به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، علی شمخانی با استقبال از سیاست رئیس جمهور ازبکستان در تقویت تعامل سازنده و راهگشا با همسایگان افزود: ایران و ازبکستان می توانند در مسیر افزایش همکاری میان کشورهای آسیای مرکزی، شرکای قابل اعتمادی برای یکدیگر باشند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی، توسعه بحران های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی در افغانستان و عملکرد ناامن کننده اعضای ناتو در این کشور را بسیار نگران کننده عنوان کرد و گفت: ایران و ازبکستان می توانند با کار مشترک و از طریق افزایش همکاری و پشتیبانی از دولت وحدت ملی، به بهبود شرایط امنیتی و اقتصادی در افغانستان کمک کنند.
وی بر ضرورت مقابله همه جانبه با تروریسم، افراط گرایی و جدایی طلبی به عنوان معضلات مشترک منطقه تاکید و خاطرنشان کرد: وهابیت بستر ایدئولوژیک تروریسم تکفیری است و بر اساس آن، داعش با طراحی برخی قدرت های جهانی و بازیگری تعدادی از کشورهای نادان و مدعی منطقه ایجاد و پشتیبانی شده است.
شمخانی به اهداف امریکا برای مدیریت و بهره برداری ابزاری از تروریسم اشاره کرد و با ابراز نگرانی از انتقال داعش به افغانستان و آسیای مرکزی گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده انتقال تجربیات درخشان و موفق خود در مبارزه با تروریسم به سایر کشورهای منطقه است.
وی با دعوت از ازبکستان برای مشارکت جدی در طرح ایران برای برگزاری نشست دبیران و مشاوران امنیت ملی کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم و بررسی سازوکارهای مشترک تأمین امنیت منطقه ای افزود: تجربیات پرهزینه سال های گذشته نشان می دهد که حضور نیروهای فرامنطقه ای به بهانه ایجاد امنیت، فرجامی به جز بی ثباتی و توسعه ناامنی نخواهد داشت.
شمخانی بر همکاری های اقتصادی چندجانبه با تمرکز بر ایجاد دسترسی برای ازبکستان به بازارهای سایر کشورها به ویژه از طریق بندر چابهار تأکید کرد و گفت: تسریع در ایجاد کریدور ازبکستان، ترکمنستان، ایران و عمان می تواند جهش قابل ملاحظه ای در توسعه مناسبات تجاری و بازرگانی میان کشورهای عضو کریدور به دنبال داشته باشد.
ویکتورمحمود اف، دبیر شورای امنیت ملی ازبکستان نیز در این جلسه با ابراز خرسندی از سفر به جمهوری اسلامی ایران و دیدار با مقامات عالی رتبه کشورمان اظهار داشت: راهبردهای اعلام شده از جانب جنابعالی در جریان کنفرانس امنیتی روسیه، چشم اندازی بسیار روشن، سازنده و واقعی را برای ایجاد امنیت پایدار و توسعه همه جانبه روابط کشورهای منطقه ارائه کرد.
وی رخدادهای خونین و تاسفبار در افعانستان را موجب ناخشنودی و رنج همه کشورهای منطقه دانست و بر ضرورت تحرک جدی منطقه ای برای کمک به دولت این کشور برای مقابله با ناامنی و بی ثباتی تاکید کرد.
محمود اف با اشاره به ظرفیت های گسترده قابل مبادله دو کشور در حوزه های اقتصادی، ترانزیت، انرژی و همکاری های امنیتی اظهار داشت: روابط سازنده دو کشور ضمن اینکه علیه هیچ کشور دیگری نیست، تحت تأثیر اقدامات طرف های ثالث نیز قرار نمی گیرد.