عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سازمان ملل وظیفه ذاتی خود در ایجاد صلح و امنیت جهانی را انجام نداده است، گفت: قطعنامههای صادر شده در توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی اثر بازدارندگی نداشته است.
متن کامل این برنامه به شرح زیر است:
مجری: در این برنامه به موضوع حقوق بشر و حمایتهای مردمی در کشورهای جهان از مردم غزه میپردازیم با حضور میهمانان برنامه. آمار شهدای حملات رژیم صهیونیستی در غزه به ۲۴۵۰ نفر رسیده که ۷۲۴ کودک و ۴۵۰ زن در بین شهدا هستند. شبکه الجزیره ساعاتی پیش تعداد کودکان شهید را هزار کودک اعلام کرد. حدود ۱۰ هزار نفر هم زخمی شدند. اداره امور داخلی غزه اعلام کرد: پیکر دهها شهید زیر آوار مانده و خارج کردن آنها بیش از توان ما است. سازمان ملل هم اعلام کرده یونیسف برای رسیدگی به وضعیت کودکان غزه به آتش بس فوری نیاز دارد. سازمان برنامه جهانی غذا هم اعلام کرده ذخیره انبارهای موادهای غذایی رو به پایان است. سخنگوی وزارت بهداشت فلسطین هم گفته بیمارستانهای غزه به علت جنایات صهیونیستی نفسهای آخر را میکشند بیشتر در مورد این موضوعات با میهمانان برنامه امشب گفتگو خواهم کرد خانم دکتر زهره الهیان رئیس کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میهمان ما هستند در این برنامه و آقای دکتر سید رضا صدرالحسینی کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا.
سوال: آقای دکتر با شما شروع کنیم از وضعیت جنگ غزه برای ما بگویید و دیگر جبهههای فعال در جنوب لبنان و کرانه باختری کوتاه به ما بگویید؟
صدرالحسینی: بسم الله الرحمن الرحیم. باید این نکته را خدمتتان عرض کنم که در حال حاضر همه جبههها فعال هستند، اما بر اساس نیاز ورود به عملیات میکنند یک تقسیم کاری از ابتدا شروع شده بود که کار اصلی را مجموعه جریانها و گروههای مقاومت فلسطینی پیش ببرند، اما در صورت نیاز از شمال یعنی در حقیقت از جنوب لبنان که میشود شمال رژیم صهیونیستی در صورت نیاز حزب الله هم وارد شود یعنی در حقیقت همه جبههها که فلسطینیها مشغول فعالیت هستند فعال اند و بر اساس نیاز گروهها و جریانهای دیگر ورود میکنند. حالا نکتهای که فرمودید کرانه با توجه به شرایطی که دارد هنوز ورود به بحث نکرده است.
سوال: یعنی تقسیم بندیها بین نیروهای مقاومت انجام شده است. درسته؟
صدرالحسینی: بله؛ بین نیروهای مقاومت انجام شده کرانه با توجه به شرایط ویژهای که دارد ۶۰ درصد از نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی در آنجا مستقر هستند و این نکته بسیار مهمی است یعنی یک حکومت نظامی نانوشته آنجا وجود دارد بنابراین فعالیت کرانه خیلی راحت نیست البته جوانان و گروههای نوظهور کرانه که در طول ۲ تا ۳ سال گذشته عملیاتهای بسیار ویژه و خوبی را انجام دادند و در طول در حقیقت سالیان طولانی از ابتدای تقسیم بندی این منطقه ۴۸ و کرانه فعالیتهای قابل توجهی در آنجا نبوده در طول دو سه سال گذشته فعالیتهای خوبی را داشتند. مثل جنین و موارد دیگر که در طول بحث اگر لازم شد خدمتتان عرض میکنم بنابراین فعلاً نیروهای مقاومتی که در درون کرانه هستند ضمن اینکه اعلام آمادگی کردهاند، اما هنوز ماموریتی به آنها واگذار نشده الان اتفاقی که دارد میافتد بیشتر از سمت غزه به عمق برخی از نقاط ۳۰ و برخی از نقاط بیش از ۴۰ کیلومتر رزمندگان مقاومت فلسطین ورود کردهاند. تعدادی از شهرکهایی که در آنجا ساخته شده بود در اختیار دارند تعدادی از پایگاههایی که رژیم ساخته بود در اختیار دارند و در هر حال بر اساس نیاز در غرفه یا اتاق مشترک مقاومت ماموریتهایی واگذار میشود حالا یا به صورت موقت یا به صورت دائم و مجموعه جریانها و گروههای مقاومتی در صورت نیاز وارد خواهند شد.
