یکی از اثرات بلند مدت مصرف قند زیاد میتواند بروز مشکلات احساسی و روانی مانند افسردگی باشد .
چگونه مصرف قند بر رو خلق و خو ما تاثیر میگذارد؟
غذایی که میخوریم همانطور که تاثیر بسیار زیادی بر بدن و اندامهای ما دارد، بر احساسات و خلق و خوی ما نیز تاثیرگذار است. این تاثیرات ممکن است کوتاه مدت یا دراز مدت باشند. شاید بیشتر افراد طبق تجربه خود یا نزدیکان با تاثیرات کوتاه مدت غذاها آشنا شده باشند، ولی شناسایی اثر بلند مدت و به ظاهر بیربط موادی که در غذاها وجود دارند، نیاز به تخصص و پژوهشهای زیادی دارد.
دانستن اثرات ناملموس مواد غذایی به افراد کمک میکند در انتخاب نوع و ترکیب خوراکیهای روزمره خود و خانواده دقت بیشتری داشته باشند و راحتتر از ابتلا به بیماریهای مختلف پیشگیری کنند. در ادامه شما را با تاثیر مصرف مواد دارای قند و کربوهیدرات بر احتمال ابتلا به افسردگی آشنا میکنیم. بیماری افسردگی به عنوان شایعترین اختلال روانی در جهان، نه تنها خود یک بیماری جدی و آسیبزننده به حساب میآید، بلکه میتواند مستقیم یا غیرمستقیم باعث ابتلا به بیماریهای مزمن دیگری شود. شاید بتوان تنها با ایجاد تغییرات کوچک و موثری در سبک زندگی از ابتلا به بسیاری از بیماریها جلوگیری کرد.
قندها معمولاً در طبیعت به صورت ترکیبات پیچیدهای در کربوهیدراتها وجود دارند و در خوراکیهایی مثل میوه، سبزیجات و دانهها ذخیره میشوند. در زندگی غیرطبیعی امروزه انسان، قند را میتوان در غذاهایی مثل ماکارونی، کیک، نان، نوشابه، شیرینی و انواع خوراکیهای صنعتی پیدا کرد.
رژیم غذایی انسان پر از قندها و کربوهیدراتهای ساده است. قند ساده یعنی قندی که نسبت به قند موجود در مواد غذایی طبیعی و سالم ساختار سادهتری دارند و راحتتر هضم و جذب میشود. مصرف زیاد قندهای ساده میتواند منجر به مشکلات روحی روانی مثل افسردگی، نوسانات خلقی و مشکلات قلبی- عروقی شود.
اعتیاد به مصرف قند یکی از آسیبزنندهترین اعتیادهایی است که متاسفانه کمتر به آن پرداخته شده است و ممکن است فرد معتاد به مصرف قند از آن آگاه نباشد. در ادامه با ۷ حقیقت مهم درباره ارتباط مصرف قند با افسردگی آشنا میشویم:
۱. کربوهیدراتهای فرآوری شده به افسردگی ربط دارند
پژوهشگران انگلیسی فهمیدند که رژیم غذایی دارای غذاهای کامل مثل میوه، سبزیجات و ماهی میتواند باعث کاهش ابتلا به افسردگی در افراد میانسال شود. بر اساس این پژوهش افرادی که مقدار بیشتری غذاهای صنعتی (مثل شیرینی، تنقلات شیرین، غذاهای سرخ شده و گوشت فرآوریشده) را مصرف میکردند، بیشتر به افسردگی دچار میشدند. همانطور که میدانید برای داشتن قلب، مغز و سیستم گردش خون سالمتر باید مقادیر زیادی میوه، سبزی و ماهی مصرف کنید. الان میتوانید کم شدن خطر ابتلا به افسردگی را هم به این لیست اضافه کنید.
۲. قند و شکر از کوکائین اعتیادآورتر هستند
مطالعه انجام شده بر موشها نشان داده است که گیرندههای قند در مغز با مقادیر ثابت و زیاد قند سازگاری پیدا نمیکنند، یعنی هر قدر که قند مصرف کنید مغزتان شما را تشویق میکند. افزایش میزان قند مرکز جایزهدهی مغز را فعال میکند و میتواند احساس سرخوشی و رضایتی بیشتر از مصرف کوکائین در فرد ایجاد کند، حتی اگر فرد به مواد مخدر معتاد باشد. به زبانی دیگر سرخوشی ناشی از مصرف قند قویتر از سرخوشی ناشی از مصرف کوکائین است و روشهایی که شما یاد گرفتهاید تا خود را کنترل کنید در برابر قدرت قند ممکن است به کارتان نیاید.
میخواهید از شر اعتیاد به قند خلاص شوید؟ قند همه جا مخفی شده است. از انواع نوشیدنی گرفته تا انواع سس، سوپ و ساندویچ. باید در مواد غذایی روزمره خود به دنبال قندهای مخفی باشید تا بتوانید کم کم مصرف آنها را محدود کنید. با کم کردن مصرف قند میتوانید تمایل به مصرف قند را کاهش دهید تا دیگر برای رسیدن به احساس سرخوشی ناشی از اعتیاد به قند نیازی به مصرف بیرویه قند نداشته باشید.
۳. قند باعث التهاب و التهاب باعث افسردگی میشود
رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات باعث کاهش التهاب در بافتهای بدن میشود در حالی که رژیم غذایی اشباع از کربوهیدراتهای فرآوریشده میتواند باعث ایجاد التهاب شود. غذای فرآوریشده یعنی غذایی که از حالت طبیعی خود خارج شده، چه برای ایمنتر شدن یا راحتی مصرف چه برای نگهداری طولانی. التهاب مزمن میتواند باعث ایجاد مشکلات زیادی در بدن مثل ناهنجاریهای سوخت و ساز، سرطان و آسم شود. بر اساس تحقیقات، التهاب میتواند باعث ایجاد افسردگی شود که این خود ارتباط مصرف قند با افسردگی را تایید میکند. بسیاری از علائم التهاب و افسردگی از جمله از دست دادن اشتها، تغییر الگوی خواب و توهم درد غیرواقعی، مشترک هستند به همین خاطر در بعضی موارد افسردگی را به عنوان نشانهای برای التهاب میدانند. اگر دچار التهاب مزمن هستید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا غذاهایی بخورید که کمتر باعث ایجاد التهاب میشوند.
۴. انسولین ممکن است باعث بهبود افسردگی شود
از آنجا که مصرف قند بر خلق و خو تاثیرگذار است، پژوهشگران با اطمینان اعلام کردهاند در مواردی که افسردگی ناشی از مصرف قند باشد میتوان آن را با مصرف انسولین درمان کرد. در تحقیقی مشخص شد در افرادی که همزمان دچار افسردگی و مقاومت به انسولین هستند، مصرف داروهای دیابت به مدت ۱۲ هفته میتواند منجر به بهبود علائم شود. شدت بهبودی در بیماران جوانتر بیشتر گزارش شده است. برای اینکه انسولین به لیست داروهای قابل تجویز برای درمان افسردگی وارد شود تحقیقات بیشتری باید انجام شود. از مصرف خودسرانه هر نوع دارویی به شدت پرهیز کنید.