رئیس مرکز بهداشت خوزستان بر رعایت شیوه نامههای بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر پژمان بختیارینیا گفت: هرسال با گرم شدن هوا و افزایش فعالیت کنهها شیوع بیماری تب کریمه کنگو و بروز آن دور از انتظار نیست و امسال نیز مواردی از ابتلا به این بیماری در خوزستان شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه آمار موارد ابتلا به تب کریمه کنگو باید از سوی وزارت بهداشت اعلام شود، افزود: با کارهای درمانی انجام شده برای مبتلایان، این بیماران بهبود یافتند.
دکتر بختیاری نیا قصابها، سلاخها و دامداران را از جمله افراد در معرض خطر ابتلا به این بیماری عنوان کرد و ادامه داد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) یک عفونت ویروسی و واگیردار و یکی از بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان است که عمدتا توسط کنه منتقل میشود، این بیماری از طریق تماس با حیوان آلوده و هنگام ذبح حیوان و تماس با امعاء و احشای آلوده آن و در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، به انسان منتقل میشود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، تماس آن با پوست، از طریق لاشه حیوان، خون و ترشحهای حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا رخ میدهد، همچنین خطر انتقال بیماری در فرآیند ذبح حیوان نیز وجود دارد و پس از آلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد نیز در تماس با بیمار آلوده شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز با بیان اینکه مبتلایان به این بیماری در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط میشوند، گفت: در فاز حاد بیماری، فرد دچار خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مانند؛ سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی میشوند؛ در این فاز میزان احتمال فوت بیماری ۱۰ تا ۴۰ درصد است، بنابراین تشخیص و درمان به موقع بیماری بسیار مهم است.
وی با تاکید بر لزوم پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو افزود: برای پیشگیری از ابتلا به بیماری توصیه میشود از خرید و مصرف گوشت دامهایی که به صورت غیر بهداشتی ذبح و عرضه میشوند، خودداری شود، بنابراین مردم نباید دام را در منازل و معابر عمومی ذبح کنند، زیرا خونآبههای جاری میتواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منتقله از دام به انسان شود.
دکتر بختیاری نیا ادامه داد: پس از خرید گوشت باید آن را به مدت ۲۴ ساعت و جگر را به مدت ۴۸ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری و سپس با پوشیدن دستکش نسبت به قطعه قطعه کردن، شستوشو و بستهبندی آن اقدام کرد.
وی اضافه کرد: باید از تماس مستقیم پوستی و مخاطی با خون و ترشحات آلوده دامی حین ذبح یا زایمان دام پرهیز شود، افرادی که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و بعد از ذبح، ابزارشان را ضدعفونی کنند و خونآبهها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.
دکتر بختیاری نیا میگوید: کسانی که به ویژه در فصلهای بهار و تابستان، در محیطهای دامپروری و روستایی حضور دارند، باید با استفاده از مواد دورکننده حشرات روی لباس و بدن و پوشاندن قسمتهایی از بدن که در معرض خطر گزش کنه هستند با استفاده از دستکش و لباس آستین بلند، خود را در برابر گزش کنه محافظت کنند.
وی گفت: این افراد باید لباس و پوست خود را از نظر وجود کنه به صورت مرتب بررسی کنند و در صورت وجود کنه، به طریقی که قسمت دهانی کنه در پوست باقی نماند و با استفاده از پنس آنها را از پوست جدا کنند. از له کردن کنه روی پوست نیز باید اکیدا خودداری شود.
دکتر بختیاری نیا افزود: هنگام تماس با گوشت، خون و ترشحات دامهای مشکوک، از دستکش و وسایل حفاظت فردی استفاده شود. گوشت و جگر نیز پس از پخت کامل مصرف شود و از مصرف جگر خام و حتی نیمه پخته شده خودداری شود.