«دوشاب» یا شیره انگور، سوغات شیرین دیار آب و انگور، ارومیه و فرآوردهای ارگانیک و ماده غذایی مقوی وگرما بخش زمستانهای سرد آذربایجان غربی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، «دوشاب» یا شیره انگور از محصولات خاص و ارگانیک تهیه شده است این فرآورده شیرین موجب شده تا بسیاری از مسافران و اهالی دیگر مناطق برای خرید این محصول سفری به آذربایجان غربی داشته باشند.
پخت «دوشاب» یا شیره انگور ازسالیان دور تاکنون یکی از روشهای سنتی برای حفظ آب انگور و خواص آن در منطقه آذربایجان است و مردم ارومیه و شهرهای استان از اواخر شهریور ماه همزمان با آغاز فصل پاییز که انگورها کاملا رسیده و شیرین هستند، دوشاب پزان را آغازمی کنند.
میتوان گفت تقریبا در تمام مناطق آذربایجان غربی که انگور کشت میشود، دوشاب نیز تهیه میشود و به صورت خانگی در پخت خاگینه و انواع شربت و مرباها یا در تهیه حلوای هویج و گردو و نیز استفاده به عنوان مخلوط دوشاب کاربرد دارد.
نقش دوشاب در اقتصاد خانواده
یکی از کشاورزان ارومیهای که سال هاست در امر دوشاب پزان فعالیت دارد میگوید: بخشی از انگورهای برداشتی به صورت تازه خوری، بخشی به صورت کشمش و مابقی را به پخت دوشاب اختصاص دادیم.
آقای رضایی اضافه میکند: همه ساله طی چند مرحله اقدام به پخت سنتی دوشاب از محصول انگور باغ خود میکنیم؛ امسال نیز در دو مرحله ۴۰۰ کیلو دوشاب پخت کردیم که یک سوم آن برای مصرف خانوار نگهداشتیم و مابقی را به فروش رساندیم.
دوشابچی خانای ارومیه؛ یادگاری ۱۵۰ ساله
تاکستانهای ارومیه و خوشههایی بهشتی انگورش معروفند، انگوری که از این تاکستانها بیرون میآید، به «دوشابچی خانا» میرسد محلهای که مغازهدارهایش انگور را تحویل میگیرند و دوشاب، سبزه، کشمش، سرکه و آب میوه تحویل مشتری میدهند؛ محلهای که حداقل ۱۵۰ سال قدمت دارد و جای پای استادکاران زیادی در آن ثبت شده است؛ محلهای که امروز بنابر نیاز به حفظ و احیای آن، ثبت ملی شده است؛ محلهای که روزی، جزئی از بازار تاریخی ارومیه بود.
یکی از رهگذران میگوید: «اینجا یک زمانی برو و بیایی داشت. یادش بهخیر. یک طرف کشمش میفروختند و طرف دیگر خاک مخصوص دوشاب. آنطرفتر هم گروهی مشغول دوشابپزی بودند. گویا غوره و انگور هم فروش میرفت. خلاصه انگور از همان تولد تا آخرین نفسهایش، در این بازار یافت میشد. امروز، اما مغازههای کمی به شغل سالهای پیششان ادامه میدهند.»