سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز گفت: ریشه ناآرامیها در منطقه اقدامات آمریکا و کمکها و حمایتهای بی قید و شرط از رژیم صهیونیستی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز گفت: ریشه ناآرامی ها در منطقه اقدامات آمریکا و کمک ها و حمایت های بی قید و شرط از رژیم صهیونیستی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره افزایش تنش بین نیروهای حشدالشعبی و آمریکا و همچنین افزایش تنش بین نیروهای یمن و آمریکا گفت: ریشه ناآرامی ها در منطقه اقدامات آمریکا و کمک ها و حمایت های بی قید و شرط از رژیم صهیونیستی است؛ در ارتباط با نیروهای آمریکا در عراق و اقدام علیه عراقی ها خود عراقی ها به مسئولیت ملی خود عمل کرده اند؛ ما هم همواره به مقامات عراقی اعلام کرده ایم حضور آمریکا کمکی به امنیت منطقه نمی کند. اطمینان داریم نیروهای مسلح عراق برای حفظ امنیت در این کشور از توانمندی لازم برخوردار هستند و مدتهاست زمان خروج آمریکا و نیروهای نظامی فرامنطقه ای فرا رسیده است.
آقای ناصر کنعانی در پاسخ به سوالی درباره برگزاری اجلاس پارلمانی صلح برای غزه گفت: طبیعتا هر ظرفیتی از جمله ظرفیت پارلمان ها برای پایان بخشیدن به جنگ موثر باشد؛ پارلمان ها از ظرفیت های خوبی در حوزه ملی و در حوزه بین پارلمانی برخودار هستند و میتواند به حمایت بین المللی به فلسطین کمک کند و ایران هم از ظرفیت خودش در این اجلاس برای تشدید فشار بر رژیم صهیونیستی استفاده می کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره سالگرد حادثه هواپیمایی در اوکراین و برخی پیگیری های جدید از سوی برخی کشورها گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا در چارچوب قواعد بین المللی حداکثر تلاش را انجام داد تا بخشی از آلام این خانواده ها را جبران کند.
وی با تاکید دوباره بر اینکه ایران حداکثر تلاش ها را در چارچوب قوانین داخلی و بین المللی انجام داد و به این تلاش ها ادامه میدهد تاکید کرد: البته جمهوری اسلامی ایران استفاده ابزاری برخی کشورها (از موضوع سانحه هواپیمای اوکراینی) برای ایجاد فشار سیاسی به ایران را رد می کند.
مبارزه با پدیده شوم تروریسم نیازمند همکاری اطلاعاتی بین کشورهای منطقه است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره حادثه تروریستی کرمان و مطالبه امنیتی ایران از کشورهای همسایه برای مقابله با پدیده تروریسم گفت: اکنون در موقعیتی نیستم که درباره ابعاد امنیتی این حادثه اطلاعاتی در اختیار شما قرار بدهم.
آقای کنعانی افزود: داعش در سالهای گذشته اقدامات تروریستی کوری را انجام داده است؛ بعد از اضمحلال حکومت داعش باقیمانده ساختار داعش در منطقه پراکنده هستند و هر از چندگاهی شاهد این هستیم که این پدیده شوم عملیات تروریستی شبیه آنچه در گلزار شهدای کرمان انجام داد را اجرا می کند. خوشبختانه ارتباطات خوبی بین سازوکارهای امنیتی ایران و منطقه وجود دارد که اگر این نبود شاهد اتفاقات بیشتری در کشور و منطقه بودیم.
وی تصریح کرد: ما کشوری هستم که در یک منطقه ناامن و بی ثبات واقع شده ایم؛ و طبیعی است مبارزه با این پدیده شوم تروریسم نیازمند همکاری اطلاعاتی بین کشورهای منطقه هست و این همکاری الان وجود دارد.
