پخش زنده
امروز: -
آذربایجان غربی رتبه نخست کشور را از نظر کیفیت تولید انگور و با تولید حدود هشت درصد مجموع تولیدات انگور کشور ، رتبه چهارم تولید انگور را در کشور به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، انگور صادراتی باغداران استان از نظر کیفیت و استفاده نکردن از سموم خطرناک و کنترل استفاده از سموم و کودهای شیمیایی و مبارزه تلفیقی با آفات نباتی رتبه نخست را در کشور دارد.
آذربایجان غربی؛ قطب تولید انگور کشور
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: در حال حاضر بیش از ۲۳ هزار هکتار از باغات استان زیر کشت محصول مهم و اقتصادی انگور است که هشت هزار هکتار آن باغات انگور ایستاده بوده و مابقی به روش سنتی هست
کرامتی اضافه کرد: هماکنون ۴۰ رقم انگور در استان از جمله حسینی، دانه بلند، ریش بابا، کشمشی، خلیلی یاقوتی، قرمز از باغات استان برداشت میشود و بیش از ۱۰۰ رقم انگور دراستان وجود دارد.
وی با بیان اینکه آذربایجان غربی از قطبهای تولید انگور کشور به شمار میرود و رتبه چهارم کشوری را از نظر تولید به خود اختصاص داده است، افزود: محصول انگور به علت مصرف پایین آب تا زمان برداشت در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی در مصرف بهینه آب وکمک به احیای دریاچه ارومیه نقش مهمی دارد.
در این میان طبق گفته مسئولان سالانه ۶۰ تا ۸۰ هزار تن از انگور تولیدی استان جذب صنایع تبدیلی شده، ۱۰ هزار تن انگور تبدیل به کشمش و ۱۲۰ هزارتن انگور نیز در داخل استان و سایر استانهای کشور به مصرف میرسد .
۶۰ درصد انگور آذربایجان غربی به صورت تازه خوری مصرف میشود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از پیش بینی برداشت ۲۵۳ هزارو ۵۵۰ تن انگور از باغات استان طی سالجاری خبر داد.
اکبر کرامتی در خصوص میزان برداشت انگور در استان اظهارکرد: سطح زیرکشت باغات انگور استان شامل سطح غیربارور حدود ۳۰۰۰ هکتار اعم از آبی و دیم و سطح زیر کشت بارور حدود ۲۰ هزار هکتار شامل ۱۵ هزار و ۵۲۰ هکتار آبی و ۴۷۰۰ هکتار دیم است و شهرستان ارومیه رتبه اول را از نظر سطح زیر کشت این محصول داراست.
کرامتی افزود: از مجموع بیش از ۲۵۳ هزار تن انگور تولیدی در استان، ۲۲۲ هزار و ۶۷۰ تن به صورت آبی و بقیه به صورت دیم برداشت میشود.
45 كارخانه تبدیلی در زمینه تبدیل انگور آذربایجان غربی فعال هستند
مدیر صنایع تبدیلی جهاد كشاورزی آذربایجان غربی گفت: هم اكنون 45 كارخانه در زمینه تولید آب میوه، كنستانتره و پوره فعالیت دارند كه یك هزار و 500 نفر در كارخانجات یاد شده در استان مشغول به كار هستند.
وی اظهار كرد: 30 درصد از كل انگور تولیدی از سطح باغات آذربایجان غربی در بخش صنایع تبدیلی مصرف می شود و حدود 20 تا 30 درصد تبدیل به كشمش و بقیه به صورت تازه خوری به مصرف می رسد.
مدیر صنایع تبدیلی جهاد كشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینكه هم اكنون كارخانه های فعال در این زمینه با 50 درصد ظرفیت كار می كنند ادامه داد: تورم، كمبود سرمایه در گردش، عدم فروش محصولات به علت عدم بازار یابی مناسب از جمله مشكلاتی است كه این واحدها با آن مواجه هستند.
با توجه به نیاز بسیار كم انگور به آب و همچنین وجود صنایع تبدیلی در آذربایجان غربی و نیز همسایگی این استان با كشورهای عراق، تركیه و آذربایجان ترویج كشت این محصول در سطح باغات استان كه حدود 130 هزار هكتار از كل 700 هزار هكتار اراضی تحت كشت را تشكیل می دهند می تواند نقش مهمی در كاهش مصرف آب در زیر حوضه دریاچه ارومیه داشته باشد.
همچنین در صورت كاركرد صد درصدی صنایع تبدیلی در استان در این بخش می توانیم شاهد ایجاد اشتغال دو برابری برای جوانان استان در بخش صنایع تبدیلی انگور باشیم.