سوال: این روند تحولات به چه سمت و سویی است آقای دکتر یعنی چشم انداز را چطور میشود دید؟
صدرالحسینی: قبل از اینکه به چشم انداز بپردازم میخواهم نکتهای را بگویم که احتمالاً بخش قابل توجهی از سوالات شما و ابتدا هم آن نریشن اولیهای که فرمودید در مورد جنایاتی است که رژیم صهیونیستی انجام میدهد این جنایات نشان دهنده استیصال است و این جنایات برای این است که با فشار بر مردم بیگناه و بی سلاح شرایطی را پدید بیاورند که در مجموعه مقاومت که عرض کردم در عمق در حال مبارزه هستند خلل ایجاد شود. پس اینطور میخواهم نتیجهگیری کنم که هر چقدر که جنایات و بمبارانها توپهایی که امروز به مراکز مسکونی غزه دارد میخورد میتواند برای ما یک نشانه کامل باشد که یعنی همه جبههها امروز دست برتر را مقاومت دارند. چرا؟ چون در جبههها و مناطق درگیری رژیم صهیونیستی عقب افتاده امروز دارد چه کار میکند جنایات را از طریق پرواز هواپیماها بمبارانها در مناطق مسکونی جست.
سوال: خانم دکتر الهیان بر اساس منشور ملل متحد اگر از زاویه حقوق بشری هم بخواهیم به موضوع نگاه کنیم وظیفه سازمان ملل در چنین شرایطی چیست این وظیفه بازدارندگی آیا وجود دارد بین وظایف سازمان ملل در این شرایط؟
الهیان: سوال کلیدی را اشاره فرمودید سازمان ملل در واقع به عنوان یک سازمانی که در منشور ملل متحد وظیفه ذاتی او ایجاد صلح و امنیت جهانی است امروز چه نقشی دارد چه میزان اثرگذار است این سوال، سوال افکار عمومی جهان است در این شرایطی که این فاجعه انسانی دارد اتفاق میافتد در فلسطین و در غزه سازمان ملل چه نقشی توانست ایفا کند. ما در طول سالیان گذشته میبینیم رژیم صهیونیستی به واسطه جنایتهایی، چون این جنایات که اولین بار نیست در طول دهههای قبل این جنایتها استمرار داشته علیه کودکان زنان سلب حق حیات و در واقع غیرنظامیان میبینیم که در دفاتر مختلف و بخشهای مختلف سازمان ملل قطعنامهها و بیانیههای متعددی علیه رژیم صهیونیستی و اقدامات جنایت بار او صادر میشود، اما این قطعنامهها در طول این سالیان هیچ اثر بازدارندگی بر توقف این رژیمهای صهیونیستی تا به حال نداشته مضحکتر از همه این است که رژیم صهیونیستی به یک سری از این کنوانسیونها و پیماننامههای بینالمللی پیوسته طور مثال در واقع به کنوانسیون منع شکنجه ۱۹۸۶ رژیم صهیونیستی پیوسته، اما میبینیم که بحث حبس بازداشت و شکنجه از موضوعاتی است که در واقع تعداد زیادی از زندانیان در زندانهای رژیم صهیونیستی با او مواجه شدهاند یک موسسه بین المللی طی دیداری که با حدود ۴۵۰ کودک فلسطینی که در زندانها در واقع حضور داشتند دیداری که این موسسه بینالمللی میکند گزارش میدهد از شواهد شکنجه علیه کودکان این در شرایطی است که خوب عرض کردم رژیم صهیونیستی پیوسته به کنوانسیون منع شکنجه و خوب هیچ تعهدی نسبت به این کنوانسیون و این پیماننامه که امضا کرده را ندارد البته این ماهیت رژیم صهیونیستی است بیتعهدی بودن نسبت به این نوع کنوانسیونها یا کنوانسیون حقوق کودک رژیم صهیونیستی ۱۹۸۹ در واقع پیوسته به کنوانسیون حقوق کودک، اما میبینیم که این وضعیت کودکان است که آماری که جنابعالی اشاره فرمودید بیش از ۷۳۰ کودک که آمار آمار بالاتر از این را هم داریم.
