حضور ۶۰ درصدی خانوادههای تهرانی در باغ کتاب
قائم مقام باغ کتاب با اشاره به اینکه این مکان یکی از پر ترددترین مکانهای شهر تهران محسوب میشود، از حضور ۶۰ درصدی خانوادههای تهرانی در باغ کتاب خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما، یک صد و دهمین جلسه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران با حضور نرگس معدنی پور، رئیس کمیسیون، زهرا شمس احساس، رئیس کمیته ورزش، علیرضا نادعلی رئیس کمیته فرهنگی، اجتماعی و دینی و سید احمد علوی رئیس کمیته گردشگری در باغ کتاب تهران با حضور رضا مجدی مدیرعامل این مجموعه و سایر مدیران و معاونان این مرکز برگزار شد.
در ابتدای این جلسه قائم مقام باغ کتاب با اشاره به عملکرد ۹ ماهه این مجموعه گفت: آمارها نشان میدهد میزان استقبال و تردد شهروندان از باغ کتاب در روزهای منتهی به آخر هفته چهارشنبه تا جمعه به ۲۴ تا ۲۵ هزار نفر میرسد.
مجید صادقیان با بیان اینکه بی شک میتوان گفت باغ کتاب یکی از پر ترددترین مکانهای شهر تهران محسوب میشود، افزود: در باغ کتاب تهران هیچ دسته بندی از نظر مخاطبان نداشته و از اقشار مختلف به این مجموعه مراجعه میکنند. به همین خاطر محل بسیار مناسبی برای سرمایه گذاری در حوزه فرهنگی است.
وی ادامه داد: بیشترین مراجعات از مناطق ۴ و ۵ و بعد یک تا ۳ است. البته از حاشیه شهر تهران نیز میزان مراجعات زیاد است.
قائم مقام باغ کتاب بیان کرد: در سالهای گذشته برای اینکه مداخله و دغدغه شهرداری تهران در باغ کتاب کمتر شود تلاش شد از نظر بودجهای به شهرداری کمتر وابستگی داشته باشد و تنها بودجه عمرانی دریافت شد، اما باغ کتاب برای انجام تمام ماموریتهای فرهنگیای که برعهده دار نمیتواند بدون کمکهای مالی موفق شود.
وی با بیان اینکه هزینههای نگهداری این مجموعه بسیار سنگین است، یادآور شد: به عنوان مثال هزینه تهیه یک کاشی در این سازه ۴۵ میلیون تومان هزینه میبرد. به رغم اینکه تمهیدات خاصی برای ساخته شدن این مجموعه در نظر گرفته شد؛ اما نگهداشت این بنا سختیهایی را به وجود آورده است.
صادقیان در ادامه با اشاره به میزان مراجعه شهروندان د باغ کتاب تاکید کرد: آمارها نشان میدهد ۵۱ درصد برای چهارمین بار به باغ کتاب مراجعه میکنند، این در حالی است که ۳.۵ درصد هر روز به این مجموعه میآیند، ۱۰.۴ هر هفته و ۳۹ هر ماه و ۳۸ درصد نیز هر سال به باغ مراجعه میکنند.
وی تاکید کرد: ۴۰ درصد مخاطب وفادار در باغ کتاب داریم. ۲۵ درصد برای خرید کتاب ۱۱ درصد برای استفاده از فضای کار اشتراکی و ۴۳ درصد برای تفریح و سرگرمی به این مجموعه میآیند. همچنین از ۴۳ درصدی که برای تفریح میآیند ۲۸ درصد از آنها حضورشان منجر به خرید کتاب نیز میشود.
قائم مقام باغ کتاب در ادامه گفت: ۶۰ درصد از مراجعه کنندگان به مجموعه باغ کتاب به همراه خانواده و به اصرار فرزندان به این فضای فرهنگی میآیند و به همین میزان دوست دارند بار دیگر به باغ کتاب بیایند.
وی با بیان اینکه باغ کتاب یک مجموعه به هم پیوسته است که خدمات علمی، فرهنگی و خانوادگی ارائه میدهد، افزود: در بررسیها ۷۷ درصد از مراجعه کنندگان از ما خواسته اند که برنامههای فرهنگی اجرا شود. این افراد نزدیک به ۴ ساعت خانوادهها وقت خود را در این مجموعه صرف میکنند.