توجه به نیازهای بازار مصرف در داخل و خارج كشور و نیز تولید محصولات ارگانیك و باكیفیت همراه با بسته بندی خوب، توام بامعرفی خواص این میوه می تواند نقش مهمی در رونق بازار انگور در خارج از كشور ایفا كند.
افزایش ۳۵ درصدی تولید انگور در آذربایجان غربی
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: باغداران استان امسال ۳۵ درصد بیشتر از سال گذشته انگور برداشت می کنند.
عزیز امانی مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربیاظهار کرد: پیش بینی میشود امسال ۲۷۵ هزار تن انگور از باغات آذربایجان غربی برداشت شود که در مقایسه با سال گذشته ۳۵ درصد رشد نشان میدهد.
او با بیان اینکه بیش از ۲۱ هزار هکتار از باغات استان به انگور اختصاص دارد افزود: ۵ هزار هکتار از باغات انگور استان دیمی و بقیه آبی هستند که عمده باغات دیمی استان در شهرستان سردشت میباشد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه بیشترین سطح باغات ایستاده کشور در آذربایجان غربی است ادامه داد: بیش از ۸ هزار هکتار از باغات استان ایستاده هستند و راندمان تولید انگور در این باغات بیش از دو برابر دیگر باغات انگور است.
امانی ادامه داد: شهرستان ارومیه رتبه اول سطح زیر کشت انگور استان را داراست، افزود: عمده محصول انگور استان علاوه بر ارومیه در شهرستانهای میاندوآب، نقده، و سردشت تولید میشود.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: انگور دومین محصول باغی استان بوده و بیش از ۶۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در امر داشت و برداشت، بستهبندی و حمل و نقل انگور فعالیت نموده و از این راه امرار معاش میکنند.
او با بیان اینکه سالانه نزدیک به ۹۰ هزار تن از انگور تولیدی استان در قالب کشمش و انگور تازه به کشورهای مختلف جهان صادر میشود گفت: بیش از ۷۰ هزار تن از مازاد بر صادرات انگور از استان توسط صنایع تبدیلی برای تولید فرواردههای مختلف خریداری و ۷۰ هزار تن نیز برای تهیه دوشاب و تازه خوری مصرف میشود.
امانی به تنوع انگور در استان نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بیش ۵۰ گونه انگور از جمله کشمشی، تبرزه، ریش بابا، حسینی، عسکری، خلیلی، لعل بیدانه و قیزیل اوزوم، مایا مو، گزن دایی، جیغ جیغا، یاقوتی، دیزماری در باغات استان تولید می شود.
نگرانی باغداران آذربایجان غربی / چه باید کرد
عرضه فرآورده های محصولات انگور بصورت کشمش، دوشاب، آبغوره، شیره انگور و روغن هسته انگور می تواند انگور آذربایجان غربی را بیشتر معرفی کند ولی قیمت پایین این محصول استراتژیک استان باغداران منطقه را نگران کرده است.
در این میان عدم اطمینان از بازار فروش، کاهش تولید کشمش و گرایش به تولید محصول تازه خوری، پرورش سنتی در برخی از مناطق، هزینه بالای ایستاده کردن انگور، کمبود نقدینگی باغداران و خسارتهای سالانه ناشی از سرمازدگی و حوادث غیر مترقبه از جمله مشکلات موجود باغداران استان است.
باغداران و تولیدکنندگان محصول انگور در استان با آغاز فصل برداشت انگور در منطقه به خاطر کاهش شدید قیمت این محصول و کسادی بازار نگران محصول خود هستند
پایین بودن قیمت انگور در استان آذربایجان غربی باعث شده انگور در دستان باغداران این استان بماند و این در حالی است که انگور به عنوان یکی از محصولات مهم و اساسی کشاورزان استان است.
این در حالی است که آذربایجان غربی بدلیل داشتن موقعیت جغرافیایی فوق العاده و آب و هوای مناسب برای کشاورزی یکی از استان های برتر تولیدات کشاورزی و به خصوص محصول انگور است. ولی این محصول آذربایجان غربی علیرغم کیفیت بالا و توانایی رقابت با محصولات سایر کشورها حمایت نمیشود و برخی اوقات دیده می شود که واردات میوه محصولات تولید داخل را با مشکلات عدیده ای مواجه میکند.
باغات استان آذربایجان غربی شرایط عالی برای تولید میوه استراتژیکی انگور دارند و کیفیت تولید این محصول به گونهای است که توانایی تأمین بازار داخل و جهان را دارد اما در برخی اوقات کشاورزان با مشکل فروش این محصولات دست و پنجه نرم می کنند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه ارائه آموزش ضرورت دارد و باید با روشهای جدید پیش رفت تا انگور آذربایجان غربی بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان د
سردبیر : صمد اسمعیلی