مجری: بله برخی رسانهها اعلام کردهاند.
الهیان: بله؛ این آماری است که یونیسف میدهد یک مرکز بین المللی دارد این آمار را میدهد در مورد وضعیت کودکان و کودکانی که در همین چند روز به شهادت رسیدهاند، ولی در ۲۴ ساعت گذشته ۱۲۶ کودک در واقع به شهادت رسیدهاند آن هم با وضعیتهایی که صحنههای رقت باری که الان داریم میبینیم این رژیم صهیونیستی حتی به این کنوانسیونها و پیمانهای بین المللی تعهدی ندارد. این سوال اساسی را امروز سازمان ملل باید پاسخ بدهد دبیرکل سازمان ملل که بنده به عنوان رئیس کمیته حقوق بشر مجلس بارها و بارها با دبیرکل مکاتبه داشتم از مجلس هشتم این مکاتبات ادامه داشته، چون از همان زمان هم در واقع این جنایتها بود در مورد وضعیت کودکان کشتار کودکان وضعیت زنان در مورد بحث حق حیات که امروز غزه شاهرگ حیاتی او قطع شده آب رساندن آب، برق، غذا، دارو به غزه حتی دیگر اینترنت را هم قطع کردهاند که هیچ اخباری به صورت مردمی از غزه درز نکند و مردم نتوانند متوجه عمق این جنایتهای رژیم صهیونیستی بشوند.
سوال: آیا پاسخی هم به این مکاتبات دادهاند یا نه؟
الهیان: معمولاً پاسخ نمیدهند، چون پاسخی هم در واقع ندارند برای این نوع جنایتها، ولی ما مکاتبات را ادامه دادیم با کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل با شورای عالی سازمان ملل با اتحادیه اروپا و پارلمانهای اروپا مکاتبات مکرر انجام شده، اما خب این ناشی از بیخاصیت بودن سازمان ملل و سازوکارهای او است که باید فکری برای این وضعیت شود.
سوال: حالا به سوالات پارلمانی هم خواهیم رسید. آقای صدرالحسینی حمله زمینی به غزه را شما چگونه میبینید آیا به نوعی سوق دادن ارتش به سمت غزه آیا درون کابینه رژیم صهیونیستی نیست؟
صدرالحسینی: اگر این اتفاق بیفتد آن درخواست قلبی که مقاومت داشته به سرعت به اجابت خواهد رسید مفهوم عرض بنده این است که حتماً مقاومت علاقهمند است که نیروهای متجاوز و غاصب رژیم صهیونیستی ورود کنند به عملیات زمینی. نباید فراموش کنیم که از سال ۲۰۰۰ به بعد چندین بار رژیم به خصوص در سال ۲۰۰۸ میلادی اقدام به ورود به غزه کرد، اما موفق نشد بنابراین به هیچ عنوان رژیم به دنبال این موضوع نیست به دلیل اینکه هم تعداد اسرایش افزایش پیدا خواهد کرد و هم تعداد کشتهها. بالاخره جنگ شهری با جنگ کلاسیک که رژیم صهیونیستی در آن آشنا است بسیار متفاوت است. اگر بتوانند نفربرها و تانکهای خود را هم حتی وارد منطقه غزه بکنند سر هر کوچه و خیابانی باید لاشههای تانکها و نفربرهای خودشان را جمع کنند. نمونه این تقریباً چند ماه قبل در جنین بود یعنی وقتی که رژیم صهیونیستی تصورش بر این بود که میتواند وارد اردوگاه جنین شود و ضرباتی را که مردم مستقر در جنین به لوازم و تجهیزات نظامی رژیم زدند او مجبور شد مکانی که کاملاً در منطقه خودش است و تحت سیطره مستقیم خودش است با هواپیما بمباران کند چرا به دلیل اینکه متوجه این مسئله شد که از جهت زمینی نمیتواند در جنینی که آموزش دیده هم نیستند اردوگاهی است که بسیار تحت کنترل است و مجموعه نیروهای مقاومتی یک آموزشهای بسیار معمولی را دیدهاند، اما اگر در غزه وارد شود واقعیت امر این است که میزان تلفاتش و میزان شکستش یک حالت جهشی پیدا خواهد کرد و به همین دلیل همین قضیه الان روز هشتم و نهم است دائم این بحث را مطرح میکند و دائماً هم باز موضوع را به تعویق میاندازد به دلیل اینکه وضعیت ورود به غزه برایش کاملا ناشناخته است و پس زمینه ذهن فرماندهان رژیم صهیونیستی آسیبهایی را که در گذشته با او روبرو بودند را کاملاً در ذهن دارد.
