پخش زنده
امروز: -
معاون بهبود تولیدات گیاهی فارس گفت: توسعه پایدار کشاورزی و افزایش بهره وری در تولید از مزایای اجرای قانون اصلاح الگوی کشت در استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، گفت: استان فارس حدود ۲ میلیون هکتار زمین زراعی دیم و آبی دارد و با تولید ۸ میلیون تن محصول زراعی، رتبه دوم کشور را در تولید محصولات زراعی به خود اختصاص داده است.
دهقان پور افزود: فارس ۱۰ درصد امنیت غذایی کشور را در اختیار دارد.
۱۵ سال از تصویب طرح اصلاح الگوی کشت میگذرد و هنوز خبری از اجرایی شدن آن نیست و کشاورزان میگویند امسال همچون سالهای قبل، بر اساس تجربه، سنت و یا سود اقتصادی آماده کشتهای پاییزه میشوند.
آنها میگویند هنوز الگوی کشتی از سوی جهاد کشاورزی به آنها ابلاغ نشده است یا اگر کشت محصولی به آنها پیشنهاد داده میشود، به دلیل نبود تضمین خرید و قیمت گذاری به موقع، یا نبود برنامه منسجم برای خرید تضمینی توسط دولت، تمایلی برای کاشت وجود ندارد.
پیامد این مساله را میتوان در کشت محصولاتی از جمله صیفی جات دید که سالانه با وجود هزینههای زیاد برای کاشت داشت و برداشت، بخش زیادی از آن بر زمین میماند یا خوراک دام میشود.
در فارس سالانه ۳ میلیارد متر مکعب آب صرف تولید ۲۰ محصول صیفی میشود که معادل ۳ برابر حجم مخزن سد درود زن است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی فارس علت بر زمین ماندن قانون اصلاح الگوی کشت را ناتوانی در جمع کردن مولفههای مرتبط اجرایی در کنار هم عنوان کرد.
دبیری گفت: تعیین میزان نیاز کشور به محصولات زراعی، استراتژیک بودن محصولات، میزان مصرف آب، ذائقه مردم، محیط زیست، منابع طبیعی و حفاظت منابع، از جمله مولفههای مطالعاتی برای تعیین الگوی کشت در هر منطقه است که رسیدن به الگوی کشت واقعی را سخت کرده است.
به گفته دبیری، از اردیبهشت سال ۱۴۰۱، مطالعات الگوی کشت برای سه دشت کشاورزی در فارس شامل دشت نمدان در اقلید، مادر سلیمان در قادر آباد و دشت داراب آغاز و الگوی کشت برای این دشتها تهیه شده و آماده اجراست که۱۷ محصول برای کشت امسال در الگوی کشت این سه دشت در نظر گرفته شده است.
وی به بستههای حمایتی از کشاورزان هم اشاره کرد و افزایش ده برابری یارانه بذر و رسیدن آن به هر کیلوگرم ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و پرداخت تسهیلات مکانیزاسیون از جمله این تسهیلات برشمرد.
زارعیان رئیس تحقیقات خاک و آب، حرکت به سمت محصولات شتوی را که در زمستان کشت میشوند از جمله جایگزینی و توسعه کشت چغندر پاییزه به جای کشت چغندر بهاره، گندم، جو، کاشت گیاهان دارویی و کم آب بر از جمله آنغوزه، خاکشیر، آویشن، گلرنگ با نیاز آبی ۲ تا ۳ هزار متر مکعب آب، عنوان کرد.
به گفته نماینده فارس و رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس هم امسال شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی در حمایت از کشاورزان راه اندازی شده است.
عسکری با بیان اینکه با وجود این، شورا، تصمیم گیری برای تعیین قیمت است ادامه داد: این شورا با عضویت نمایندگان مجلس، وزیر جهاد، وزیر اقتصاد و ۶ کشاورز، باغدار و دامدار خبره، با بررسی هزینه کاشت، داشت و برداشت و در نظر گرفتن سود واقعی بهره بردار، قیمت واقعی محصولات را تعیین میکنند.
در استان فارس ۵۶ دشت کشاورزی وجود دارد که در انتظار تدوین طرح الگوی کشت است.