به گفته کارشناسان کریدور شمال - جنوب می تواند به مثابه یک پدافند غیرعامل در برابر تهدیدات نظامی و امنیتی علیه ایران و کشورهای منطقه عمل کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، از سال ۲۰۰۰ که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ایده ساخت کریدور شمال - جنوب را در سنت پترزبورگ ارائه کرد ۲۳ سالی میگذرد، اما همچنان این طرح راهبردی معطل مانده است.
این راهگذر فقط یک مسیر میانبر نیست که با تکمیل آن زمان ۴۵ روزه انتقال کالا از شرق به غرب به نصف کاهش و هزینه حمل و نقل هم ۳۵ درصد به نفع صاحب بار شود بلکه به مثابه پدافندی غیرعامل و ضامن امنیت ایران و کشورهای منطقه است.
مسعود اسداللهی، کارشناس مسائل بینالملل در این خصوص میگوید «هر نوع کریدوری با ایجاد خود ضریب امنیت کشورهای محل گذر را بالا خواهد برد؛ چراکه بسیاری از اقتصادهای دنیا بقای اقتصاد خود را مرهون گذر کالاهای خود از کشور محل عبور کریدور میشوند»
روحالله مدبر، کارشناس مسائل اوراسیا هم معتقد است «با ایجاد کریدور شمال - جنوب دیگر کشورهای غربی نمیتوانند به راحتی ایران را تحریم کنند؛ چراکه تحریم ایران به مانند تحریم کشورهایی است که کالاهای خود را از مسیر ایران و از طریق این کریدور جابجا میکنند.».
اما راهگذر شمال جنوب حالا به یکی از مولفههای اساسی روابط ایران و روسیه تبدیل شده به طوریکه نهایی شدن آن هم در دیدارهای مشترک هم تاکید رهبر انقلاب بوده و هم بارها از سوی رئیس جمهور روسیه مطالبه شده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در این باره بارها گفته است «روسیه توجه ویژهای به توسعه کریدور حمل و نقل شمال-جنوب خواهد داشت و این فرصتهایی برای روابط با هند، ایران و پاکستان است»
به گفته روحالله مدبر، درحال حاضر در یک پنجره طلایی قرار گرفته به طوریکه طرف روس هم عزم خود را برای به سرانجام رساندن این کریدور جزم کرده است.
با این وجود، اما ناظران وضعیت تکمیل راهگذر شمال جنوب را مساعد ارزیابی نمیکنند؛ چراکه معتقدند وجود کارشناسان غربگرا و تعدد دستگاههای موازی مانع تکمیل کریدور شمال - جنوب شده است.
در عین حال به گفته آقای خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی، ضرب الاجلی سه ساله برای برای تکمیل این طرح راهبردی تا پایان سال ۱۴۰۵ از سوی وزیر راه و شهرسازی تعیین شده تا این کریدور به سرانجام برسد.