صادقیان تصریح کرد: با توجه به آمار و ارقامی که اعلام کردیم نقطه تمرکز باید بر روی کودکان و نوجوانان باشد و با توجه به رویکرد سند تحول باغ کتاب، شاخص اصلی توانمند سازی فرد است که منجر به تقویت ارتباط فرد با خود، خدا، خلق و خلقت میشود. وقتی خانواده با فرزندان وارد این مجموعه میشود در بخش بازیهای فکری توانمندیهای فردی خود را نشان میدهد.
وی یادآور شد: همچنین از اول خرداد تا اول شهریور که مدارس تعطیل میشوند تمام برنامههای خودمان را در قالب یک مدرسه تابستانی متمرکز کردیم.
مجید صادقیان با بیان اینکه تا به امروز بالغ بر ۸۵ رویداد فرهنگی را در این مجموعه برگزار کرده و بخشهای مختلف فرهنگی را در این مجموعه راه اندازی کرده ایم، افزود: باغ کتاب برای تحقق شعار محوری خود دو هویت و شخصیت دارد یکی تم پارک سرگرمیهای علمی و فرهنگی است که طبقه بالای باغ، علمی و در طبقه پایین نیز فرهنگی است.
وی ادامه داد: هویت دوم باغ کتاب تمرکز صنایع خلاق است که شامل موضوعاتی مانند تئاتر، سینما، موسیقی و... میشود. هر توسعه و جابه جایی بهره بردار که بخواهیم انجام دهیم با این دو نقشه انجام میدهیم. کما اینکه در باغ کتاب ۳۶ بهره بردار در این مجموعه فعالیت میکند.
قائم مقام باغ کتاب افزود: همچنین در دو ماه گذشته مذاکراتی را با معاون توسعه علم و فناوری و سایر دستگاههای این چنینی انجام داده ایم و ۱۰۰۰ متر از این مجموعه را برای ایجاد زیست بوم صنایع خلاق اختصاص داده ایم.
وی با اشاره به همکاری بخش سینمایی باغ کتاب با معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: بعد رفع اشکلات دو سالن سینمایی رو باز و سربسته این مجموعه و همچنین سالن نمایش تئاتر؛ نزدیک به ۸۰۰ صندلی به مجموعه سینمایی کشور و ۲۶۰ صندلی نیز به ظرفیت سالنهای نمایش کشور افزوده شد.
صادقیان تاکید کرد: باید به این مساله توجه داشت که اگر باغ کتاب تهران را به عنوان پر ترددترین و محل سرمایه گذاری فرهنگی برای افراد برخوردار است که میتوان برای این قشر برنامههای فرهنگی نرم، با دقت و میان مدت طراحی کرد.
لزوم تخصیص اعتبار مناسب برای اجرای سند تحول باغ کتاب در متمم بودجه
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران نیز در ادامه لازم است تا تخصیص اعتبار مناسب در متمم بودجه امسال در نظر گرفته شود.
نرگس معدنی پور با بیان اینکه در هفته کتاب و کتاب خوانی توفیقی حاصل شد تا یکصد و دهمین جلسه کمیسیون را در این مجموعه برگزار شود؛ افزود: باغ کتاب در نوع خود در کشور بی نظیر است. اهداف خیلی مهمی نیز برای آن تبیین شده است.
وی با تاکید بر اینکه همکاران شاغل در این مجموعه تلاش بسیاری را برای تحقق اهداف مجموعه فرهنگی باغ کتاب انجام داده اند، ادامه داد: لازم است تمامی برنامههای علمی، فرهنگی در این مجموعه بر مبنای سند تحول باغ کتاب پایه ریزی شود و برای تحقق این امر تخصیص بودجه برای این امر ضروری است.
لزوم راه اندازی ایستگاه آتش نشانی باغ کتاب
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران هم به لزوم راه اندازی ایستگاه آتش نشانی باغ کتاب تاکید کرد و گفت: در حال حاضر باغ کتاب به یک پاتوق فرهنگی برای شهروندان تهرانی و خانواده هایشان تبدیل شده است.
