یکی از نوبرانههایی که در کوله بار فصل بهار یافت میشود، کنگر با خواص درمانی شگفت انگیز است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، کنگر گیاهی خودرو با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به کرفس است و طبعی گرم و خشک دارد و خوردن آن به افرادی که گرممزاج هستند، توصیه میشود.
عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کمخونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.
کنگر ضدعفونیکننده، اشتهاآور، تببر و هضمکننده غذا است و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود، البته عادت به خوردن آن به هضم غذا کمک کرده و اشتها را افزایش میدهد.
خاصیت آنتیاکسیدانی و کاهندگی کلسترول از دیگر خواص این گیاه خودرو است، بنابراین احتمال بروز سرطان را کاهش میدهد.
کنگر خنثیکننده سموم کبدی و محافظ کبد است و به همین دلیل از دانههای آن داروهایی برای درمان بیماریهای کبدی به بازار عرضه شده است.
خوردن برگ کنگر تولید کلسترول در بدن را پایین میآورد، به همین دلیل داروهای تهیه شده از کنگر را برای امراض قلبی-عروقی و جلوگیری از تصلب شرایین استفاده میکنند.
ماده سینارین که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون و سطح تریگلیسیرید خون نیز میشود، همچنین کبد را در برابر عفونت حفظ کرده و به کبد کمک میکند تا بعد از تخریب قسمتی از آن دوباره خود را از نو بسازد.
اثرات دیگر کنگر شامل؛ کاهش چربی خون، ضددرد، ضدالتهاب، کاهش قندخون، ادرارآوری، افزایش باکتریهای مفید و کاهش باکتریهای مضر در مدفوع، حفظ سلامتی روده، کاهش خطر سرطان روده باریک و محافظت از پوست در برابر سرطان است.
منع مصرف کنگر در برخی افراد
البته بهتر است زنان باردار، کودکان، بیماران مبتلا به بیماری شدید کبدی یا کلیوی از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند.
باتوجه به اینکه برگهای کنگر محرک انقباض کیسه صفرا است، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، نباید آن را مصرف کنند، زیرا افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا میشود.
همچنین اشخاصی که نسبت به کنگر یا خواص سینارین حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه پرهیز کنند.