کارشناس مسائل اوراسیا گفت: آخرین مصوبهای که به پیشنهاد دولت آمریکا برای کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی به تصویب رسید حدود صد و شش میلیارد دلار بود، اما در نهایت دویست و پنجاه میلیون دلار رقم اعطایی تا پایان سال میلادی مصوب شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، برنامه جهان امروز شبکه خبر درباره کاهش تدریجی کمکهای آمریکا به اوکراین و عقب نشینی نامحسوس آمریکا از این میدان نبرد با آقای داریوش صفرنژاد؛ کارشناس مسایل اوراسیا (بین الملل) در ارتباط زنده تصویری گفتگو کرد.
مجری : دولت آمریکا کمک دویست و پنجاه میلیونی را به اوکراین تصویب کرد. این کمکها شامل مهمات برای سامانههای پدافند هوایی، سیستمهای موشک، پرتاب چندگانه هیمارس، گلولههای توپخانه، سلاحهای ضد تانک و بیش از پانزده میلیون گلوله مهمات سلاحهای کوچک است.
اما نکته این جاست گفته میشود این آخرین مجموعه کمک نظامی کاخ سفید به اوکراین بدون رضایت کنگره این کشور است. کاخ سفید پیشتر هشدار داده بود تا زمانی که کنگره بودجه اضافی را تایید نکند، هیچ منبع جدیدی از سلاح و مهمات وجود نخواهد داشت. پیش از این نیز یک لایحه اضطراری کمک بیش از پنجاه میلیارد دلاری دولت آمریکا به اوکراین، در سنا به تصویب نرسید. همچنین مجموعه کمک نظامی اتحادیه اروپا به اوکراین به مبلغ پنجاه میلیارد یورو با مخالفت مجارستان متوقف شد.
سوال: آقای صفرنژاد این که وظیفه در واقع کمک رسانی و اعطای بودجه از دولت به کنگره آمریکا محول می شود به نظر شما چه پیامی دارد .آیا آرام آرام می خواهد آمریکا از صحنه نبرد اوکراین خارج بشود به نظر شما ؟
صفرنژاد : مدتی است که شاهد کشمکش جدی بین دولت آمریکا، رئیس جمهور آمریکا با مجموعه کنگره هستیم. مجلس نمایندگان را اکثریت جمهوری خواه اداره میکند و مجلس سنا دست دموکرات هاست و در طی حداقل سه ماهه اخیر به دفعات این کشمکشها تداوم داشته است.
آخرین مصوبهای که شما هم به آن اشاره کردید و یک رقم بسیار کمی نسبت به پیشنهاد دولت به تصویب رسید یعنی پیشنهاد دولت جمع دریافت کمک برای اوکراین و رژیم صهیونیستی حدود صد و شش میلیارد دلار بود. اما مصوبهای که بیرون میآید بعد از کلی کشمکش و رفت و برگشت دویست و پنجاه میلیون دلار است و آن هم اعلام میشود که آخرین رقم اعطایی در طی سال میلادی هست که رو به پایان است.
خوب خود همین نشان میدهد که در داخل مجموعه حاکمیت سیاسی در آمریکا و هم میان نظام و آنهایی که صحنه گردان جنگ اوکراین هستند در آمریکا یک اختلافات جدی وجود دارد و این فقط محدود به دو حزب نیست. یعنی فقط محدود این کشمکش محدود به حزب دموکرات و جمهوری خواه و رقابتهای بین این دو تا حزب نیست. امروز میبینیم که علنا سناتورها و برخی از اعضای مجلس نمایندگان هم از حزب جمهوری خواه و هم از حزب دموکرات اعلام میکنند که سال میلادی پیش رو یعنی سال ۲۰۲۴ سالی خواهد بود که همان ابتداش آمریکا آرام آرام از صحنه اوکراین خارج خواهد شد. اعلام میکند و ورود آمریکا آرام آرام از صحنه اوکراین در واقع، در گفتمان سیاسی که در آمریکا و به هر حال این قطعا به یک رقم در سال جدید میلادی تداوم خواهد داشت.