نقش حمایتی آمریکا از رژیم صهیونیستی مانع ایفای نقش شورای امنیت
آقای ناصر کنعانی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صداوسیما درباره استفاده از ظرفیت تغییر در شورای امنیت سازمان ملل و ریاست فرانسه بر این شورا از ابتدای سال ۲۰۲۴ گفت: جمهوری اسلامی ایران برای توقف جنگ سنگینترین تلاش دیپلماتیک را تا کنون انجام داده است و از این ظرفیتها در انواع سازوکارهای دو یا چند جانبه بهره برده و این تلاشها ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه خواست بین المللی درباره جنگ در غزه کاملا مشخص شده است، اما متاسفانه نقش حمایتی آمریکا از رژیم صهیونیستی مانع ایفای نقش شورای امنیت است، افزود: دولتها در قطعنامه مجمع عمومی دو بار برای توقف جنگ رای داده اند.
آقای کنعانی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران ابتکار عمل دیپلماتیکی که برای فلسطین در سازمان ملل ثبت کرده است را پیگیری میکند؛ تصریح کرد: ما معتقد بودیم اگر (در مجامع بین المللی) به روشهای دیپلماتیک اعتقاد دارید، ایران طرح مبتنی بر تمام نُرمهای دیپلماتیک را ثبت کرده است که این میتواند مسئله فلسطین را حل کند.
وی ادامه داد: ما معتقد هستیم اشغالگری معضل اساسی فلسطین است و باید حل شود و برای حل این مسئله ملت فلسطین حتما ارجحیت دارد و راه حل فلسطین باید در چارچوب گفتگوی "فلسطینی فلسطینی" پیدا شود.
توسعه راه گذرها نمیتواند بهانهای برای تغییرات ژئوپلیتیکی و نادیده گرفتن حاکمیت کشورها و تمامیت ارضی باشد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اظهار نظر وزیر راه ترکیه درباره ایجاد یک گذرگاه اقتصادی گفت: در این باره اطلاعات دقیقی نداریم، اما ما موضع روشنی درباره کریدورها و گذرگاههای ترانزیتی داریم. ما بر توسعه راه گذرها تاکید داریم و البته همواره تاکید کردیم توسعه راه گذرها نمیتواند بهانهای برای تغییرات ژئوپلیتیکی و نادیده گرفتن حاکمیت کشورها و تمامیت ارضی باشد.
بحران های متراکم و چند لایه رژیم صهیونیستی
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اعتراضات در سرزمینهای اشغالی برای استعفای کابینه نتانیاهو گفت: این بخشی از بحرانهای متراکم و چندلایه رژیم صهیونیستی است؛ از زمان جنگ به این سمت نشان داده شد چقدر اختلافات در رژیم صهیونیستی عمیق است.
ادامه مشورتهای سیاسی ایران و اتحادیه اروپا
ناصر کنعانی در پاسخ به سوالی درباره گفتگوی وزیر امور خارجه کشورمان با جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و ارتباط احتمالی آن با گفتگوهای رفع تحریم ها؛ با اشاره به اینکه آقای بورل حمله تروریستی در کرمان را تسلیت گفت؛ افزود: گفتگوی تلفنی وزیر امور خارجه با آقای بورل بخشی از مشورتهای سیاسی است که همواره بوده و تداوم پیدا خواهد کرد.
همکاری سایبری ایران و روسیه در راستای تامین منافع دو کشور
آقای ناصر کنعانی درباره پاسخ به سوالی درباره مطرح بودن همکاری سایبری بین ایران و روسیه در مجلس گفت: این توافقنامه در راستای تامین منافع دو کشور و نه علیه هیچ کشوریست. این همکاریها تامین کننده منافع دو کشور خواهد بود.
ایران توانایی مقابله با تهدیدهای تروریستی را دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره پاسخ ایران به تهدید تروریستی و نیازش به همکاری بین المللی برای رسیدن به این هدف گفت: ایران در سالهای مختلف با اقدامات تروریستی گروههای مختلف چه از منافقین و چه گروههای تروریستی بین المللی مواجه بوده است و خوشبختانه نیروهای امنیتی ایران نشان داده اند از توانمندی برای برخورد با آنها برخوردار هستند و این وظیفه را انجام داده اند؛ اما فعالیتهای امنیتی نیازمند همکاریهای دو جانبه و چند جانبه است و همکاریها و گفتگوها ایران در این راستا به صورت سازنده وجود دارد.
