با توجه به بارشهای اخیر در کشور و خسارتهای مالی و جانی آن برای کاهش خسارات سیل، اجرای طرح آبخیزداری در کشور ضرورت دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در میز اقتصاد امروز آقایان فرامرز مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، اسدی مدیرکل منابع طبیعی استان خراسان شمالی، ابوالحسنی مدیر منابع طبیعی استان کرمان و خانم هراتیان خبرنگار گروه کشاورزی خبرگزاری صدا و سیما، چگونگی اجرای عملیات آبخیزداری برای کاهش خسارت سیل را بررسی کردند.
سوال: همانطور که در خبرها داشتیم بارشها در چند روز اخیر علیرغم این که برکاتی داشته برای کشاورزان و پرآب شدن چاهها و سدها متاسفانه در بخشهای مختلفی از کشور مثل استانهای کرمان، آذربایجان شرقی، اصفهان، اردبیل، خراسان شمالی و خراسان رضوی و تهران و سمنان به خاطر سیلی که آمده خسارتهای زیادی به بخشهای مختلف واردشده است. طبق قانون برنامه ششم ما دو آمار داریم یکی این که در برنامه ششم باید ده میلیون هکتار عملیات آبخیزداری روی آن انجام میشده، حدود ۶۰ درصد انجام شده، اما یک آمار دیگری هم داریم که باید تقریبا ۱۰ میلیون هکتار از مناطق بحرانی این اتفاق برایش میافتاده که چیزی حدود ۲۴ درصد آن محقق شده است.
از کل ده میلیون هکتاری که طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی در حوزه بحرانی سیل خیز قرار داشتند باید در آن عملیات آبخیزداری انجام میشده چیزی حدود ۲۴ درصد انجام شده و عددی پایین است با این حال لایحه آبخیزداری هم که بعد از سیل مرداد سال گذشته اگر خاطرتان باشد به دستور رئیس جمهور باید تدوین میشد هنوز تعیین تکلیف نشده است دربرنامه قبلی میز اقتصاد هم به این موضوع پرداختیم، وعدهای هم که داده شده بود این بود که در خردادماه باید این اتفاق میافتاده و هنوز نیفتاده است. امروز میخواهیم در برنامه به این موضوع بپردازیم و در برنامه هفتم هم که قرار است اجرا شود چقدر به عملیات آبخیزداری توجه شده و برنامه هفتم چه تدبیری برای این موضوع اندیشیده است.
سوال: آقای فرامرز از گزارشمان وام بگیرم، الان لایحه آبخیزداری به کجا رسیده است؟
فرامرز: لایحه آبخیزداری از نظر سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری خیلی وقت پیش نهایی و به هیات دولت ارسال شد، آنچه که الان مطرح است نظراتی است که الان در هیات دولت است یعنی از نظر سازمان منابع طبیعی که تمام شده است لایحه آبخیزداری که خیلی وقت پیش تدوین شده بود.
سوال: مشکل کار کجا است؟
فرامرز: یک سری اختلاف نظرهایی است در خود هیئت دولت نسبت به لایحه که نظراتی دارند که در آن لایحه که نهایی نشده تاکنون
سوال: کی اختلاف نظر دارد؟
فرامرز: سازمانهای متولی که در حوزه آب فعال هستند وزارت نیرو، سازمان محیط زیست و بقیه اعضای هیئت دولت که در آن لایحه نظر دارند و نظراتی را دارند که مبنی بر اصلاح یا حذف بخشهایی از لایحه است که این به همین دلیل یک مقدار طولانی شده است.