سوال:به نظر شما می تواند عامل پایان جنگ باشد .چون بگوییم اوکراین بدون کمک های آمریکا نمی تواند ادامه بدهد ؟
صفرنژاد : قطعا اوکراین بدون کمکهای آمریکا و اروپای غربی و ناتو خودش هیچ گونه حتی اراده فیزیکی برای ادامه جنگ ندارد. الان بیش از یک سال است که این جنگ، جنگ روسیه با غرب در صحنه اوکراین بنا به درخواست رسمی طرف روسی که به اصطلاح خواهان برقراری آتش بس و دست کشیدن از منازعه هستند، بدون جواب مانده است. در واقع آتش بیار معرکه اوکراین امروز بیش از یک سال است که آمریکاییها هستند و آمریکاییها این جنگ را برای خودشان به عنوان یک جنگ نمادین در برابر روسیه تلقی میکنند. امروز هیئت حاکمه در آمریکا نتوانسته است بعد از نزدیک دو سال هزینه کرد بسیار بالایی که در صحنه اوکراین داشته است و هم خودش این هزینه کرد را انجام داده است و هم برخی از دول اروپایی مثل انگلستان، فرانسه، آلمان، هلند، بلژیک و برخی از کشورهای دیگر اروپایی نتوانسته اند این دستاوردی را به مردم خودشان ارائه بدهند.
انتخاباتی که در آمریکا پیش روست یکی از چالشهای جدی آن حضور نظامی آمریکا در مناطق مختلفی از دنیا از جمله اوکراین، سوریه و حتی سرزمین غزه است. امروز میبینید که یکی از آتش بیاران اصلی غزه هم آمریکاییها هستند که سربازان شان در کنار سربازان رژیم صهیونیستی دارند کشتار و قتل عام میکنند. در کنار این همین پرسش، همین مطالبه را مردم در اروپا دارند. ما در سال آینده و به اصطلاح ماههای پیش رو، به صورت نوبهای شاهد برگزاری انتخابات در کشورهای مختلف اروپایی خواهیم بود. حاکمان سیاسی در اروپا، که در طی این دو سال با هزینههای بسیار گزاف همراهی کردند آمریکاییها را و بانی و باعث کشتار جمعیت بسیار زیادی بودند. آمارهای بسیار زیادی از قتل عام، از هر دو طرف درگیر در منطقه اوکراین، چه منطقه غربی، چه منطقه شرقی و هم از نیروهای نظامی و مستشاری غربیها و طرفهای روس، داده میشود.
خوب این دستاوردهای شان فقط محدود به جنگ میدانی نیست. ما امروز میبینیم که این جنگ دو ساله بحث انرژی، بحث مواد غذایی در اروپا و بلکه در کل دنیا، روی بحث معیشت مردم در آمریکا، اروپای غربی و به طبع آن در نقاط مختلف دنیا اثرگذار بوده است.
امروز بعد از دو سال مردم و افکار عمومی هم توی آمریکا، هم توی اروپای غربی، مطالبه از حاکمان خودشان که شما این همه هزینه کردید. علاوه بر این که هیچ دستاوردی این هزینهها نداشته است. علاوه بر این که قتل عام بسیار زیادی را ما در طی دو سال از هر دو طرف شاهد بودیم که آمارهای بسیار زیاد و حتی متناقضی توی این زمینه داده میشود و علاوه بر این که خود این کشورها هم توی صحنه میدان کلی تلفات داده اند. اما هیچ دستاوردی ما در عمل ندیدیم.
مجری:پس می توانیم بگوییم که در واقع برای این پاسخ گویی به افکار عمومی است که آمریکا با بازی کنگره و دولت و این که خودش را سلب مسئولیت بکند که نمی توانم بودجه اختصاص بدهم به دنبال خروج از این میدان نبرد هست .