از ابتکار و اتحاد گروههای فلسطینی در رقمزدن سرنوشت سیاسی فلسطین حمایت میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران با اشاره جنایات هولناک و بزدلانه تروریستی در گلزار شهدای کرمان گفت: یک بار دیگر این اقدام بزدلانه تروریستی را قویا و با قویترین عبارات محکوم میکنیم.
آقای کنعانی با بیان اینکه این جنایت شوم تروریستی موج گستردهای از محکومیتها را در سطوح مختلف رسمی، غیررسمی و دولتی و مردمی در جای جای جهان داشته است؛ اظهار داشت: از همه کشورها و مقامات که با ایران همدردی کرده و این حادثه شوم تروریستی را محکوم کردند، قدردانی میکنیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد: تروریسم یک خطر فراگیر برای همه دولتها و ملتها و برای صلح و امنیت بینالمللی است؛ آنهایی که تروریسم را برای پیشبرد اهداف شوم خود مورد استفاده قرار داده و میدهند باید بدانند که مسؤولیت حقوقی، بینالمللی و انسانی و اخلاقی ناشی از حمایت از جریانهای تروریستی متوجه آنها هم هست و باید پاسخگو باشند.
تروریسم یک تهدید فراگیر و بین المللی است
آقای کنعانی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تماس تلفنی وزیر خارجه فرانسه با همتای ایرانی و اقدامات وزارت خارجه درباره اقدام تروریستی کرمان گفت: تروریسم یک تهدید فراگیر و بین المللی است. به عنوان دولت جمهوری اسلامی ایران و دستگاه دیپلماسی همواره در موضوع مبارزه اصولی، ریشهای و بنیادین و موثر با تروریسم از همه فرصتهای ممکن در گفتگوهای دیپلماتیک اعم از دو جانبه و چند جانبه و سازوکارهای بینالمللی استفاده کرده و خطر تروریسم را به عنوان خطر فراگیر برای صلح و امنیت بین المللی کردیم.
وی با اشاره به اینکه تروریسم را خطری میدانیم که مستلزم اقدام فراگیر و به دور از استانداردهای دوگانه است؛ تصریح کرد: در گفتگو با طرفهای غربی همواره این موضوع را گوشزد کردیم که تروریسم خوب و بد نداریم و تهدید فراگیر است و امنیت و صلح و امنیت بشری را مورد تهدید قرار میدهد. با وزیر خارجه فرانسه در این خصوص گفتگو شد. دولت فرانسه رسما موضع خود را در محکومیت این اقدام به همتای ایرانی خود اعلام کرد. در این گفتگو درباره موضوعات مورد اهتمام مشترک منطقهای از جمله موضوع فلسطین و شرایط بغرنج انسانی در غزه گفتگو شد. دیدگاه طرف فرانسوی شنیده و مواضع اصولی ایران درباره مسئله فلسطین و ضرورت پایان بخشیدن فوری به تجاوز ظالمانه و جنایت جنگی رژیم صهیونیستی مورد تأکید ایران قرار گرفت.
معتقد به ضرورت نقش تعیین کننده و بلامنازع ملت فلسطین در تعیین سرنوشت خودشان هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اتحاد و همکاری بین حماس و دیگر گروهای مقاومت در فلسطین گفت: همه جریانهای فلسطینی میتوانند در موضوع وضعیت فلسطین و در روند سیاسی و مقاومت ایفای نقش کنند. ما معتقد به ضرورت نقش تعیین کننده و بلامنازع ملت فلسطین در تعیین سرنوشت خودشان هستند. از هرگونه ابتکار و گفتگوی “فلسطینی فلسطینی” برای تقویت وحدت و انسجام در صحنه فلسطین و نقش مکمل و منسجم و متحد گروههای فلسطینی در رقم زدن سرنوشت سیاسی فلسطین استقبال و از آن حمایت میکنیم.