سوال: این که کلا وزارت نیرو مخالف لایحه آبخیزداری است درسته؟ چون لایحه دیگر میگویند داریم برای آب و اینها
فرامرز: این به صورت جزئی اعلام کرده نظرش را در مورد لایحه، این که کلیات را کلا بگوید مخالفم چنین اظهارنظری نکرده، ولی وقتی وارد جزئیات میشود آن چیزی که مدنظر وزارت نیرو باشد بحث آبخیزداری را، چون یکی از نظرات مهمی که وزارت نیرو دارد این که اعلام میکند ما در بحث هیات دولت ما شورای عالی آب را داریم که در بخش آب دارد کار میکند، ولی خیلی نیازی به بحث لایحه آبخیزداری نیست یا لایحه جدیدی که دارند ارائه میکنند.
سوال: آیا واقعا این طور است؟ چون شورای عالی آبداری خیلی به مثلا چنین لایحهای نیاز نداریم؟
فرامرز: هیچ تناقضی در بحث انجام وظیفه وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری اصلا وجود ندارد، در آبخیزداری اصلا لازم است وجود یک لایحه با توجه به تاکیداتی که تمام مسئولین خاصه مقام معظم رهبری در حوزه انجام پروژههای آبخیزداری و منابع طبیعی برای حفاظت از ثروت ملی در حوزه آب و خاک داریم، آب جزئی از بحث حوزههای آبخیز است
سوال: فرمایش شما کاملا درست، فرمایشی که در گزارش هم دیدیم برای آقای وحید بود اگر اشتباه نکنم همکاران شما فرمودند تا خرداد این اتفاق نهایی میشود، خرداد هم دارد تمام میشود، ولی هنوز به جایی نرسیدیم، شما خبر جدیدتری دارید یا هنوز اختلافات سرجای خودش هست؟
فرامرز: من اطلاعی از نظرات هیئت دولت که نهایی شده یا نه تا به الان ندارم، ولی از جنبه منابع طبیعی و آبخیزداری این لایحه خیلی وقت پیش نهایی شده و ارائه شده است به هیئت دولت
سوال: چقدر این لایحه ضرورت دارد؟
فرامرز: ضرورت آن به همان اندازه ضرورت حفاظت از منابع ما در حوزه آب و خاک است. اگر اهمیت داشته باشد این خیلی مهم است وگرنه اگر ما بخواهیم لایحه آبخیزداری را نادیده بگیریم عملا در حوزه حفاظت و حراست از منابع ملی داریم غفلت میکنیم و تاخیر در بحث لایحه، آسیبهای جدی را در حوزه منابع ما حتما وارد خواهد کرد.
سوال: البته پیگیریهای وزارتخانه شما را هم میطلبد به هر حال یک پای این قضیه شما هستید. خانم هراتیان خبرنگار کشاورزی خبرگزاری صدا و سیما سلام بر شما، من گزارشهای متعددی از شما دیدم در حوزه آبخیزداری، بفرمائید که تقریبا در استانها و شهرهایی که رفتید آبخیزداری انجام شده بود و جاهایی که رفتید و انجام نشده بود چقدر تاثیر این عملیات را مشاهده کردید؟
هراتیان: دیروز من بازدیدی داشتم از روستاهای سیل زده فیروزکوه برای تهیه گزارش، روستای طرود بیشترین آسیب را از سیل دیده بود. مردم روستا تقاضایشان این بود که سیل بندها در روستاهایشان احداث شود تا از خسارات سیل در امان باشند. نکته مهم دیگر که من در این بازدید متوجه شدم این بود که مردم خیلی با آبخیزداری آشنا نیستند و بنابراین با توجه به اهمیت مشارکت مردم در اجرای عملیات آبخیزداری لازم است که آگاهی رسانی کافی به مردم در روستاها انجام شود.
سوال: تمایلی مردم داشتند، شما در گزارشها و صحبتهایی که داشتید با مردمی که بیشتر درگیر سیل هستند که خودشان بیایند سرمایه گذاری کنند در آبخیزداری و آبخوان داری؟
هراتیان: قطعا همین طور است، چون با توجه به خسارتهایی که سیل به جان و مال مردم میزند قطعا همین را میخواهند که هم مشارکت داشته باشند و هم این که سرمایه گذاری کنند.
