در پی پادرمیانی قطر برای ایجاد تفاهماتی جدید میان حماس و رژیم صهیونیستی آرامش نسبی به غزه بازگشته، اما اوضاع همچنان شکننده است.
تفاهمات جدید لازم اما ناکافی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد العمادی، رئیس کمیته قطری بازسازی غزه اعلام کرد، دوحه توانست با میانجیگری و تفاهم بین غزه و رژیم صهیونیستی، ایست بازرسی بیت حانون را به روی ورود کارگران فلسطینی بازگشایی کند.
وی افزود: این تفاهمها شامل افزایش تعداد مجوزهای کار برای کارگران غزه، گسترش منطقه ماهیگیری در سواحل غزه و اجازه دادن به نوار غزه برای صادرات کالاهای بیشتر و واردات تجهیزات بیشتر است.
با این حال تردیدهای جدی درباره پایبندی کابینه افراطی نتانیاهو به تفاهمات جدید وجود دارد.
استمرارطولانی محاصره غزه برقراری تفاهمات جدید را به منظور کاهش رنج مردم تحت محاصره این کشور بخصوص کودکان ضروری کرده است.
براساس آمارهای موجود حدود ۷۳ درصد ساکنان نوار غزه از ناامنی غذایی رنج میبرند و بیش از نیمی از آنان زیر خط فقر زندگی میکنند که توانایی آنان را برای تامین مواد غذایی ضروری کاهش میدهد.
طی نزدیک به دو دهه گذشته، کودکان فلسطینی اصلیترین قربانیان نقض حقوق بشر از سوی رژیم صهیونیستی هستند. اکنون بیش از ۸۰۰ هزار کودک در غزه از ابتدای زندگی خود تحت محاصره هستند.
محاصرهای که در سایه سکوت نهادهای بین المللی از ۱۷ سال پیش تاکنون مردم این منطقه را از ابتداییترین حقوق خود یعنی حق زندگی، دریافت خدمات درمانی، تردد، و آموزش محروم کرده است.
براساس گزارشهای سازمان ملل، سطح بیکاری در نوار غزه بسیار بالاست و در سال ۲۰۲۲ میلادی سطح بیکاری در این منطقه به ۴۶.۶ درصد رسید که در این میان سطح بیکاری در میان جوانان ۱۵تا ۲۹ ساله بیشتر بوده و به ۶۲.۵ درصد رسیده است.
در کناراستمرار محاصره، نابودی برنامه ریزی شدهِ زیرساختهای نوار غزه طی تجاوزگریهای متعدد رژیم صهیونیستی به این منطقه بر اوضاع اقتصادی آن تاثیرمنفی گذاشته و بسیاری از بخشهای صنعتی آسیب دیده اند.
رژیم صهیونیستی عامدانه سیاست «نه مرگ و نه زندگی» در نوار غزه را در پیش گرفته و از این طریق سادهترین حقوق مردم فلسطین از جمله حق زندگی، دریافت خدمات درمانی و ... نقض میشود.
این اقدامات بیش از ۲ میلیون فلسطینی به ویژه بیماران زن، کودک و بیماران سرطانی که نیاز به درمان مستمر در بیمارستانهای کرانه باختری و بیتالمقدس دارند را به گروگانهایی نزد رژیم اشغالگرتبدیل کرده است.
رژیم صهیونیستی از زمان پیروزی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در انتخابات سراسری در سال ۲۰۰۶ نوار غزه را با بیش از ۲ میلیون نفر تحت محاصره قرار داده و آن را به بزرگترین زندان انسانی تبدیل کرده است که در این میان کودکان بیشترین هزینه جانی را میپردازند.
جنبش حماس درانتخابات سال ۲۰۰۶ میلادی که با مشارکت ۷۷ درصدی مردم همراه بود، توانست ۷۶ کرسی را از مجموع ۱۳۲ کرسی شورای قانون گذاری فلسطین را از آن خود کند.
نوار غزه از تحولات کرانه باختری تاثیر میپذیرد
شواهد موجود نشان میدهد که مردم نوار غزه بخصوص گروه های مقاومت تحولات جاری در کرانه باختری بخصوص درباره مسجد الاقصی را با دقت و حساسیت خاص دنبال میکنند و در قبال آن واکنش نشان میدهد و حتی در صورت لزوم به مقاومت مسلحانه متوسل میشوند.