سوال: خانم دکتر الهیان ما این روزها حمایتهای مردمی را شاهد هستیم در کشورهای مختلف جهان این حمایتها چگونه میتواند به عنوان یک مطالبه از سازمانهای حقوق بشری به شمار بیاید و باعث شود که این سازمانها به نوعی تحرکی داشته باشند؟
الهیان: افکار عمومی جهان حسابشان از دولتها جدا است اینکه ما میبینیم در بسیاری از کشورها حتی در قلب آمریکا میبینیم که مردم در حمایت از ملت مظلوم فلسطین به صحنه آمدهاند و امروز به جرات میتوانیم بگوییم که رژیم صهیونیستی منفورترین در واقع رژیم است در بین افکار عمومی جهان به نوعی میتوانیم بگوییم که افکار عمومی جهان طاقت خود را از دست داده نسبت به جنایتهای این رژیم خوب این ظرفیت مردمی اگر به صحنه بیایند به ویژه من میخواهم اینجا اشاره داشته باشم به نقش نهادهای مردمی در مطالبهگری از سازمانهای مردمی و از مجامع حقوق بشری نهادهای مردمی در قالب سازمانهای مردم نهاد تشکلهای بینالمللی که ما موارد زیادی از این تشکلها را داریم که بعضاً حتی مقام مشورتی از سازمان ملل دارند اینها نقش ویژهای دارند و حرف آنها در مجامع حقوق بشری شنیده میشود میباید از این ظرفیت استفاده کنند و صدای مظلومیت مردم فلسطین را صدای مظلومیت کودکان را به گوش سازمانهای بینالمللی و مجامع حقوق بشری و سازمان ملل برسانند. این ظرفیت در ایران هم ظرفیت خوبی است و ما فراکسیون سازمانهای مردم نهاد در مجلس هم داریم و پیگیر هستیم ارتباط با این تشکلهای بینالمللی داریم که میتوانند نقش ویژهای را در همه کشورها این تشکلها هستند. مردم به صحنه بیایند و از طریق قانونی الان یک سری از این جنایتهایی که دارد صورت میگیرد و نقض پیماننامههای بینالمللی مثل کنوانسیون حقوق کودک که میدانیم در واقع بر اساس کنوانسیون حقوق کودک جرم است و در حال پیگیری است این تشکلهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد میتوانند از طریق دادگاه بینالمللی کیفری شکایت کنند و جنایات این رژیم را بخواهند که از طریق این دادگاه بین المللی پیگیری شود و یا بحث سلاحهای کشتار جمعی که ما امروز میبینیم استفاده از بمب فسفری استفاده از اورانیوم ضعیف شده اینها موضوعاتی است که قابل پیگیری توسط همین تشکلهای مردمی و سازمانهای بینالمللی از طریق سازوکارهای بین المللی مثل آیسیسی و دیوان بینالمللی کیفری است که باید پیگیری جدی توسط ظرفیت مردمی صورت بگیرد.