سوال: مشارکت مردم چه وضعیتی دارد؟ ما در برنامه قبلی هم صحبت کردیم که خیلی وزارت جهاد کشاورزی داشت تلاش میکرد حداقل این طور گفته میشد که تلاش میکنند که جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی کنند و در یک سری از استانها هم گفته اند این اتفاق بخشی به صورت خیرین اتفاق افتاده، اما سرمایه گذاری عدد مشخصی نداریم، شما عددی دارید که تا الان چیزی سرمایه گذاری مردم یا بخش خصوصی کرده باشند؟
فرامرز: بخش خصوصی ما خیلی در بحث آبخیزداری تا به الان مشارکت نداشته که دلیل دارد، دلیل آن هم این است که بخش خصوصی در سرمایه گذاری به دنبال منافع ناشی از سرمایه گذاری است، در بخش آبخیزداری طبیعتا منافع برمیگردد به بهره برداری از آب، ما، چون در بحث تامین، مصرف و بهره برداری از آب هیچ نقشی نداریم و برعهده مانیست یعنی، چون جزو حوزه وظایف سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری نیست لذادر این قسمت خیلی نمیتوانیم در بحث سرمایه گذاری بخش خصوصی ورود کند، چون مهمترین منفعت طرح های آبخیزداری و آبخوانداری بحث تامین آب است
سوال: یعنی این همکاری بین شما و وزارت نیرو وجود ندارد که به هرحال برای این که، چون همیشه گله و شکایت وزارت جهاد کشاورزی از این که هر سری اگر بپرسیم چرا عملیات آبخیزداری انجام نشده، کمبود منابع مالی را مطرح میکنند، به هرحال اشاره کردند خیلی از مردم هستند بخش خصوصی هستند که میخواهند این کار را بکنند به هرحال یک عایدی مالی باید داشته باشند، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو همکاری و تعاملی نمیتوانند با هم داشته باشند برای این که بشود این کار انجام شود؟
فرامرز: بحث تعامل که اصلا در هیئت دولت مشکلی ندارد امامسئله بحث اسناد بالادستی و قوانین است.
سوال: مشکل که مثلا در لایحه آبخیزداری مشکل داشتیم دیگر
فرامرز: نه غیر از مسئله لایحه آبخیزداری در خصوص سرمایه گذاری عرض میکنم، در بحث سرمایه گذاری ما نیازمند تدوین قوانین لازم هستیم که آنهایی که میخواهند سرمایه گذاری کنند بتوانند از منافع آن که خاص همان مسئله آب و بهره برداری از آب است، استفاده کنند تا این قوانین وجود نداشته باشد اصلا بحث تعامل و اینها نیست، چون ما تابع قوانین و مقررات کشور هستیم و اگر این اتفاق بیفتد در بحث سرمایه گذاری بخش خصوصی هم ممکن است اتفاقاتی بیفتد.
سوال: مگر تعیین و نحوه حقابه و اینها دست وزارت نیرو نیست؟
فرامرز: بله
سوال: همکاری شما با وزارت نیرو نمیتواند باعث این شود که از محل سرمایه گذاری فردی که در حوزه آبخیزداری سرمایه گذاری میکند تغییری در این روند داشته باشیم؟
فرامرز: در تمام مسائل تامین و توزیع و مصرف آب در کشور ما قوانین و مقررات داریم که وزارت نیرو هم براساس آنها دارد اقدام میکند چه در حوزه حق آبهها و چه در بحث تامین و مصرف، ما در بحث بخش خصوصی عرض کردم اگر قوانین و مقررات شفاف و روشنی نداشته باشیم تقریبا نمیشود گفت در بحث سرمایه گذاری بخش خصوصی
سوال: مشخصا چه قوانینی مثلا میفرمائید این گونه باشد که اختیار تامین و توزیع دست سازمان شما باشد یا نه؟
فرامرز: در بحث قوانین و مقررات باید به گونهای باشد که آنهایی که تمایل دارند در بحث آبخیزداری سرمایه گذاری کنند که منفعت اصلی شان هم بحث تامین آب است یعنی مصرف آب است بدون آسیب به حقابه کسی، بدون آسیب در منابع آبی دیگران که بتوانند از این بهره برداری و استفاده کنند که طبیعتا خاص آن قسمتهایی در کشور میشود که عملا در بحث سیل و روان آب، آب از دسترس خارج میشود و در این قسمتها میشود قوانینی را تدوین کرد که با همکاری دو وزارتخانه نیرو و جهاد کشاورزی سرمایه گذاران بتوانند در این بخش سرمایه گذاری کنند که منفعتشان را هم داشته باشند.
