معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: امسال برای نخستین بار در دنیا، جایزه جهانی قصه گویی از طرف جمهوری اسلامی ایران به برگزیده قصه گویی اهدا خواهد شد.
وی افزود: جشنواره قصه گویی که اکنون وارد ربع قرن آن میشویم یکی از بزرگترین جشنوارههای قصه گویی دنیا است ایران و سوئد پیشتازان حوزه قصه گویی در دنیا هستند. مدتی قبل جشنواره قصه گویی ثبت ملی شدو قصد داریم این جشنواره را به ثبت جهانی برسانیم، لذا شاخصههایی این دوره جشنواره متفاوت است و باید به سمت استانداردهای جهانی برویم.
بخش بین الملل در این دوره جشنواره کمی پررنگتر خواهد بود. سال گذشته ۲۶ کشور شرکت کننده در جشنواره قصه گویی داشتیم و پیش بینی میکنیم امسال این جشنواره پررنگتر برگزار شود.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: جشنواره قصه گویی از ابتدا به صورت ملی برگزار میشد و از دورههای پنجم و ششم وارد بخش بین الملل شده است واین به فرهنگ و تمدن ما برمی گردد.
آقای فلاح درباره شاخصههای جشنواره امسال گفت: در چهار موضوع جشنواره را برگزار خواهیم کرد. برای اولین بار ما موضوعات قرآنی، دینی و مذهبی را به جشنواره اضافه کردیم، چون مطالبه شرکت کنندگان و مخاطبان در این حوزه خیلی زیاد بود، با توجه به شعار سال ما موضوع کارآفرینی را به بحث قصه و قصه گویی اضافه کردیم، اکنون در دنیا کتابهای مختلفی منتشر شده با این عنوان که از ظرفیت قصه و قصه گویی برای برندهای تجاری و کسب و کار استفاده میکنند که این حتی در دانشگاهها تدریس میشود و متون خاصی در این زمینه منتشر شده است در این زمینه هم ورود کردیم و برای اولین بار در ایران از ظرفیت قصه برای کارآفرینی، معرفی کارآفرینان، معرفی محصولات و تولیدات، معرفی شرکتها و افراد شاخص و ویژهای که در این زمینه موفق بودند، قصه گویی خواهد شد.
وی افزود: بخش سوم جشنواره قصه نامداران و اسطورهها خواهد بود، چون مخاطب جشنواره کودکان و نوجوانان است، بخشهای ویژه و مختلفی دارد یعنی نوجوانان بالای ۱۲ سال میتوانند در جشنواره شرکت کنند، بخش پدربزرگها و مادربزرگ را در این جشنواره داریم، اما قصه باید برای کودکان و نوجوانان روایت شود یعنی قالب قصه باید به این شکل باشد به همین خاطر امسال بحث قصه نامداران و اسطورهها را گذاشتیم که شرکت کنندگان از موضوعاتی مثل فردوسی میتوانند انتخاب کنند تا شهید سلیمانی، امسال بخش ویژه شهید سلیمانی را هم خواهیم داشت و جایزه ویژه شهید سلیمانی را بهترین قصه در این بخش اهدا خواهیم کرد اگر هم قصه گوییها باشند که نخواهند در این موضوعات شرکت کنند، ما بخش آزاد داریم که میتوانند با موضوعی که خودشان بخواهند در این جشنواره شرکت کنند.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان درباره مخاطب جشنواره قصه گویی هم گفت: مخاطب جشنواره کودک و نوجوان است، یعنی هر کسی قصه را آنجا ارائه میکند باید مخاطبش را کودک و نوجوان قرار دهد، اما شرکت کنندگان جشنواره و کسانی که میخواهند در این رقابت شرکت کنند از نوجوانان ۱۲ سال به بالا شرکت میکنند در بخش رقابتی تا پدربزرگها و مادربزرگ ها، یعنی بخش پدرها، مادرها همه اینها در جشنواره هست، زیر ۱۲ سال هم به عنوان قصه گو میپذیریم، اما نه به عنوان بخش رقابتی، چون تجربه ثابت کرده است رقابت برای زیر ۱۲ سال در بخش قصه گویی سازنده نیست و اینها برای شخصیت سازی خودشان و ارائه توانمندیهای خودشان میتوانند در جشنواره شرکت کنند.
