دوم مهر در آبادان یادآور چه رویدادی است؟
بعثی ها شروع سال تحصیلی را در آبادان با شهادت فرهنگیان این شهر همراه کردند و ۲۵ نفر از بهترین فرهنگیان این شهر را به خاک و خون کشیدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آبادان، اواخر شهریور ماه سال ۱۳۵۹ بود همه مردم و بوِیژه دانش آموزان خود را برای بازگشایی مدارس آماده می کردند. مردم در صدد آماده کردن فرزندان خود برای ورود به سال تحصیلی جدید بودند و دانش آموزان نیز در شوروشوق حضور در مدرسه. اما در روز ۳۱ شهریور همان سال مردم مرز نشین بندر آبادان مورد هجوم نیروهای ارتش حزب بعث قرار گرفتند. صداهای وحشتناک و پی در پی انفجار توپ و خمپاره و صدای بمباران هواپیماهای بعثی مردم را به تکاپو انداخته بود تا اینکه رادیو آبادان رسما اعلام کرد که دشمن بعثی با کشورمان وارد جنگ شده و شرایط کاملا جنگی است.
در این بین همه ادارات شهرستان در سریعترین زمان ممکن سعی داشتند خود را برای شرایط جدید آماده کنند تا بتوانند با دشمن به مقابله برخیزند. یکی از این ادارات اداره آموزش و پرورش آبادان بود.
بدون شک وظیفه خطیر فرهنگیان این شهر در این شرایط بحرانی ایجاب می کرد که به سرعت وارد شور شوند و شرایط جنگی شهر را ارزیابی و تصمیم مقضی را اتخاذ کنند. اما در نخستین روزهای جنگ تحمیلی، در ساعت ۱۱ و ۳۴ دقیقه پیش از ظهر دوم مهر ماه ۱۳۵۹، هواپیماهای دشمن بعثی ساختمان آموزش و پرورش آبادان را بمباران کردند. خبر بمباران اداره آموزش و پرورش آبادان همچون بمبی در شهر پیچید و جمع کثیری از مردم بویژه جوانان برای کمک به مصدومان به محل ادارهی ویران شده آموزش و پروش این شهر هجوم آوردند.
بمباران آموزش و پرورش آبادان درس ایثار و شهادت دهها تن از فرهنگیان شهر در آموزش و پروش جمع شده بودند تا با توجه به شرایط جدید جنگی، تصمیم مناسبی برای سال تحصیلی جدید اتخاذ کنند، اما این جلسه هیچگاه به پایان نرسید و مصوبه ان درس ایثار و شهادت برای همه دانش اموزان آبادانی شد.
یکی از فرهنگیان در این زمینه گفت: وقتی به اداره رسیدیم با تلی از خاک روبرور شدیم و از اداره قبلی چیزی باقی نمانده بود و همه زیر آوار بودند.
یکی دیگر از شاهدان عینی در این زمینه گفت: در فاصله چند صد متری اداره آموزش و پروش آبادان با دوچرخه در حال عبور بودم که صدای مهیبی شنیدم و انبوهی از دود و خاک از محل اداره به هوا برخاست.
وی افزود: وقتی که به نزدیک اداره رسیدم با ویرا نههای اداره آموزش و پرورش مواجه شدم و ساختمان این اداره بطور کامل ویران شده بود.
در این فاجعه ۲۵ تن از فرهنگیان شهرستان آبادان آخرین آموزه درسی خود را به دانش آموزان این شهر ارایه کردند و با نثار خون خود به دانش اموختگان این شهر درس مقاومت و پایداری آموختند. مقاومت و پایداری که یکسال در برابر محاصره دشمن سر تسلیم فرود نیاورد و با شکست حصر این شهر به بار نشست.
بمباران آموزش و پرورش آبادان درس ایثار و شهادت در مهر ماه سال ۱۳۵۹ دانش آموزان آبادانی اولین پیام آن سال را دریافتند و این پیام "مقاومت تا آخرین نفس" بود. همین پیام بود که خیل عظیم داش آموزان آبادانی را به جبهههای نبرد جنگ تحمیلی کشاند و ۴۰۰ شهید دانش آموز آبادانی راه معلمان خویش را ادامه دادند تا به معلمان خود نشان دهند که دانش آموزان خوبی برای درس ایثار و از خود گذشتگی بودند.
درس بزرگ دوم مهر ماه را همه دانش آموزان کشورمان بخوبی درک کردند و با درک این درس بزرگ بود که دانش آموزان این سرزمین ۳۶ هزار دانش آموز شهید را در جبهههای نبرد تقدیم به این آب و خاک کردند.