سوال: شما که میفرمائید نیاز قانونی وجود دارد وزارتخانه شما تا الان چه قدمی برداشته است؟
فرامرز: برای بخش خصوصی الان در قانون بودجه ۱۴۰۲ بند ص تبصره بخش کشاورزی اش آمده که آنهایی که میتواننددر بخش آبخیزداری به عنوان خیّر کار کنند، سهم مالیاتی شان در نظر گرفته شود به اندازه سرمایه گذاری که میکنند، ولی هیچ قانون مشخصی مبنی بر این که نحوه اجرای طرح ها چگونه باشد و غیر از بحث مالیاتی بتوانند از منافع ناشی از اجرای طرح ها که عرض کردم ما بخش عمدهای از کسانی که میخواهنددر این بخش سرمایه گذاری کنند برمی گردد به مسئله تامین و مصرف آب
سوال: شما در سازمان منابع طبیعی چه کردید؟
فرامرز: فعلا همین لایحه آبخیزداری است که آن هم تا به حال در هیئت دولت نهایی نشده است
سوال: یعنی اگر لایحه آبخیزداری به سرانجام برسد این در دل آن دیده شده است؟
فرامرز: بله میشود در دل آن هم پیش بینی کرد
سوال: ممنون، برویم سراغ استان خراسان شمالی، آقای اسدی مدیر منابع طبیعی استان خراسان شمالی یکی از استانهایی که ما هردو استانی که برای گفتگوی امروز انتخاب کردیم استانهایی هستند که چندوقتی است که سیل دارند و مردم به خاطر سیل مهاجرت میکنند و یک چند وقت دیگر مراجعه میکنیم دچار خشکسالی و بی آبی هستند، آقای اسدی بفرمائید در این چند روز که سیل را تجربه کردید، چقدر عملیات آبخیزداری که به هر اندازهای که انجام شده بود توانسته کمک کننده باشد برای این که خسارتهای سیل کاهش یابد.
اسدی: ما در دو شهرستان سیلاب داشتیم متاسفانه، یکی در شهرستان فاروج بود و یکی هم در شهرستان شیروان، در شهرستان شیروان که عملیات آبخیزداری انجام شده بود تقریبا چیزی حدود دو و دو دهم میلیون متر مکعب آب یعنی سیلاب مدیریت شد این در حالی است که در شهرستان فاروج، چون این عملیات انجام نشده بود این خسارت زد و متاسفانه هرچند در شهرستان شیروان هم ما متاسفانه بحث جانی را داشتیم و این باعث شد که عملیات آبخیزداری همانطور که قبلا آقای دکتر فرامرز هم در مصاحبه قبلی شان با آقای دکتر وحید هم بود ۷۰ درصد تقریبا کاهش مخاطرات را دارد در این جا بروز خودش را انجام داد و ما دیدیم در شهرستان شیروان کمتر خسارت زد.
سوال: سیل که در استان شما میآید چقدر آسیب مالی دارد اگر آبخیزداری اجرا نشده باشد، به زیرساختها و زیربناها؟
اسدی: بستگی به سیلاب دارد که قدرت سیل چقدر باشد. عرض کردم در حوزهای که ما کار کرده بودیم تقریبا دو و دو دهم میلیون متر مکعب سیلاب را مدیریت کردیم که عددی خیلی بزرگ است که اگر این را مدیریت نمیکردیم خسارت سنگین تری به سازهها یا اماکن مسکونی وارد میشد.
