شب چله در میان مردم مناطق لر و لر نشین دارای آداب و رسوم خاصی است و به آن «شو چله» میگویند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، شب نشینی، دید و بازدید اقوام، فال چهل سرو، فال حافظ، پختن غذاهای خاص محلی، دراز کردن شال یا چادر از پشت بام همسایه برای دریافت آجیل و میوه همراه با خواندن اشعاری همچون «امشو اول قاره، خیر د هونت بواره» (امشب اول یلدا یا اول زمستان است خیر از خانه ات ببارد)، «نون و پنیر و شیره- کیخا هونت نمیره» (نان و پنیر و شیره کدخدا (صاحب خانه) نمیرد)، «چی به و علی کوشکه بیاره» (چیزی بده علی کوچولو یا بچه ات بیاورد) از جمله آداب و رسوم مردم لرستان در شب یلدا است.
از مهمترین تنقلات لرستانیها در طولانیترین شب سال نیز میتوان به گندم شیره اشاره کرد که گندم را در شیره میخیسانند و زردچوبه و نمک را با آن مخلوط میکنند و پس از کمی تفت دادن همراه با شاهدانه، بادام، گردو، کشمش و کنجد مخلوط میکنند. گندم در قدیم به عنوان نماد کشت، زندگی و حیات تلقی میشد و به اعتقاد مردم دیار لرستان قراردادن آن بر سر سفره یلدا موجب رونق سفره و برکت بیشتر میشود.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: این آئین کهن حدود دو هزار سال است که در ایران نکو داشته میشود و پاسداشت آن در اذهان مردم ماندگار شده است.
رشیدی از کارشناسان میراث فرهنگی لرستان نیز با بیان قدمت رسم و رسوم لرستان در شب یلدا گفت: چهل سرو یکی از قدیمیترین این رسوم است که بیشتر در شهرهای شمالی و غرب استان مرسوم بوده است. این ابیات به گویش لکی سروده میشوند و سراینده آن مشخص نیست.
شب یلدا (شب چله) در ایران به میان غروب ۳۰ آذر تا طلوع آفتاب در یکم دی گفته میشود و خانوادههای ایرانی هر ساله این شب را که طولانیترین شب سال است جشن میگیرند.