در این راستا بعد از ایجاد تفاهمات جدید درگیریهای ناشی از ازسرگیری راهپیمایی حق بازگشت تا حدودی فروکش کرده است، اما با هشدار جوانان مقاومت غزه به تحریکات جدید صهیونیستها در مسجد الاقصی امکان ازسرگیری درگیریها وجود دارد.
در ادامه هتک حرمت شهرک نشینان صهیونیست به مسجدالاقصی طی چند روز گذشته به بهانه اعیاد یهودی، بامداد یکشنبه این افراد با ورود غیرقانونی به این مکان مقدس، اقدامات تحریکآمیز در آن انجام دادند.
شهرک نشینان راستگرا در ورودیهای مسجدالاقصی اقدام به رقص و پایکوبی و آوازخوانی کردند.
پیشتر گروههای افراطی شهرک نشینان موسوم به حامیان هیکل برای حمله گسترده به مسجدالاقصی در ایام اعیاد سه گانه فراخوان داده بودند که ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) آغاز شده و تا اواسط اکتبر ادامه دارد.
این اقدامات تحریک واکنش گروههای مقاومت فلسطینی را از کرانه باختری تا غزه به همراه داشته است.
در کرانه باختری گروههای مقاومت تنها در ظرف ۲۴ ساعت گذشته ۱۴ عملیات علیه صهیونیستها در نقاط مختلف کرانه باختری انجام دادند. عملیات نیروهای مقاومت در قدس، نابلس، طولکرم، قلندیا، جنین، قلقیلیه، رام الله و الخلیل صورت گرفت.
در نوار غزه نیز جوانان مقاوم نوار هشدار دادند که مسجدالاقصی به عنوان محل معراج پیامبر (ص) خط قرمز است و اگر اشغالگران به مسجدالاقصی و فلسطینیان مستقر در داخل آن تعدی کنند، آتش مقاومت درمرزهای غزه دوباره شعله ور خواهد شد.
راهپیمایی بازگشت اهداف راهبردی دنبال میکند
ازسرگیری راهپیمایی بازگشت در غزه با هدف تاکید برحق بازگشت آوارگان فلسطینی صورت میگیرد که اکنون بیش از ۵۰ درصد جمعیت فلسطینیها را تشکیل میدهد و هربار که فلسطینیها احساس میکنند تلاشهای زیرپوستی برای از بین بردن حق بازگشت اوارگان صورت میگیرد بلافاصله آن را فعال میکنند.
از این دید ازسرگیری راهپیمایی حق بازگشت میتواند واکنشی به طرحهای جدید در غرب آسیا (خاورمیانه) تلقی شود که از نشست گروه ۲۰ در هند استارت خورد و با سخنرانی نتانیاهو در سازمان ملل و ارائه تصویری از رویاهای وی ادامه یافت.
برگزاری راهپیمایی حق بازگشت مسبوق به سابقه است و طی سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ برگزاری مستمر آن در نوار غزه به کابوسی برای این رژیم بخصوص شهرک نشینان اطراف آن تبدیل شده بود.
۳۰ مارس ۲۰۱۸ میلادی، همزمان با «روز زمین» (یوم الأرض) در فلسطین، جمعیت وسیعی از فلسطینیان ساکن اردوگاههای فلسطینی از نقاط مختلف داخل و خارج فلسطین به سمت مرزهای فلسطین اشغالی حرکت کردند. شعار این فلسطینی ها، درخواست بازگشت به سرزمین مادری شان بود.
به دلیل دور بودن اردوگاههای فلسطینی از مرزها، راهپیمایی بازگشت پس از «روز زمین» سال ۲۰۱۸، تنها در نوار غزه، با هدف شکستن محاصره این منطقه و به صورت هفتگی تا اواخر سال ۲۰۲۰ ادامه یافت.
با وجود اینکه برگزاری این تظاهرات هزینههای سنگین انسانی برای فلسطینیها به همراه داشت، اما از آن جا که فلسطینیها از این طریق بتوانند لزوم حق بازگشت آوارگان فلسطینی را همچنان زنده نگه دارند و از تلاشهای رژیم صهیونیستی برای وجه المصاحه قرار دادن ان جلوگیری کنند به برگزاری این راهپیماییها ادامه دادند و هفتههای اخیر نیز دقیقا با همین اهداف آن را از سرگرفته اند. احمد کاظم زاده