سوال: مصداقی از سیلهای اخیر که داشتید میتوانید عدد و رقم برای این که ذهنمان یک مقدار بیشتر نزدیک شود و این که چقدر خسارت دارد بفرمائید.
اسدی: در بحث خسارت، چون جدیدا این سیل آمده و باید برآورد خسارت به صورت اقتصادی باید باشد، ولی از لحاظ جانی متاسفانه ۴ نفر از هموطنان فوت کردند.
سوال: الان کل استان شما چقدر باید عملیات آبخیزداری در آن جا انجام شود و چقدر انجام شده است؟
اسدی: ما از مجموع دو میلیون و هشتصد هزار هکتار عرصه که در استان داریم یک میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار نیازمند اجرای عملیات آبخیزداری است، ۳۳۶ هزار هکتار به اتمام رسیده، ۳۷۰ هزار هکتار همطرح نیمه تمام است
سوال: برنامه امسالتان برای چقدر است؟
اسدی: برنامه ما خوشبختانه در سفری که ریاست محترم جمهوری سال گذشته به استان داشتند ۴۳۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب شده که ۶۰ میلیارد از آن در سال ۱۴۰۱ محقق شده و این در سال جاری هنوز بحث سازمان مدیریت را باید برنامه ریزی جدیدتر انجام دهیم اعتبارات ۱۴۰۲ هنوز مشخص نیست، ولی چون از اعتبارات ۱۴۰۱ داریم هزینه میکنیم برای مدیریت آبخیزداری
سوال: بخش خصوصی چقدر در استان شما الان ورود کرده و دارد کمک میکند، خیرین و بخش خصوصی کسی اعلام آمادگی کرده است؟
اسدی: آبخیزداری اصلا مدیریت منابع زیست محیطی است هم بحث آب و خاک است و هم افزایش پوشش گیاهی ما است، صرفا آبخیزداری بحث عملیات آب نیست، در بخش مشارکت مردمی ما چنین چیزی داشتیم افزایش پوشش گیاهی در بحث خصوصا کشت گیاهان دارویی این عرصه زیادی را وقتی کنترل میکند و منطقه را قرق میکند باعث کاهش سیلاب است که سال گذشته دو هزار هکتار ما عملیات کاشت گیاهان دارویی داشتیم این بخشی از خود عملیات آبخیزداری است.
سوال: ممنون از شما آقای اسدی، گزارشی را با هم ببینیم.
آقای فرامرز در برنامه هفتم جسته و گریخته اشاره شد که اوضاع چگونه است؟ ارزیابی شما چیست؟ پیش نویسی از برنامه منتشر شده و فکر میکنم یکشنبه قرار است تقدیم مجلس شود، چقدر به آبخیزداری در آن توجه شده است؟
فرامرز: من برای این که برنامه هفتم را بگویم برمی گردیم به برنامه ششم بعد، چون برنامه هفتم آخرش شش خرداد تقدیم شده، در برنامه ششم اصلا بخش مستقلی بخش ۹ قانون برنامه ششم توسعه اختصاص به محیط زیست و منابع طبیعی داشت. در ذیل آن اقدامات متعددی در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری در راستای حفاظت از محیط زیست و منابع آب و خاک پیش بینی شده بود، برای بیابان زدایی پیش بینی شده بود، برای آبخیزداری ده میلیون هکتار حکم داشتیم در لایحه ششم توسعه، برای کاداستر همین طور
سوال: که منابع خوبی هم از صندوق توسعه گرفتید
فرامرز: بله ناشی از این برنامهها بوده، در برنامه هفتم کل این بخش که حذف شده هیچ یعنی شما هیچ حکمی در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری چه در حوزه بیابان، چه در حوزه آبخیزداری و کاداستر پیش بینی نشده و حذف شده که اتفاقا در ماده ۳۶ بند الف آن آمده که سیاست گذاری و تصمیم گیری در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری به وظایف شورای عالی آب اضافه شود در حالی که شورای عالی آب شرح وظایفش مشخص است که در بحث تصمیمات کلان و سیاست گذاری در حوزه تامین، توزیع و مصرف آب دارد تصمیم میگیرد که اصلا در بخش منابع طبیعی و آبخیزداری در شرح وظایف شورای عالی آب نمیگنجد.