سوال: آقای دکتر طی روزهای گذشته تدارکات دیپلماتی هم در هر دو جبهه وجود داشت حالا به طور مشخص بخواهیم نگاه کنیم سفر آقای امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان به سوریه و لبنان بود سفر وزیر خارجه آمریکا را هم داشتیم به فلسطین اشغالی و عربستان این تحرکات در آثار و نتایج جنگ چقدر میتواند موثر باشد و چه نتایجی داشته تا الان؟
صدرالحسینی: امروز باید خدمتتان عرض کنم که یکی از موثرترین مؤلفهها در تحولات بین المللی دیپلماسی در حقیقت سیاسی توسط مقامات سیاسی کشورها است. من به نظرم میآید که این برگزاری بین المجالس و کنفرانس اسلامی که قرار است روز چهارشنبه برگزار شود و به در حقیقت ابتکار تهران و ریاض انجام شده است میتواند در این رابطه بسیار بسیار موثر باشد البته بیش از این باید ما در حوزه دیپلماسی فعالیت داشته باشیم و چه دیپلماسی پارلمانی و چه دیپلماسی رسمی و سیاسی حتماً میتواند موثر باشد. این اتفاقی که روز جمعه در بخش گستردهای از جهان اسلام و غیر از آن ایجاد شد ظرفیت بسیار خوبی است همانطور که خانم دکتر گفتند ما بتوانیم با بهرهگیری از اینجیوها جمعیتهای مختلف مردمی در آسیای جنوب شرقی مثل مالزی مثل اندونزی و بخشهای دیگری مثل پاکستان و هند که حالا یک نمونههای کوچکی از آن را ما مشاهده کردهایم اینها ظرفیتهای بسیار بالایی هستند میتوانند اینها در کنار دیپلماسی رسمی سفرهایی که صورت میگیرد قطعاً و یقیناً در کاهش فشارها و جنایتهای رژیم صهیونیستی بسیار موثر باشد.
این نکته را من باید خدمتتان عرض کنم که به دلیل همین فشارها رژیم صهیونیستی مجبور به بیان یک دروغ بزرگ شد و گفت ما ساختمانهایی را در غزه مورد حمله مستقیم قرار میدهیم که از آنها پهپادهای در حقیقت انتحاری مقاومت پرواز کردهاند که این دروغ کاملاً روشن بود به دلیل اینکه اصلاً نیاز نیست که این پهپادها در پشت بامها قرار بگیرند بسیاری از این پهپادها به روی زمین قرار میگیرند و اتفاقاً ادلهای هم در این رابطه بعضی از مقامات گذشته رژیم صهیونیستی مقامات نظامی گذشته رژیم صهیونیستی نشان دادند که بخش عمدهای از این پهپادها از روی زمین پرواز میکنند؛ بنابراین این بهانهای که الان رژیم میآورد و اعلام میکند که من ساختمانهایی را مورد هجوم قرار میدهم که از آن ساختمانها پهپادها پرواز میکنند یک دروغی است که برای تخلیه پشتیبانیهای مردمی از رزمندگانی که امروز در جبههها هستند صورت میگیرد این جمله را من خدمتتان عرض کنم که فشاری که رژیم صهیونیستی در حال حاضر دارد به مردم بیگناه میآورد نکتهای است که مردم غزه تصمیم خودشان را گرفتهاند مسئله بسیار مهم است یعنی اراده آنها اکنون میتوانیم بگوییم، چون جنگ جنگ ارادهها است بسیار قویتر از رژیم صهیونیستی است.
این نکته مهم است که اگر جنگ زمینی صورت بگیرد سربازان رژیم صهیونیستی برای چه میخواهند بجنگند، اما نیروهای مردمی مقاومت در غزه برای هویت خودشان خاک خودشان سابقه خودشان ریشه تاریخی خودشان میخواهند بجنگند، اما این سربازانی که از نقاط مختلف دنیا آمدهاند قطعاً و یقیناً هیچ غیرتی و هیچ توانمندی برای بروز و ظهور نظامی خودشان ندارند مگر اینکه استفاده از لوازم تسلیحات مثل تانکها که آنها هم همانطور که خدمتتان عرض کردم بلافاصله میتوانند زمین گیر شوند.
