پخش زنده
امروز: -
امسال میزان تولید گندم تقریبا چیزی حدود ده درصد افزایش داشت نسبت به دوره مشابه اش در سال گذشته داشته، طبیعتا دولت باید برنامه ریزی مناسب را انجام دهد، که همزمان با فصل برداشت میزان کسری مصرف کشور محاسبه و از مبادی ورودی تامین شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ رادیو اقتصاد در برنامه مجله کشاورزی با آقای کاوه زرگران - رئیس انجمن غلات ایران گفتگو کرد مشروح آن را در ذیل بخوانید.
سوال: وضعیت تولید و همین طور ذخیره سازی غلات در کشورما به چه شکلی است؟
زرگران: در زمینهی تولید که آمارهای رسمی از سوی وزارت جهاد باید اعلام شود، اما آن چیز یکه ما در بازار میبینیم در مورد غلات مختلف، امسال ما چیزی نزدیک به مثلا کمتر از ۶ میلیون تن تولید گندم داشتیم، تا پایان فصل زراعی و در مورد جو هم چیزی نزدیک به دو میلیون و ۷۰۰-۸۰۰ هزار تن تولید جوی دامی داشتیم، در مورد ذرت هم با توجه به این که جزو سیاستهای ما نیست در کشورمان با توجه به این که یک کالای آب بر هست همان رنج یک میلیون تنی که سالانه تولید میشود وجود دارد.
سوال: یک میلیون تن ذرت دانهای درست است؟
زرگران: بله
سوال: با این حساب وضعیت وارداتمان به چه صورت خواهد بود و چقدر نیاز جو داریم در کشور؟
زرگران: آماری که من خدمت شما عرض میکنم ما در پایان سال هستیم، اگر ملاکمان را سال ۱۴۰۱ قرار بدهیم کشور مصرف سالانه اش چیزی حدود ۹ میلیون تن ذرت است که طبیعتا کسری آن باید از طریق واردات تامین شود، در مورد ذرت ما در سال ۱۴۰۱ تقریبا چیزی حدود ۷ و نیم میلیون تن واردات ذرت از اقصی نقاط دنیا داشتیم.
سوال: جو چطور؟
زرگران: در مورد جو ما چیزی حدود دو میلیون و فکر میکنم نزدیک دویست هزار تن واردات جو داشتیم و در مورد کنجاله که شرایط یک مقداری حاد هست و نسبت به دورههای قبل کمتر بوده، تقریبا چیزی نزدیک به ۵۰ درصد کاهش واردات داشتیم، تامین مان امسال نزدیک به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده است.
سوال: بحث گندم الحمدالله تولیدمان امسال نسبت به سال قبل با حمایتهایی که صورت گرفت بهتر شد، جو یک کالایی هست که رقابت کشتش با گندم رقابت میکند و یک کم ظاهرا در سایه توجه به گندم یک مقدار میزان تمایل کشاورزان به جو کمتر میشود، چه عواملی میتواند کمک کند به افزایش تولید جو که بتوانیم به آن حد معقولی برسیم؟
زرگران: من اول یک توضیح بدهم که ما در سال ۱۴۰۱ را اگر ملاک قرار بدهید میزان تولید گندم ما تقریبا چیزی حدود ده درصد افزایش داشت نسبت به دوره مشابه سال گذشته اش؛ اما در مورد جو کاهشی بودیم، فکر میکنم یک مقدار شرایط اب و هوایی بود که باعث شده بود ما نتوانیم مثل گذشته در تولید فعال باشیم، اما امسال خدا را شکر آن چیزی که نشان داده میشود این است که شرایط آب و هوایی و میزان بارشها مناسب است و امیدوار هستیم که بتوانیم حجم مناسبی را در آغاز برداشت که تقریبا از اواسط اردیبهشت ماه شروع میشود شاهد باشیم، طبیعتا دولت باید برنامه ریزی مناسب را انجام بدهد وزارت جهاد، که همزمان با فصل برداشت میزان کسری مصرف کشور محاسبه بشود و از مبادی که خودشان صلاح بدانند تامین صورت بگیرد.
سوال: امسال به نسبت سالهای قبل در بحث واردات تامین مایحتاج کالاهای اساسی مان تقریبا مشکل کمتری داشتیم این دولت به واردات این اقلام مبادرت کرد. وضعیت الان چطور است؟ ذخایر الان میدانید چقدر است و چقدر توانستیم تامین کنیم؟
زرگران: ذخایر با توجه به این که شرایط خاصی را دارد فکر میکنم سیاستهای دولت است و باید از دولت استعلامش را گرفت که چه میزان است، اما آماری که گمرک ایران نشان میدهد در مورد واردات، ما تقریبا در همه اقلام کاهش واردات داشتیم، یک بخشی از آنها به تبع کاهش مصرف بوده، در گذشته بعد از این که نرخ کالاها به تبع افزایش نرخ ارز افزایش پیدا کرد در حوزه نهادههای دامی، یک کاهش مصرف بزرگی در کشور ایجاد شد، تا حدودی بین ده تا ۱۵ درصد نشات گرفته از نرخ ارز است، اما در مورد کالایی مثل کنجاله سویا یک مقدار شرایط تنظیم بازاری اش امروز متفاوت است و نیاز است که دولت بالاخره اگر منابع ذخایر خودش یا از منابع خارجی تامین کند بخاطر این که امروز الان میتوان گفت یک بازار سیاه کوچکی در این مورد در کشور وجود دارد.
پایان