سوال: نسخه نهایی هم همین است و چیزی تغییر نکرده است؟
فرامرز: آخرین نسخهای که ارائه شده همین وضعیت است
سوال: شما برنامهای ارائه نکردید یا ارائه کردید، چون آقای وحید گفتند یک ۴۰ میلیون هکتاری
فرامرز: برنامههای متعددی ارائه شده که اتفاقا نه تنها در برنامه هفتم که در برنامه هشتم هم برنامه ارائه شد با جزئیات، در برنامه هفتم هم همان طور که آقای دکتر وحید فرمودند ما ۴۰ میلیون هکتار با جزئیات سالانه تعهداتمان را پیش بینی کردیم
سوال: البته یک مقدار زیاد پیش بینی نکردید؟ مثلا در برنامه ششم با تمدید و آن منابع خوبی که از صندوق توسعه گرفتید ۱۰ میلیون هکتار تکلیف بوده ۶۰ درصد آن انجام شده است.
فرامرز: براساس ظرفیتهای موجود ارائه شده وقتی با ظرفیتها موجود میشود این کار را انجام داد که ما نزدیک به ۱۹ میلیون هکتار آماده اجرا یعنی مطالعه شده آماده اجرا داریم یعنی آن برنامه اگر ارائه شده براساس اهداف کمی بوده که ما ظرفیتش را داریم که در کشور اجرا کنیم که نیازمند بحث منابعی است که این را بشود اجرا کرد که این اتفاقات در برنامه هفتم اتفاق افتاده که فکر میکنم خیلی نامناسب است و لازم است که اصلاح شود.
سوال: ممنون، برویم استان کرمان آقای ابوالحسنی مدیر منابع طبیعی استان، بفرمائید بخش خصوصی آیا ابراز تمایلی کرده برای این که ورود کند و مشارکت کند در طرح های آبخیزداری؟
ابوالحسنی: بله، ما در استان کرمان از مسئولیت اجتماعی که صنایع و معادن استان دارند استفاده کردیم و در چند مورد صنایع به کمک ما آمدند در مطالعات آبخیزداری و در اجرا و احداث سازههای آبخیزداری
سوال: عدد و رقم ریزتر هم دارید که بدهید؟
ابوالحسنی: نزدیک به سه میلیارد تومان یکی از شرکتهای خصوصی ما طرح اجرا کرده و ۳۰۰ میلیون تومان هم مطالعات آبخیزداری برای ما انجام دادند.
سوال: عایدی شان چه بوده که در این زمینه ورود کردند؟ چون الان بحث ما همین بود که بخش خصوصی آن چنان عایدی برایش تعریف نشده و تمایلی به انجام کار ندارد.
ابوالحسنی: با توجه به تعاملی که ما با صنایع داریم بیشتر بحث مسئولیت اجتماعی که صنایع برای خودشان متصور دارند به همین دلیل
سوال: یعنی غیرانتفاعی این کار را انجام دادند.
ابوالحسنی: بله یعنی عایدی خاصی متوجه آن صنعت نیست، ولی کمک کردند به ما
سوال: وضعیت شما در حوزه آبخیزداری در استانتان به چه صورت است؟ شما هم زیاد درگیر سیل میشوید.
