برای کمک به مصرف کنندگان آگاه از محیط زیست، یک سازمان غیرانتفاعی ژنو شروع به گسترش یخچالهای غذای رایگان در کنار خیابانها کرده است که رستوران داران، آشپزهای خانگی و دیگران میتوانند از آنها برای ارائه غذاهایی که در شرف خراب شدن است، استفاده کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از بخش تصویری آسوشیتدپرس، این یخچالها میتوانند برای بی خانمان ها، سالمندان و دانشجویان و برای کاهش ضایعات مواد غذایی، سودمند باشد. این بخشی از تلاش جوامع در سوئیس و فراتر از آن است که سهم خود را برای محیط زیست به روشهای کوچک و بزرگ انجام دهند. رهگذران میتوانند میوه، سبزیجات، نان، شیرینی و مواد فاسد شدنی اینجا بگذارند تا نیازمندان بردارند و به صورت رایگان به خانه ببرید.
این برنامه که اکنون هزینه اجرای آن بیش از ۴۰ هزار دلار در هر سال بیشتر نیست و از حمایت گروههای خیریه و دولت شهر برخوردار است، یک سال پیش با یک یخچال در خارج از یک مرکز اجتماعی در غرب ژنو آغاز شد. اکنون چهار یخچال وجود دارد که در نقاط راهبردی شهر قرار گرفته اند و پنجمی نیز برنامه ریزی شده است. حومههای نیز علاقهمند شده اند.
به دلایل بهداشتی و نظارتی، قرار دادن غذاهای منجمد، ظروف باز غذا، غذاهای آماده یا الکل در این یخچالها مجاز نیست.
معمولاً غذاهایی که در این یخچالها گذاشته میشود، ظرف یک ساعت، توسط مردم برداشته میشود.
مدیران این طرح میگویند که مشارکت کنندگان اهدای مواد غذایی از بخش خصوصی - رستورانها یا فروشندگان مواد غذایی - باید با رعایت الزامات زنجیره سرد باشند تا اطمینان حاصل شود که غذای اهدایی برای خوردن ایمن است.
دولت سوئیس میگوید تقریباً یک سوم از کل محصولات غذایی که برای مصرف در نظر گرفته میشوند، هدر میروند یا «بیهوده» دور ریخته میشوند - که هر سال به ازای هر نفر حدود ۳۳۰ کیلوگرم ضایعات غذایی میشود.
از این مقدار حدود ۱۰۰ کیلوگرم به صورت زباله توسط خانوارها دور ریخته میشود.
مدیران این طرح میگونید هر ساله حدود ۱ میلیارد تن غذا در سراسر جهان هدر میرود -که با مصرف انرژی و سایر منابع در فرآیند کشاورزی و حمل و نقل به دست آمده اند.
پویشهای مشابهی در پایتخت، برن، و نوشاتل غربی، پس از ورود این ایده از آلمان وجود دارد.
یک گروه اجتماعی در آلمان که بیش از یک دهه پیش شروع به کار کرد، میگوید امروز بیش از نیم میلیون نفر در آلمان، سوئیس و اتریش «ابتکار اشتراک غذا را به یک جنبش بینالمللی تبدیل کردهاند».
بیش از ۱۲۵۰۰ شرکت در این حرکت مشارکت دارند و به صرفه جویی ۸۳ میلیون تن مواد غذایی از هدر رفتن کمک کرده اند.
مارین دلوو مدیر طرح یخچالهای حاوی غذای رایگان: این شبکهای از یخچالهای سلف سرویس برای کاهش ضایعات و دورریز مواد غذایی در ژنو است، در حالی که آگاهی خانوادههای ژنو را افزایش میدهد تا با ارائه احساسات دوستدار محیط زیست، تأثیرات منفی بر محیط زیست را کاهش دهیم و حرکات روزانه جدید را اتخاذ کنیم و در عین حال همبستگی را در جامعه تقویت کنیم. این مهم است، زیرا در جهان در حال حاضر تقریبا یک سوم تولید مواد غذایی دور ریخته میشود. در سوئیس، سالانه ۲.۸ میلیون تن دور ریخته میشود؛ و در سوئیس، ۴۰ درصد از این زبالهها توسط خانوادهها ایجاد میشود، بنابراین طرح ما همچنین در تلاش است تا از این طریق مستقیماً با خانوارها ارتباط برقرار کند. به طور کلی، هنگامی که غذای جمع آوری شده از مغازهها و رستورانها در صبح میرسد، مردم از قبل منتظر هستند تا به بردارند. از بیش از سه تن در حال حاضر کمتر از ۳ درصد هدر میرود؛ و به طور کلی، یخچالها ظرف یک ساعت خالی میشوند. به عنوان مثال، در طول دوره تعطیلات، همه ما محصولاتی داریم که میدانیم تا زمانی که از تعطیلات برنگردیم تازه نمیمانند و دوام نمیآورند؛ بنابراین در چنین مواقعی، آوردن چنین غذایی میتواند برای دیگران سودمند باشد.
خانم خانه دار: بله، خیلی خوب است. من میتوانم توت فرنگی، گیلاس، چیزهایی از این قبیل را رایگان که خیلی دوست دارم را از این یخچالها بردارم.
خانم معلم: من آمدم تا گوجه فرنگی در این یخچال بگذارم، زیرا ما یک باغچه داریم. من در همین حوالی زندگی میکنم، ما خیلی چیزها داریم و این فرصتی است برای به اشتراک گذاشتن اضافههای آن ها. این یک لذت است، و کمک میکند، زیرا این محله نیازهای زیادی دارد.