سوال: خانم دکتر الهیان حالا با توجه به اصول و قوانینی که وجود دارد مبنی بر ارتکاب جنایت جنگی از سوی رژیم صهیونیستی؟
الهیان: بله ببینید اتفاقاتی که دارد میافتد در فلسطین و غزه به نوعی حق حیات را از هزاران مردم فلسطین دارد سلب میکند اینکه در واقع رژیم صهیونیستی با آن تفکری که دارد مثلاً وزیر جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد که ما آب و برق را میبندیم به سوی مردم غزه، چون اینها حیواناتی بیش نیستند یعنی با این نگاه اینها به بشریت دارند نگاه میکنند و میبینیم که راه مسیر آب، برق، غذا، دارو را میبندند و بعد حمله به مراکز مسکونی حتی بیمارستانها و مدارس اینها همه نشانههای یک جنایت جنگی است. کودکان فلسطینی از همه حقوق خودشان در طول این سالها محروم بودهاند بر خلاف همه قوانین و کنوانسیونهای بینالمللی ما میبینیم جنایتهای بیشماری علیه کودکان در طول این سالها اتفاق افتاده اینها حق برخورداری از سلامت آموزش دسترسی به خدمات سلامت و آموزش را نداشتند حق آب آشامیدنی به هر حال سایر حقوقی که این عزیزان تا به حال از آن محروم شدهاند و امروز هم در واقع اتفاقاتی که دارد در این مناطق و مخصوصاً در غزه میافتد مصداق یک نسل کشی و یک جنایت جنگی است که قاعدتاً قابل پیگیری از طریق مجامع بین المللی است به ویژه در خصوص کودکان یک نقض سیستماتیک حقوق کودکان دارد در غزه توسط رژیم کودک کش صهیونیستی اتفاق میافتد که اینها قابل پیگیری است. من اجازه میخواهم در انتهای بحث یک اشارهای به، چون اشاره فرمودند به دیپلماسی پارلمانی ما امروز هم نشستی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه داشتیم که چگونه این دیپلماسی پارلمانی را فعال کنیم برای پیگیری حقوق ملت فلسطین و همچنین گفتگویی که امروز با آقای قالیباف بنده داشتم و اینکه بتوانیم از ظرفیت مجلس شورای اسلامی با اینکه مجلس درگیر برنامه هفتم است جدیتر استفاده شود کارهای مهمی هم دارد رقم میخورد نشسته با روسای پارلمانهای کشورهای اسلامی آقای قالیباف ان. شاالله پیگیر آن هستند و تبادل هیئتها با کشورهای جبهه مقاومت و کشورهای منطقه از موضوعات هستیم.
سوال: آقای دکتر شاهد یک پیوستگی در بین گروههای مقاومت هستیم چه عراقی چه لبنانی چه فلسطینی و گروههای دیگر این قدرت را الان چگونه میبینید و این دستاورد را چطور ارزیابی میکنید برای مقاومت؟
صدرالحسینی: چند تا کلید واژه را خدمتتان عرض میکنم یکی از کلید واژهها فعالیتهای کاملا چشمگیر رسانههای مقاومت است یعنی آقای ترامپ این صحبت را میکند میگوید که در دو روز اول جنگ فلسطین من اصطلاح او را به کار میبرم بیش از دو سال جنگ اوکراین ویدیو خبر، عکس، نوشته و موارد رسانهای در فضای سایبر توزیع شده این نشان دهنده این است که در این عملیات طوفان الاقصی یک شرایطی بود که با عملیاتهای دیگر بسیار متفاوت بود. نکته بعدی همبستگی و همکاری همه جریانهای مقاومتی بود همانطور که شما اشاره کردید، اما من میخواهم از این این برداشت را در حقیقت داشته باشم که جبهه مقاومت ثابت کرد که میتواند به یک گفتمان در نظام بینالملل تبدیل شود و این عملیات باعث شد که حتماً و حتماً جبهه مقاومت میتواند در هندسه قدرت آینده نقش اساسی داشته باشد.