ابوالحسنی: ما ۱۴ و ۴ دهم میلیون هکتار اراضی شمال استان است که از این میزان ده و نیم میلیون هکتار حوزههای آبخیز ما است تاکنون نزدیک ۱۷ درصد از این محدوده ده و نیم میلیون هکتاری را ما عملیات آبخیزداری انجام دادیم.
سوال: چرا این قدر کُند و کم؟
ابوالحسنی: به واسطه کمبود اعتبار بوده البته امسال خدا را شکر نزدیک ۲۳۰ میلیارد تومان از اعتباراتی که تخصیص داده شده با همکاری که ما با قرارگاه امام حسن سپاه داریم انجام میدهیم انشالله در زمینه جلوتر خواهیم رفت
سوال: چقدر نیاز دارید برای این که کل استان را پوشش دهید؟ این عددی که گفتید فقط برای شمال استان بود، برای کل استان چقدر است؟
ابوالحسنی: ۱۷ درصد برای شمال استان کرمان است. آماری از جنوب استان ندارم، چون مستقل از اداره ما هستند. دو اداره کل داریم.
سوال: بله و یک نکته دیگر این که میفرمائید در شمال استان فقط ۱۷ درصد انجام شده، مابقی که انجام نشده در سیلهایی که آمده چقدر آسیب مالی و جانی دیدید در آخرین آمار؟
ابوالحسنی: واقعیت در این سیل ما سه تا از شهرستان هایمان درگیر بودند فقط در حد زیرساختهای جادهها مورد تعرض قرار گرفتند، اراضی کشاورزی، صنعت و منازل مسکونی مورد تعرض قرار نگرفت خدا را شکر
سوال: ممنون از شما، آقای فرامرز از اول سال تا الان ما چقدر بارش و سیل و سیلاب داشتیم؟
فرامرز: متولی آمار بارندگی وزارت نیرو و سازمان هواشناسی هستند
سوال: شما در دفتر سیلاب چنین آمارهایی ندارید؟
معاونت آبخیزداری بخشهای مختلف دارید یک بخش دفتر ما است که تمام آمار و اطلاعات مربوط به بارندگیها از طرف وزارت نیرو است آن هم تا میآید اطلاعات را ابلاغ کند یک مقدار مسئله زمان هم وجود دارد
سوال: یعنی دفتر کنترل سیلاب تا الان
ما در حوزه آبخیزداری دو دفتر داریم، یکی دفتر کنترل سیلاب است یکی دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک یعنی مجموعه آن در معاونت آبخیزداری است
سوال: مشخصا برنامه شما برای امسال عدد و رقمی چقدر است که آبخیزداری انجام دهید با توجه به مشکلاتی که مطرح کردید؟
فرامرز: ۱۴۰۲ هنوز مصوبات اعتباری اش ابلاغ نشده، اما ۱۴۰۱ که هنوز در مرحله اجرا است تا شهریور ماه که پایان سال مالی است ما یک تملک دارایی سرمایه خودمان درآمد عمومی داریم که هزار و ۵۳۰ میلیارد تومان
سوال: فکر می کنید تا شهریور چقدر انجام دهید؟
فرامرز: بستگی به میزان تخصیص دارد، چون تخصیص هایمان در بحث ۴۷۰ میلیارد تومان تا الان از ۱۵۳۰ میلیارد تومان تخصیص یافته و در بحث تهاتر نفت هم ما ۲ هزار و ۳۶۹ میلیارد تومان اعتبارات مصوب داریم که آن هم در مرحله اجرا است.
سوال: امسال هکتاری چقدر آبخیزداری میکنید؟ یک عدد فقط بگویید
فرامرز: بستگی به مناطق مختلف دارد، ولی دو و نیم تا سه میلیون در هر هکتار اجرای عملیات آبخیزداری است.
سوال: در مورد آبخیزداری صحبت کردیم متاسفانه آن جا که اجرا نشده بود آخرین آماری که داشتیم ۴ فوتی داشتیم که خیلی عدد بالایی است حتما در برنامههای آتی به این موضوع خواهیم پرداخت.