دبیر کارگروه شورای پاسداشت زبان فارسی گفت: زبان فارسی با پیشینه تاریخی آن محور وحدت همه فارسی زبانها محسوب میشود و باید از آن پاسداری کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای هادی خورشاهیان دبیر کارگروه شورای پاسداشت زبان فارسی امروز (دوم بهمن) مهمان برنامه صبح بخیر ایران شبکه اول سیما بود و پاسخگوی سوالاتی درباره زبان و ادبیات فارسی شد.
سوال: شما پاسدار زبان و ادبیات فارسی هستید، از این حوزه چه خبر؟
خورشاهیان: من شاعر و نویسنده هستم و قاعده بر این است که پاسدار زبان فارسی باشم، با توجه به اینکه دبیر کارگروه شورای پاسداشت هستم، این مسئولیت دوچندان میشود. زبان فارسی فقط یک زبان نیست که برای پاسداری از آن فقط برای کلمات بیگانه معادل فارسی انتخاب کنیم و باید فراتر از آن عمل کنیم. معادل سازی بخش مهمی است، اما به عنوان کسانی که در این سرزمین زندگی میکنیم و فارسی زبانهای دیگر، وظیفه داریم در قبال زبان فارسی شناخت داشته باشیم، چون محور وحدت ما است و باید قدر آن را بدانیم و در حفظ و گسترش ادبیات فارسی تلاش کنیم. ادبیات میتواند کارهای بزرگی برای شناخت ما انجام دهد، وقتی ۲۰۰ سال قبل برنامهای نبوده و نمیدانیم که مردم چطور صحبت میکردند، کتابها وجود داشتند و سیر تحول زبان فارسی و تحول اندیشه را در آنها میبینیم، به همین علت به خودم توصیه میکنم که به ادبیات کهن توجه بیشتری نشان دهم. بعضی موارد از جمله فناوریها قبلا وجود نداشته است که به گذشته آنها توجه کنیم، اما زبان مربوط به زمان حال نیست و حداقل هزار سال است که ما از زبان استفاده میکنیم. چه بهتر که آن را بشناسیم، در حفظ و گسترش زبان و ادبیات کوشا باشیم و از آن لذت ببریم. کتاب خواندن فقط مربوط به درس و دانشگاه نیست و میتوانیم از خواندن کتاب و ادبیات لذت ببریم.
سوال: تاثیر پاسداشت زبان و ادب فارسی در زندگی و گفتار مردم چیست؟
خورشاهیان: فضای زبان فارسی را با وجود قوم ها، مذهب ها، زبان و گویشهای مختلف گستردهتر از مرزهای خودمان میبینیم، چون زبان فارسی بخاطر ادبیات کهن آن محور وحدت ما است. نمیتوان زبانی را پیدا کرد که ادبیات نداشته باشد، اگر از هزار سال پیش ادبیات داریم، زبانهای دیگر هم دارند و در اینجا شناخت و برقراری ارتباط اهمیت دارد. میتوانیم از پاسداشت زبان فارسی لذت ببریم، چون پشتوانهای هزار ساله دارد، تاریخ، ادبیات و هویت ما محسوب میشود.
سوال: به عنوان یک شاعر، شعر چه نقشی در پاسداری از زبان فارسی ایفا میکند؟
خورشاهیان: ممکن است برخی از اهل فضل بخشی از تاریخ بیهقی را در ذهن داشته باشند، اما هر جا بروید، اثری از شعر میبینید که به فشردهترین و زیباترین شکل ممکن زبان حال مردم است. بخشی از همین ضرب المثلها مربوط به گلستان سعدی است که قرابتی با آن احساس میکنیم، چون شعر سخن موزون، زیبا و زبان دل است که در ذهن میماند.
شعر بین مردم رواج دارد، محور ارتباطی است و کارکرد بیشتری نسبت به نثر دارد. موضوع یک سخنرانی طولانی که جنبه تبیین و توصیه دارد، با حدیث و چند بیت شعر در ذهن حک میشود.