رایزن فرهنگی ایران در تونس وجه مشترك ایران و تونس را تمدن اسلامی عنوان و گفت :هر چه به سمت احیای مولفههای تمدن اسلامی حركت كنیم، ملتهای شمال آفریقا احساس همذاتپنداری بیشتری پیدا میكنند؛ زیرا خودشان را در چارچوب تمدن اسلامی قلمداد میكنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه «بدون خطخوردگی» رادیو گفتوگو در خصوص فصول جدید در روابط ایران با شمال آفریقا با هادی آجیلی رایزن فرهنگی ایران در تونس بهصورت تلفنی گفتگو كرد.
هادی آجیلی از وجود مولفههای مشابه بین ایران و تونس گفت و بیان كرد: این تشابه در مجموع بین ایران و كشورهای شمال آفریقا وجود دارد كه یكی از این مؤلفهها حمایت از جبهه مقاومت، موضوع فلسطین و مقابله جدی با رژیم صهیونیستی است. در حقیقت هم مردم، هم دولت و هم اساساً در دیگر كشورهای شمال آفریقا نسبت به جبهه مقاومت به فلسطین نگاه حمایت گری دارند.
وی افزود: عموم مردم و نخبگان در تونس میدانند دولت و مردم ایران حامی موضوع فلسطین و در مقابل رژیم صهیونیستی هستند. در واقع علیرغم همه تبلیغاتی كه از سوی رسانههای غربی علیه ایران وجود دارد و نمیخواهند اثر حمایت دولت و ملت ایران از فلسطین برجسته شود، این حقیقت در بین مردم كشورهای شمال آفریقا شناخته شده است.
رایزن فرهنگی ایران در تونس در خصوص دیگر مولفههای مشتركی كه بین ایران و مردم تونس وجود دارد، اظهار كرد: نسبت به اهلبیت (ع) در میان مردم تونس و حتی ملتهای دیگر شمال آفریقا محبت زیادی وجود دارد. در این منطقه جغرافیایی، گرایشات صوفیانه بسیار زیاد است و به همین نسبت، محبت زیادی به اهلبیت (ع) دارند و لذا از این بابت نسبت به فرهنگ مردم در ایران نزدیك هستند.
وی درعینحال به مؤلفههایی كه باعث خلق تفاوتهای جدی بین ایران و تونس میشود اشاره و بیان كرد: ایران در صفوف جبههبندی بینالمللی در مقابله با آمریكا قرار گرفته است؛ اما كشوری مانند تونس خود را در چارچوب جبهه غرب تفسیر و تعریف میكند و از لذا از این منظر این دو كشور با یكدیگر اختلاف دارند.
آجیلی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو وجه مشترك ایران و تونس را تمدن اسلامی عنوان و اظهار كرد: هر چه به سمت احیای مولفههای تمدن اسلامی حركت كنیم، ملتهای شمال آفریقا احساس همذاتپنداری بیشتری پیدا میكنند؛ زیرا خودشان را در چارچوب تمدن اسلامی قلمداد میكنند.
وی با ذكر مثالی ادامه داد: در كشور تونس فارابی، خوارزمی، ابنسینا، زكریای رازی، امام محمد غزالی و مولوی كاملاً شناخته شدهاند و حتی برخی از خیابانها، دانشكدهها و بیمارستانها به نام این افراد است كه بیمارستان فارابی و دانشكده ریاضیات خوارزمی نمونهای از این موارد است.
رایزن فرهنگی ایران در تونس بیان كرد: در حقیقت مشاهیر ایرانی كه نقش جدی در تمدن اسلامی ایفا كردند، در تونس و شمال آفریقا به آنها احساس همذاتپنداری میكنند و این مشاهیر را در چارچوب تمدن اسلامی از خود میدانند. البته اینكه میگوییم مشاهیر ایرانی را از خود میدانند به این معنا نیست كه ملیت ایرانی فارابی را زیر سؤال میبرند؛ بلكه او را یك دانشمند مسلمان دانسته و او را از خود میدانند.
آجیلی با تصریح بر اینكه هر چقدر در دو حوزه فرهنگ جبهه مقاومت و احیای تمدن اسلامی موجب نزدیكی بیشتر ایران و تونس میشود، گفت: فرهنگ ایران در منطقه شمال آفریقا ناشناخته نیست بهطوریكه موسیقی ایران را میشناسند و علاقه دارند. هر زمان جلساتی با افراد فعال در حوزه سینما در تونس برگزار میكنم آنها باعظمت از سینمای ایران یاد میكنند. آنها همچنین تئاتر ایران را میشناسند و به موسیقی سنتی ایرانی علاقه زیادی دارند كه همه این موارد پلهای فرهنگی برای اتصال دو كشور به یكدیگر هستند.