مدیر کل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری از راه اندازی مرحله دوم سامانه نوبت دهی در پایانه مرزی آستارا خبر داد.
مجری: همانطور که مستحضرید تقریبا در دیماه خبر آمد که حدود ۲۰ روز کامیون داران در مرز آستارا معطل ماندند و ترخیص گمرک بارهایشان به تعویق افتاد. به همین دلیل رسانه ملی پیگیری کرد که مشکل حل شود و با مسئولین سازمان راهداری تماس گرفتند و قرار شد یک سامانهای راه اندازی کنند که فاز اول آن سامانه در اسفند سال ۱۴۰۱ به بهره برداری رسید و به قول مسئولین سازمان راهداری قرار شد که ۱۴ مرداد یعنی امروز مرحله دوم این سامانه راه اندازی شود.
هم اکنون برای پیگیری این موضوع در خدمت جناب اقای جواد هدایتی مدیر کل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری هستیم تا از جزئیات این سامانه بیشتر اطلاع پیدا کنیم.
سوال: امروز طبق وعدهای که داده بودید ۱۴ مرداد هست و سامانه قاعدتا باید تکمیل شده باشد، لطفا توضیح بفرمایید:
هدایتی: از پیگیری رسانه ملی در مورد ساماندهی مرز آستارا تشکر میکنم، توضیحا خدمت بینندگان عرض میکنم که ما بعد از شرایط اوج فصل باری که عمدتا در مرز آستارا از آبان ماه تا پایان سال ادامه پیدا میکند و شرایط ازدحام و ترافیک را در مرز آستارا شاهد هستیم، بنا به دستور جناب آقای دکتر بذرپاش مقام عالی وزارت، سامانه نوبت دهی مکانیزه را با اولویت مرز آستارا و بعد مرزهای مهم کشور در دستور کار قرار دادیم.در ۵ فاز این پروژه طراحی شد که قدم اول ایجاد زیرساختها، دکلهای ارتباطی و رادیویی است که بین پایانه بار و پایانه مرزی باید ایجاد میشد، این با یک سرمایه گذاری اولیه حدود ۲۵۰ میلیون تومان این زیرساختهای ارتباطی در کوتاهترین زمان ممکن شکل گرفت، در فاز دوم راه اندازی سامانه نوبت دهی را به صورت مدیریت مرز در پایانه بار داشتیم .
سوال: این از مبدا چه زمانی قرار است راه اندازی شود؟
هدایتی: عرض میکنم، مدل کسب و کاری سامانه را در سیستم طراحی کردیم راه اندازی شد، در فاز سوم باید ما میتوانستیم که با سامانههای ارتباطی، سامانههای اطلاعاتی سازمان و گمرک ارتباط برقرار بکنیم که با جلسات متعددی که برگزار شد و جا دارد این جا از جناب آقای دکتر رضوانی فر رئیس کل گمرکی ایران هم و همکاران شان، معاونت برنامه ریزی شان تشکر کنم، این ارتباط در یکی دو ماه گذشته برقرار شده و ما بر اساس این ارتباط توانستیم وارد فاز چهارم پروژه بشویم که آن راه اندازی سامانه نوبت دهی اینترنتی هست.
سوال: این فقط در مرز آستارا است؟
هدایتی: این فعلا در مرز آستارا راه اندازی شده است
سوال: بقیه مرزها چه زمانی است؟
هدایتی: ما الان این شرایط را در مرز آستارا باید تست بزنیم، این سامانه بحث نوبت دهی از راه دور پنج شنبه گذشته در سامانه دهی https://borderpark.ir که سامانه نوبت دهی است عملیاتی شده به محض این که این جا تست بشود و متناسب با شرایط سامانه بالا بیاید قطعا ما در مرزهای دیگر هم این مدل را راه اندازی میکنیم.
سوال: ما اگر بخواهیم از مبدا در نظر بگیریم مثلا از بندر امام خمینی بخواهد آن کامیون راه بیفتد، آیا الان میتوانند نوبت بگیرند و این اقدام عملیاتی است؟
هدایتی: بله، الان تا سقف ۲۰ دستگاه کامیون متناسب با تقریبا ده درصد از کل مراجعات و عبور روزانه از مرز آستارا، رانندگانی که از مبادی داخل کشور به مقصد مرز آستارا عملیات حمل و نقل دارند میتوانند این موضوع را راه اندازی کنند.
سوال: اشاره به ده درصدی بودن کردید چه زمانی انشاالله به صد در صد میرسد که ما این قول را از شما بگیریم در پیگیری بعدی از محضر حضرتعالی بپرسیم؟
هدایتی: سامانه به این شکل خواهد بود، ما صد در صد کل رانندهها اساسا بر اساس مدل کسب و کاری در آستارا امکانپذیر نیست، چون بخش عمدهای از ناوگان خارجی که در فصل بار مراجعه به مرز آستارا میکنند اینها عمدتا از خود آستارا و سردخانههای منطقه مجاور هست، این خیلی به عمق کشور نمیآیند که در برگشت شان بخواهد مدیریت سفر شود، بنابراین این بیشتر برای ناوگان ترانزیتی و تخلیه در مرزی است که عمدتا ایرانیها هستند از عمق کشور یا بنادر ورود این کار را انجام میدهند بنابراین نهایتا ما حدود ۳۰ درصد از ناوگان ما حداکثر پیش بینی ما این است که بتواند بحث نوبت دهی مکانیزه اینترنتی از راه دور داشته باشد.