سید احمد علوی افزود: البته نباید فراموش کرد که ایجاد برخی از کاربری ها؛ باغ کتاب را از هویت اصلی خود دور کند.
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران ادامه داد: اعتقاد دارم که باید برای این مجموعه یک اعتبار مناسبی در نظر گرفت تا از کارهایی که در حیطه این مجموعه نیست؛ برای درآمدزایی استفاده نکند.
وی تصریح کرد: یک سری از طرحها و برنامهها از سنوات گذشته باقی مانده است و باید تلاش شود تا این طرحها اجرایی شود که در این باره میتوان به ایجاد ایستگاه آتش نشانی در مجموعه باغ کتاب اشاره کرد.
علوی یادآور شد: بر همین اساس لازم است تا در زمان تدوین متمم بودجه این مساله مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید کرد: اگر اعتباری بخواهیم برای این مجموعه در نظر بگیریم باید هزینه شود و تا پایان سال به هزینه گرفته شود.
به گفته این عضو شورای شهر تهران؛ همچنین در لایحه بودجه امسال نیز برای موضوع نگهداشت این مجموعه ۴۰ میلیارد تومان دیده شده است.
تدوین سند تحول باغ کتاب با همکاری کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا
رئیس کمیته فرهنگی، اجتماعی و دینی شورای شهر تهران نیز به لزوم تدوین سند تحول باغ کتاب با همکاری کارشناسان کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران تاکید کرد.
علیرضا نادعلی گفت: در سنوات گذشته برای ایجاد توسعه در شهر تهران به عنوان پایتخت ایران اسلامی قرار شد تا کارهای تک و منحصر به فردی اجرایی شود که میتوان به راه اندازی باغ کتاب، برج میلاد، پل طبیعت و... و. اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در نظام بهره برداری از این سازههای بزرگ فرهنگی قرار بود تا نحوی بهره برداری از آنها با نیازهای شهروندان تطبیق داده شود، افزود: اعتقاد دارم اعتبار و عمران مجموعههای فرهنگی به حضور ادمها بستگی دارد.
سخنگوی شورای شهر تهران در پایان تاکید کرد: لازم است باغ کتاب در تدوین سند تحول این مجموعه با کمیتههای کمیسیون فرهنگی و اجتماعی ارتباط بیشتری داشته باشند تا این سند تحول اصولی تدوین شود.
باغ کتاب باید فارغ از نگاه سود محور باشد
همچنین رئیس کمیته ورزش شورای شهر تهران گفت: باید در تحول مجموعه فرهنگی و عملی باغ کتاب از نگاه سودآور پرهیز شود.
زهرا شمس احسان نیز با بیان این مطلب افزود: مجموعه باغ کتاب در ارائه خدمات با کیفیتتر و بهبود عملکرد این فضا باید مد نظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری در حوزه فرهنگی با هدف ایجاد تغییرات اصولی در این زمینه در مدیریت شهری انجام میشود؛ ادامه داد: در این دوره مدیریت شهری به ویژه مدیریت باغ کتاب تلاش میشود تا نگاه کارکردی و معناگرا در این مجموعه حاکم شود.
عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران بیان کرد: به نظر میرسد مجموعه باغ کتاب در نظر دارد تا با تدوین سند تحول این مجموعه به سمت هویت بخشی و معناگرایی حرکت کند.
وی با اشاره به اینکه یکی از پاتوقهای کمیسیون اجتماعی برای تحلیل وضعیت فرهنگی و اجتماعی شهروندان شهر تهران باغ کتاب است، یادآور شد: امیدواریم که دستاورد این جلسه به سمت انتظاراتی که برای ساخت این مجموعه در نظر گرفته شده است، پیش برود.
شمس احسان همچنین تاکید کرد: نظر میرسد که اینجا فروشگاه کتاب است تا باغ کتاب و یک تفاوت مفهومی در این مجموعه وجود دارد. برای این مساله باید فکر جدی کرده و شاهد پیاده سازی سند تحول در باغ کتاب باشیم.
وی در انتها گفت: باید توجه کرد که نگاه سود محور در این مجموعه آسیب زا است. مدل بهره برداری این مجموعه باید با مدل انقلابی و فرهنگی همراه باشد.