فائو در گزارشی از وضعیت تولیدات کشاورزی ایران اعلام کرد: ایران بزرگترین صادرکننده محصولات لبنی در آسیا، سیزدهمین تولید کننده بزرگ گندم دنیا، سیزدهمین تولیدکننده بزرگ برنج و یازدهمین تولیدکننده بزرگ گوشت در آسیا است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ؛ سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در جدیدترین گزارش خود از سلسله گزارشهای چشمانداز غذایی جهان که سالی دو بار منتشر میشود پیشبینی کرد؛ تولید غلات ایران در سال ۲۰۲۳ به ۱۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تن برسد، همچنین گندم، برنج و جو سه غله مهم تولیدی ایران در این سال خواهند بود.
بر اساس این گزارش انتظار میرود همچون سال گذشته، ۱۳ میلیون تن گندم در ایران طی سال زراعی جاری تولید شود. با این وجود نیاز ایران به گندم وارداتی در این سال ۱ میلیون تن کمتر از سال قبل خواهد بود و پیشبینی میشود ایران در سال جاری ۴ میلیون تن واردات گندم داشته باشد.
حفظ جایگاه سیزدهمی ایران در میان تولیدکنندگان بزرگ گندم دنیا
کل تولید گندم دنیا در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۳۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن بوده که براساس پیشبینی فائو این رقم با ۰.۶ درصد افزایش به ۱۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۲۰۲۳ خواهد رسید.
ایران در سال گذشته سیزدهمین تولیدکننده بزرگ گندم دنیا شناخته شده و انتظار میرود در سال جاری نیز همین جایگاه را حفظ کند. اتحادیه اروپا، چین و هند طی سالهای اخیر سه رتبه نخست تولیدکنندگان بزرگ گندم دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
تولید جو در ایران نیز طی سال جاری و با وجود خشکسالی به اندازه سال قبل خواهد بود و همچون سال گذشته ۳ میلیون تن جو در ایران تولید خواهد شد. فائو انتظار دارد میزان واردات جو توسط ایران طی سال ۲۰۲۳ نسبت به سال قبل ۲۰۰ هزار تن کاهش یابد و به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن برسد.
ایران سیزدهمین تولیدکننده بزرگ برنج در آسیا
این نهاد بینالمللی همچنین پیشبینی کرده است تولید برنج ایران در سال زراعی جاری کمتر از سال قبل باشد، در حالی که ایران طی سال گذشته ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن برنج تولید کرده بود پیشبینی شده است تولید برنج ایران در سال جاری بیشتر از ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تن نباشد.
با وجود کاهش تولید برنج، واردات این محصول در سال جاری به میزان ۲۰۰ هزار تن کمتر از سال قبل خواهد بود و انتظار میرود ایران طی این سال ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تن برنج از خارج وارد کند.
آمارهای فائو نشان میدهد ایران سیزدهمین تولیدکننده بزرگ برنج در آسیا طی سال ۲۰۲۲ بوده است. کشورهای آسیایی در این سال ۴۶۶ میلیون تن برنج تولید کردند که چین با تولید ۱۴۴ میلیون تنی بزرگترین تولیدکننده این محصول در آسیا بوده و هند با ۱۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تن در رتبه دوم و بنگلادش با ۳۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تن در رتبه سوم از این نظر قرار داشتهاند.
براساس این گزارش ایران در سال گذشته ۹۰۰ هزار تن دانه روغنی تولید کرده و پیشبینی میشود در سال زراعی جاری نیز به همین میزان تولید داشته باشد. کل واردات دانههای روغنی توسط ایران در سال قبل ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده که انتظار میرود این رقم در سال جاری به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن افزایش یابد.
رتبه ۱۱ تولیدکنندگان بزرگ گوشت در آسیا به ایران رسید
فائو همچنین میزان تولید انواع گوشت در ایران طی سال جاری را ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار تن پیشبینی کرده است و انتظار میرود تولید گوشت گوساله و گوسفند در ایران طی این سال افزایش یابد، اما تولید گوشت مرغ با کاهش مواجه شود.
ایران در سال گذشته ۳۶۲ هزار تن گوشت گوساله تولید کرد که پیشبینی میشود این رقم در سال جاری به ۳۷۱ هزار تن افزایش یابد. تولید گوشت گوسفند نیز از ۲۸۹ هزار تن در سال قبل به ۲۹۵ هزار تن در سال جاری افزایش خواهد یافت. اما تولید گوشت مرغ ایران در سال قبل ۱ میلیون و ۹۲۰ هزار بوده که پیشبینی شده است این رقم به ۱ میلیون و ۸۸۴ هزار تن در سال ۲۰۲۳ کاهش یابد.
آمارهای فائو نشان میدهد ایران یازدهمین تولیدکننده بزرگ انواع گوشت در آسیا طی سال ۲۰۲۲ بوده است. کل گوشت تولیدی در آسیا طی این سال بالغ بر ۱۵۶ میلیون تن بوده که ۹۴ میلیون تن از این رقم سهم چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده گوشت این قاره بوده است. هند با وجود دارا بودن جمعیتی تقریبا برابر با چین تنها ۹ میلیون تن گوشت در سال ۲۰۲۲ تولید کرده است.
ایران بزرگترین صادرکننده محصولات لبنی در آسیا شناخته شد
این گزارش همچنین پیشبینی کرده است تولید شیر و لبنیات در ایران طی سال جاری به ۷ میلیون و ۸۲۰ هزار تن برسد. ایران در سال قبل ۷ میلیون و ۸۴۰ هزار تن شیر تولید کرده بود.
بر اساس آمار فائو، ایران صادرکننده خالص شیر و لبنیات در سال ۲۰۲۲ بوده است. ایران در این سال ۸۶ هزار تن شیر و لبنیات وارد کرده و در مقابل، ۱ میلیون و ۵۸۳ هزار تن شیر و لبنیات صادر کرده است. در واقع ۱۳ درصد شیر و لبنیات تولیدی ایران در این سال به کشورهای دیگر صادر شده است. پیش بینی شده است صادرات شیر و لبنیات ایران در سال جاری به ۱ میلیون و ۵۹۲ هزار تن افزایش یابد.
کل صادرات شیر و لبنیات کشورهای قاره آسیا در سال گذشته بالغ بر ۹ میلیون تن بوده است. ایران سهم بزرگی از این رقم را در اختیار داشته است. به عبارت دیگر ۱۷ درصد از کل صادرات شیر و لبنیات آسیا در این سال سهم ایران بوده و ایران بزرگترین صادرکننده محصولات لبنی در آسیا شناخته شده است.