گفتگوها برای رفع موانع فنی و تکنیکیع عمره مفرده در حال انجام است
آقای کنعانی درباره همکاریهای دیپلماتیک برای ایجاد زیرساختهای سفر عمره مفرده از جمله در حوزه هواپیمایی گفت: توافق ایران و عربستان برای انجام عمره مفرده با جزییات شکل گرفته است؛ وجود مسائل سیاسی در تاخیر برای عزیمت عمره گذاران ایرانی را نفی میکنیم؛ گفتگوها برای رفع مشکلات فنی در حال انجام است. رئیس سازمان حج و زیارت به همراه تیم کارشناسی ایران اکنون در عربستان به سر میبرند و با مذاکرات انجام شده خوشبین هستیم بزودی این مانع فنی و تکنیکی برطرف و شاهد آغاز پرواز شرکتهای ایرانی به سمت عربستان باشیم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا درباره گسترش جنگ در منطقه گفت: اگر از جنایات رژیم غاصب صهیونیستی علیه ملت فلسطین پیشگیری نشود ابعاد و دامنههای جنگ گسترش مییابد و کشف جدیدی را این مقام آمریکایی صورت نداده است.
آقای کنعانی درباره اظهارات سفیر ایران در دمشق درباره پیشنهاد آمریکا به ایران برای حل و فصل موضوعات منطقهای گفت:: در جریان این اظهارات نیستم؛ مسائل منطقه متعلق به ملتها و کشورهای منطقه است؛ بزرگترین کمکی که آمریکا میتواند انجام دهد خودداری از مداخلات غیرسازنده در امور منطقه است.
وجود تناقض آشکار در گفتار و رفتار آمریکا و کشورهای اروپایی
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه و مطالب مطرح شده مبنی بر برقراری تماس غیرمستقیم با ایران گفت: موضع روشنی در ارتباط با مسئله فلسطین داریم. اگر دولت آمریکا و کشورهای غربی - که شاهد سفر برخی مقاماتشان به منطقه هستیم-، به شکل حقیقی و به صورت صادقانه به دنبال حل مسئله، توقف جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و ممانعت از گسترش دامنه جنگ و ناامنی در منطقه هستند باید اراده شان را به صورت عملی نشان دهند؛ اما ما شاهد اقدامات موثر و اثرگذار از سوی دولت آمریکا و متحدان غربی اش در ارتباط با بحران غزه نیستیم.
وی در این باره افزود: ملتهای دنیا به صورت آشکار این تناقض را در گفتار و رفتار دولت آمریکا و برخی کشورهای اروپایی میبینند که از یک سو شعار مقابله با ناامنی و بی ثباتی در منطقه را مطرح میکنند، ولی همزمان به دنبال ایجاد بیثباتی در عرصه عمل هستند؛ اینها با هم همخوان نیست. این شعار با عملی که از آنها میبینیم تجانس و تشابهی ندارد. در این باره ما درخواست روشنی داریم: اگر به دنبال ثبات در منطقه هستند موضوع روشن است به دنبال حل ریشهای بی ثباتی باشید. ریشه اشغالگری روشن است. ریشه جنایات سه ماه رژیم صهیونیستی در غزه ۷۵ سال اشغالگری است و اینکه در کنار اشغالگر علیه ملت مظلوم غزه ایستادهاند. باید به ریشههای بحران توجه و از حمایت نامحدود و بی قید و شرط خود از رژیم غاصب صهیونیستی دست بردارند.
اوضاع در دریای سرخ معلول تحولات غزه است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره فعالیتهای ارتش یمن در حمایت از مردم فلسطین گفت: اوضاع در دریای سرخ معلول تحولات در غزه است و اگر میخواهند شرایط به قبل برگردند باید جلوی جنایات رژیم صهیونیستی را بگیرند.