آقای فلاح افزود: امروز فراخوان بیست و پنجمین دوره جشنواره به صورت رسمی اعلام میشود و تا پایان مهر ماه مخاطبان وقت دارند که آثار خودشان را به صورت ویدیویی به پایگاه اینترنتی جشنواره به نشانی kanoonfes.ir ارسال کنند
وی گفت: بخش استانی جشنواره آبان امسال برگزار میشود، هر استان این جشنواره را برگزار میکند که خیلی پرشور و نشاط است و خیلی فضای خاصی را ایجاد میکند و بخش ملی ما همزمان با شب یلدا، چون شب قصه گویی ایرانی است برگزار خواهد شد.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان افزود: یک بخش ویژهای برای زمستان در حال طراحی است با عنوان بخش رسانهای بعد از بخش ملی قرار بر این است که با همکاری صدا و سیما بتوانیم در قالب یک رویداد رسانه ای، قصه گوها بیایند آثار خودشان را در عرصه رسانه ارائه بدهند و مخاطبان آثار را قضاوت کنند.
فلاح درباره بخش بین المللی هم گفت: همزمان با بخش ملی، بخش بین المللی برگزار میشود، آثار از کشورهای مختلف میآید، در بخش اول داوری میشود و آثاری که قابلیت ارائه در بخش بین المللی دارد همزمان با شب یلدا وارد قضای رقابتی میشود.
وی درباره مکان برگزاری جشنواره قصه گویی افزود: در تلاشیم که یزد پایتخت قصه گویی ایران شود، کارهای مقدماتی آن انجام شده است، چون جشنواره سال گذشته که در یزد برگزار شد بسیار موفقیت آمیز بود، شخصیتی مثل شخصیت مرحوم آذریزدی به عنوان یک قصه گو و نویسنده برجسته قصه گویی در یزد هست، با هماهنگیهایی که با مسئولان استان شده به این سمت میرویم که بتوانیم امسال هم در یزد برگزار کنیم و این را پایدار کنیم.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامه گفت: همه قصهها هم در مرحله استانی و هم در مرحله ملی و بین المللی داوری میشود، داورها از افراد برجسته قصه گویی برگزیدههای دورههای گذشته هستند ودر سالهای گذشته از داورهای بین المللی هم استفاده کردیم از کشورهای مختلف که خودشان برگزیدههای دورههای قبل بودند.
آقای فلاح افزود: سال گذشته حدود ۱۲ هزار اثر دریافت شد، چون قصه و قصه گویی یک ظرفیت تربیتی بسیار سازندهای دارد که کم هزینه است و یا اصلاً بی هزینه است و هیچ ابزاری نیاز ندارد و بسیار تأثیرگذار است، در قرآن هم ما بیش از ۲۸۰ قصه داریم که خدا از قصه برای تربیت و هدایت انسانها استفاده کرده، فکر میکنیم اگر ما بتوانیم از ظرفیت قصه و قصه گویی خوب استفاده کنیم و این جریان را احیا کنیم، چون ما در سیاستهای امسال به سمت عمومی سازی و مردمی سازی قصه گویی حرکت میکنیم برای این که قصه وارد خانوادهها شود و خانوادهها بتوانند از ابزار قصه برای تربیت استفاده کنند، فکر میکنم اتفاق خیلی خوب بیافتد، تلاشمان مان در این سمت است که بتوانیم این توانمندی و ظرفیت تمدنی خودمان را در عرصه بین الملل نشان دهیم و بتوانیم به سمت ثبت جهانی قصه گویی برویم.
وی در پایان گفت: شعار جشنواره امسال این است که با قصه لبخند بسازیم، ما فکر میکنیم قصه نه جنبه طنز و فوکاهی داشته باشد، اگر حکمت آفرین باشد و بتواند زاویه جدیدی را ارائه کند، لبخند را بر لب مخاطب ایجاد خواهد کرد؛ لذا ما چهار رویکرد داریم یکی نگاه و زاویه جدید است مخصوصاً در قصههای قرآنی، دینی و مذهبی نمیخواهیم همان قصههای تکرار شده که همه میدانند قصه حضرت موسی، حضرت یونس با همان ادبیات روایت شود، قصه گو باید با زاویه و نگاه جدید این قصه را ارائه کند از زاویه حیوانات، اشیاء و شخصیتهای دیگری که دارند موضوع را نگاه میکنند، ما بخش امیدآفرینی را به عنوان یک رویکرد در قصهها دیدیم که قصه باید امید را در دل مخاطب ایجاد کند، بحث لبخند را دیدیم که باید قصه بتواند براساس حکمتی که دارد و تفکری که ایجاد میکند لبخند را بر لب مخاطب جاری کند و همین طور ایمان و الهام آفرین جزو شاخصههای ما در قصه گویی است، علاوه بر شاخصههایی فنی که در واقع سه گویی دارد و باید براساس آن قصه روایت شود و داوران براساس آن قصه را ارزیابی میکنند، این چهار شاخصه امسال برای ما نمره ویژهای را خواهد داشت و رقابت جدی بر سر این شاخصه هاست.