رئیس مرکز ملی بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد گفت:هشتاد درصد پروانههای کسب سه روزه و بقیه هم حدود هفت روزه صادر می شود.
سوال: راجع به بحث مجوزهای کسب و کار قرار بود و بنا بر این بود که مجوزها خیلی سریع صادر شود و به دست کسی که کارآفرینی میخواهد بکند و اشتغال ایجاد کند برسد، اما ما شنیدیم و در خبرها خواندیم که برخی از دستگاهها مقاومت میکردند، برخی از اتحادیهها مقاومت میکردند و حتی گزارش رسیده راجع به؛ و الان کلی پیامک آمده که دو سال است دارند جواز میگیرند. علت چیست بفرمایید:
سیاح: یک دلیل این است که هم مردم و هم اکثر دستگاههایی که صادر کننده مجوز هستند عادت دارند که برای این کار حضوری بروند به جایی که مجوز میدهند و آنها عادت دارند مردم را حضوری بطلبند و دست به پوشه و کاغذ و خودکارند نه دست به کیبورد، اگر دست به کیبورد و صفحه کلید بشوند میتوانند درگاه ملی مجوزها نسبتا راحت اقدام کنند و تقریبا در زمان تعیین شده با یک مقدار کم و زیاد مجوزهایشان را بگیرند.
سوال: اطلاع رسانی درست نشده؟ آن دستگاههایی که مقاومت کردند با آنها چطور برخورد میشود
سیاح: اطلاع رسانی کم کردیم دلیل هم این است که درگاه ملی هنوز کامل نشده بود هنوز هم نشده، هنوز هم کامل کامل و آن طور که باید و شاید کامل نشده، درگاه ملی مثل یک هتلی بود که همزمان با این که اسکلت آن زده شد مسافر هم شروع کرد به پذیرفتن.
سوال: یعنی استارت آن زود زده شد؟
سیاح: خوب نبود تبلیغ کنیم، اول باید تمام میشد و بعد مردم اقدام میکردند
سوال: الان باید چه کار کرد؟ الان روند ساخت و ساز طرح تمام شده؟
سیاح: تقریبا تمام شده و در حال اتمام است.
سوال: الان آقای خدامرادی از تبریز پیامک زدند و گفتند که دو سال است دنبال پروانه کسب هستم و هنوز تمام نشده است.
سیاح :ایشان به مجوز آی آر مراجعه کنند و هشتاد درصد پروانههای کسب سه روزه صادر میشود و بقیه هم حدود هفت روز، مگر این که اتحادیه شان یک کمی خدایی نکرده ...
سوال: آن ۲۰ درصد بقیه چه میشود؟
سیاح: هشتاد درصد پروانههایی کسب ثبت محورند یعنی سه روزه صادر میشوند، ۲۰ درصد پروانههای کسب ثبت محور نیستند یعنی یک بازدید میخواهند آن بازدیدشان هم پلیس است پلیس ۲۰ درصد پروانههای کسبها و دستگاههای صنفی را میگوید باید بروم و ببینم، مثلا طلا فروشی هر جایی نمیشود و من باید ببینم یا مثلا رستوران همین طور میگویند که رستوران سر چهار راه بدهیم ترافیک میشود و من اجازه نمیدهم، به این صورت.
سوال: نانواییها هم از آن دسته از مجوزها هستند؟
سیاح: بله نانوایی هم پروانه کسب است و کلا در جریان باشید هر کسب و کاری صنفی است مگر این که قانون خلاف آن را گفته باشد، قانون گفته که مثلا مجوزهای درمانگاه و بیمارستان و اینها وزارت بهداشت بدهد، مجوز مدرسه را وزارت آموزش و پرورش بدهد، مجوز پژوهشگاه را وزارت علوم بدهد، اینها صنفی نیستند وگرنه اگر قانون نگفته باشد صنفی هستند.
سوال: پس ما در حقیقت آن طور که شما گفتید یک کم اطلاع رسانی ضعیف بوده و مردم هنوز سردرگم هستند و هنوز روشهای سنتی را پیش میگیرند فرمودید که در قدم اول بروند وارد درگاه اینترنتی مجوز آی آر
سیاح: هر کس که مجوز میخواهد برود مجوز آی آر، پروانه کسب نسبتا بهتر از بقیه است، چون نوتر از بقیه است، در پروانه کسب مشکلی که داریم بعضا به اتحادیهها اطلاع رسانی نشده البته اطلاع رسانی به ایشان شده، خودشان را میزنند به اطلاع رسانی نشدن و میگویند که مردم حضوری بیایید و پرونده بیاورید وگرنه میتوانند سه روزه بگیرند. این هم بگویم پروانه کسب از اول ۱۴۰۲ تا دیروز ده هزار و ۸۰۰ نفر در سراسر کشور گرفتند یعنی سیستم دارد کار میکند، ولی برخی از عزیزان صنفی و البته بگویم اوایل آن هم خوب نبود، ولی الان تقریبا درست شده است.
سوال: یک موضوع هست، بعضی از دوستان اشاره میکنند که وقتی میخواهیم برای اخذ مجوز اقدام کنیم از ما سابقه کار میخواهند ما میخواهیم مجوز بگیریم که تازه کارمان را شروع کنیم.
سیاح: مجوز چه چیزی؟
سوال: بعضی از کسب و کارها ظاهرا به این صورت است؟
سیاح: متاسفانه بعضی از کسب و کارها این طور بود.
سوال: مثلا الان کاریابی را اشاره کردند برای تاسیس موسسه کاریابی
سیاح: بنابر وزارت کار میگویند که کسی که میخواهد برای کسی کار درست کند باید تجربه داشته باشد که برای مردم کار بدهد ما هم گفتیم منطق آن درست نیست، ولی حالا که قانون گفته باشد همین است.
سوال: دوستی گفتند من لیسانس مدیریت دارم گفتم کاریابی راه بیاندازم متاسفانه نشد، اما آن طور که شما فرمودید منطقی است اول باید تجربه کسب کند و بعدسراغ تاسیس و جواز برود