معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سند توسعه وقف قرآن بحثی فرامتنی و بین موضوعی است، گفت: ما نیاز به سندهای اجرایی، انضمامی و عملیاتی داریم.
وی با اشاره به اینکه سند تحول وقف متن خوبی دارد، ولی باید گفتگوی خوبی درباره آن داشته باشیم، افزود: باید در شش موضوع به وقف قرآنی توجه کنیم. ضلع اول شرعیات است. به این عنوان که حفظ اصل مال است که مباحث شرعی دارد و در ساختارها پیش بینی شده است. وقف مشارکتی مباحث شرعی جدی دارد که در جای خودش اهل فن باید آن را حل کنند.
معاف افزود: ضلع دوم مردم هستند که باید در وقف به آن بسیار توجه کرد تا معضل وقف حل شود. مسجد، هیئت و بسیج، مردمی هستند. باید ساختار مردمی ارائه کرد. متأسفانه کار مردمی جامع صورت نمیگیرد. کار مردمی که گفته میشود یعنی فرآیندی که با مدلهای تکنوکراتیک و سازمانهای دولتی و فرهنگی کار راه نمیافتد.
وی گفت: وقتی مردم به میدان میآیند کار طور دیگری رقم میخورد سوال محوری ما این است که پول مردم چگونه در راه قرآن مصرف شود؟ اینکه چگونه امور قرآنی توسعه پیدا میکند باید بررسی شود. این را باید بشکافیم که چطور عملیاتی میشود.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ضلع سوم گفتمان سازی است، افزود: تلقی واقف از وقف چیست؟ فعالیت رسانهای از وقف عقب است. تلقیای که از وقف و واقف وجود دارد بسیار متفاوت است. تلقی از وقف با تلقی از صدقه متفاوت است. ذهنیت مردم از واقعیت بسیار مهمتر است. تلقی از صدقه یک امر خرد است، اما وقف یک امر کلان است که به سختی انجام میشود. وقف مشارکتی به گفتمان سازی کمک میکند. تلقیها از انفاق، وقف، صدقه نیاز به اصلاح دارد.
وی گفت: ضلع بعدی تلقی از قرآن است. تلقی از قرآن مال گذشته است و آن تلقیای که مقصود امامین انقلاب بوده هنوز ظهور و بروز پیدا نکرده است. در وقف هم همین امر خودش را نشان میدهد.
معاف با بیان اینکه ضلع بعد نظام اقتصادی است، افزود: بخش شفاف سازی و مولدسازی در حوزه اقتصادی بسیار مهم است. رسانه هدفش این است که اعتماد مردم از حوزه وقف را بزند. شفافیت به معنای درستش که متأسفانه این شفافیت در جمهوری اسلامی به یک بازی رسانهای تبدیل شده است، بسیار مورد تاکید است.
وی گفت: ایجاد صندوقهای قرض الحسنهای که در سند هم تبیین شده است یکی دیگر از اتفاقاتی است که مورد توجه است. ایجاد ارزش افزوده بسیار مهم است.
معاون قرآن و عترت افزود: ضلع ششم ضلع ساختارهایی است که در این سند دیده شده است. این اضلاع قابل بسط و طرح است و روی هر کدام از این اضلاع میتوان بحث کرد.
وی گفت: در حوزه ورود پول بابرکت مردم به حوزه فعالیتهای قرآنی بسیار عقب هستیم. نسبت به دنیای اسلام و نسبت به آنچه که باید انجام دهیم باید بیشتر تلاش کنیم.