برداشت آنغوزه تلخ از اوایل خردادماه در شهرستان نی ریز آغاز شدهاست و تا اواخر شهریورماه ادامه دارد.
وی افزود: در حال حاضر افزون بر یکهزار هکتار از زمینهای کشاورزی این شهرستان به کشت آنغوزه دیم اختصاص یافته که نزدیک به ۳۰۰ هکتار آن مثمر است.
بصیری اظهارکرد: هر غده آنغوزه در مدت برداشت بهطور متوسط ۱۸ مرتبه بهصورت عرضی برش میخورد و در مجموع هشتاد تا صد و پنجاه گرم شیرابه از آن بهدست میآید.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیریز گفت: پیشبینی میشود امسال حدود ۱۲۰ تن صمغ آنغوزه برداشت شود که علاوه بر مصارف داخلی به کشورهایی از جمله چین، هندوستان صادر میشود.
این گونه نادر گیاهی بوتهای بزرگ، علفی و چند ساله است که ساقه نسبتاً محکم و ضخیم با سطحی خشن دارد؛ ارتفاع آن گاهی به ۲.۵ متر و طول برگهای بزرگ و ضخیم آن تا ۶۰ سانتیمتر میرسد؛ رویشگاه آن منحصرا ایران، افغانستان، تاجیکستان، قزاقستان و ازبکستان است؛ شیرابه آن مصارف دارویی، صنعتی و خانگی دارد.
گلهای این گیاه زرد رنگ و به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقه قرار میگیرند؛ رنگ میوهها قهوهای تیره است، از ریشه یا قاعده ساقه این گیاه بر اثر تیغ زدن مادهای به نام "اولئوگم رزین" به دست میآید که به "آنغوزه" مشهور و شیرابه آن به عنوان مادهای خلط آور، ضدنفخ و اسپاسم رودهای مورد توجه بوده است.
دوره باردهی گیاه آنغوزه هر پنج تا هفت سال یکبار است؛ از اینرو برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها، میتوان اقدام به کاشت نشاء آنغوزه کرد که با این روش دوره باردهی دو سال کاهش یافته و سودآوری بیشتری را در پی خواهد داشت.