سوال: خود این قضیه در سامانه نوبت اینترنتی که پرداخت میکنند اختلال ایجاد میکند با توجه به این که کامیون دار ما یا آن کسی که بخواهد محصول را بیاورد نتواند درست مدیریت زمان کند باز این اختلال ایجاد میکند آن ۳۰ درصد یک مقدار به نظر شما کم نیست؟
هدایتی: نه، طبیعتا نوبت اینترنتی برای رانندگانی خواهد بود که با فاصله زیاد به مرز مراجعه میکنند رانندگانی که در محدوده مرز بارگیری میکنند مثل خود آستارا، چوبر و سردخانههای آنجا قاعدتا ما قابلیت را در سیستم میبینیم، ولی قطعا استفاده نخواهد شد، چون در همان منطقه بارگیری میشود و سریعا به مرز برای بحث خروج از کشور مراجعه خواهند کرد.
سوال: اگر مدارک کامیون داران عزیزمان تکمیل باشد ظرف چقدر این محصول شان ترخیص میشود؟
هدایتی: این سامانه برای مدیریت ترافیک ورودی به محوطه گمرک قبل از مرز هست، بنابراین این سامانه شرایطی را فراهم میکند که گمرک محترم بتواند محوطه گمرکی شان رابرای انجام عملیات گمرکی در کوتاهترین زمان ممکن انجام بدهد، یعنی ماشینی را ما به محوطه گمرکی بفرستیم از طریق پایانه بار یا پس کلانه مرز که تشریفات و اسناد حمل آن را بر اساس سامانههای ارتباطی با گمرک تایید شده باشد که کاملا مورد تایید است، یعنی ماشین به محوطه گمرکی مراجعه نکند و فضایی را اشتغال بکند و بعد نقص مدارک داشته باشد و فضای آنجا را اشغال بکند که کامیونها و یا ماشینهای بعدی نتوانند مراجعه بکنند، این در اصل مدیریت ترافیک محوطه گمرک است و این کمک میکند به دوستان ما در گمرک که در فاز آخر فراخوان به محوطه گمرک را هم از طریق این سامانه انجام بدهند و نهایتا بتوانند با تسهیلاتی که در داخل محوطه گمرکی انجام میشود به بحث خروج از مرز سرعت بدهند.
سوال: یعنی در حقیقت الان کامیون داران میتوانند با مراجعه به سامانه https://borderpark.ir مراجعه کند و اگر مدارک درست باشد اقدامات بعدی را انجام بدهند برای حضوشان
هدایتی: بله، این سامانه به هفت زبان زنده دنیا هست، ما الان همزمان در ۵ مرز دیگر کشور هم داریم مثل مرز بازرگان، سرو، نوردوز، دوقارون این سامانه را هم به نوعی در فاز اولیه داریم همزمان پیش میبریم
سوال: مثلا من اگر الان کامیون دار باشم و همین الان ثبت نام کرده باشم به من مهلت داده بشود ۵ روز دیگر، ۵ روز دیگر اگر من برسم آنجا هیچ معطلی ندارم و بلافاصله مدارکم تکمیل بود کالا ترخیص میشود؟
هدایتی: در بحث نوبت دهی از نظر این که پشت مرز توقفی نداشته باشند بله، ما بر اساس نوبتی که خواهند داشت به درب ورود محوطه گمرکی پایانه مرزی آستارا مراجعه میکنند و وارد جریان ترخیص و تشریفات خروج از کشور خواهند شد.
سوال: آیا زمان بندی خاصی دارید برای پایانههای دیگر؟ یعنی در اولویت دارید که چه پایانهای بعد از این پایانه قرار است که به این سامانه متصل شود؟
هدایتی: ما همزمان معطل نشدیم که این سامانه را به پایان برسانیم بعد برویم سراغ پایانههای دیگر، ۵ مرز بازرگان، نوردوز و دوقارون اینها جزو پایانههای بسیار پرتردد و پرازدحام و پرمراجعه ما هستند که همزمان عرض کردم فازهای اولیه پروژه را در آنجا راه اندازی کردیم و الان نوبت دهی از طریق این سامانه انجام میشود، ولی نوبت دهی بر اساس مراجعه حضوری هست.
سوال: توضیح تکمیلی دارید بفرمایید:
هدایتی: این که بحث آستارا انشاالله وزارت راه و شهرسازی با کمک سایر دستگاههای ذیربط از جمله گمرک ایران، چون موضوع کاملا بین بخشی است به دنبال این هست که بتواند اقداماتی را انجام بدهد که ورود و خروج را تسهیل بکند به ویژه در مرز آستارا با توجه به تاکیداتی که در بحث ارتباط با کوریدور شمال – جنوب هست و همزمان با بحث فصل صادرات ما که عرض کردم از آبانماه تا پایان سال هست ما حجم زیادی مراجعه خواهیم داشت این موضوع در حداقل زمان ممکن باشد. جلسهای که اخیرا هم به لحاظ هماهنگی با طرف آذری جناب آقای دکتر بذرپاش و معاون نخست وزیر آذربایجان در خود منطقه آستارا داشتند و زیرساختهای موجود را بازدید کردند، توافقات خوبی انجام شد در مورد این که بتوانیم تا قبل از فصل شروع بار، تسهیلات و امکانات لازمی را تا آنجایی که ممکن هست برای تجار محترم، صادر کنندگان و رانندگان عزیز داشته باشیم از جمله انشاالله راه اندازی پل جدید اتومبیل رویی است که امیدواریم که تا قبل از فصل بار وارد جریان ترافیک بشود.