین، ذرت، مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته)، زیتون، سبزیهای برگ دار و سبز، روغنهای گیاهی و سبوس گندم، هویج، میوههای نارنجی رنگ، کدو حلوایی، طالبی ف سبزیهای سبز تیره، کلم پیچ، اسفناج، ذرت، تخم مرغ، گریپ فروت، هندوانه، ماهی و غذاهای دریایی که سرشار از آنتی اکسیدان هستند، نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ ایفا میکنند.
وی در پایان گفت: به خاطر داشته باشید که اکثر سرطانهای روده در صورتی که در مراحل اولیه تشخیص داده شوند تا ۹۰ درصد قابل درمان هستند.