انتشارت جهاد دانشگاهی استان اردبیل کتاب «ژرم پلاسم فندق ایران: خصوصیات فیتوشیمیایی و تنوع ژنتیکی» را با رویکردی به حوزه کشاورزی و منابع طبیعی منتشر کرد.
در این کتاب آمده است: تنوع اقلیمی، گونهای و ذخائر ژنتیکی از ویژگیهای بارز کشور ایران است. وجود بیش از از هشت هزار گونه گیاهی کشور ایران را تبدیل به یکی از مهمترین مراکز ذخیره ژنتیکی گیاهان در جهان کرده است. جنگلهای وحشی و خودروی فندق نیز در ایران به عنوان یکی از اولین منشاهای پیدایش و تکوین فندق در جهان، بصورت پراکنده و در نواحی شمال و شمالغرب ایران گسترش یافته اند.
فندق از محصولات مهمی است که در سطح وسیعی در ایران کشت میشود. فندق تولیدی در ایران از کیفیت بالایی برخوردار بوده و به دلیل ویژگیهای خاص آن از نظر روشهای کشت و کار، سازگاری به شرایط محیطی و در مصرف آجیلی و تازه خوری دارای اهمیت است. همچنین وجود ماده ضد سرطانی تاکسول به همراه سایر مواد موثره، از جمله فنل، اسیدهی چرب، آنتی اکسیدانها و غیره. فندق را تبدیل به محصول مهم غذایی کرده است.
مولفان در این کتاب اشاره کرده اند که تنوع ژنتیکی و ژرم پلاسم گیاهان، زمینه مهم مطالعاتی است که در ژنتیک جمعیت و مطالعات مولکولی جهت بررسی تنوع و کاربرد در تولید محصولات بهتر و با کیفیتتر مورد مطالعه قرار میگیرد. نشانگرهای مبتنی بر DNA در بررسی تنوع ژنتیکی در گیاهان زراعی و باغی و حتی گیاهان دارویی استفاده شده است. این نشانگرها به دلیل تکرار پذیری و حساسیت بالا و نیز سریع بودن در اخذ نتایج همچنان مورد استفاده قرار میگیرد این مطالعه با بررسی ژرم پلاسم فندق ایران با استفاده مارکرهای مولکولی مختلف از جمله SSR، SCoT و ISSR تلاش کرده تا مطالعات این حوزه را پوشش دهد. این مطالعه میتواند ژرم پلاسمهای غنی از نظر مورفوفیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی در بین ژنوتیپهای فندق ایران را معرفی کند.
کتاب «ژرم پلاسم فندق ایران»، ۱۲۶ صفحه ای، در ۶ فصل گردآوری شده است و به قیمت ۸۰۰۰۰۰ ریال در دسترس علاقمندان قرار دارد.
بیشتر بخوانیم:
به همت جهاد دانشگاهی و دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل.
اجرای طرح مطالعاتی "بررسی تنوع ذخیره گاه طبیعی ژرم پلاسم فندق شمالغرب"