انس با قرآن به معنی خو گرفتن با قرآن است به طوری که قرآن روحیه، فکر و جسم ما را تغییر دهد و به خداوند نزدیکتر کند.
انس با قرآن؛ آشنایی با مفهوم و مراحل انس با قرآن
انس به معنی خو گرفتن و ارتباط با چیزی فراتر از یک رابطه معمولی است و متضاد وحشت است. ارتباط مستحکمی که بر روی فرد تأثیرگذار باشد. انس با قرآن به معنای ارتباط با قرآن است که بالاترین مرتبه از ارتباط به حساب میآید و دستاورد آن تغییر روحیه، فکر و جسم انسان به شکلی قرآنی است.
انس گرفتن با قرآن چه فایده ای دارد؟
زنده شدن دلهای مرده، صیقل خوردن قلبهای زنگار زده، آسان شدن ترک گناه، اطمینان و آرامش قلب، رفع اضطراب و وحشت، تامین امنیت اخلاقی و روانی جامعه تنها بخشی از آثار انس با قرآن کریم کریم است.
مراحل انس با قرآن
انس با قرآن مراحی دارد که از همراه داشتن کتاب قرآن شروع میشود و به تفکر و تعمق در آیات الهی میرسد.
مراحل انس با قرآن
نگهداری قرآن در خانه
نگاه کردن به آیات قرآن
گوش دادن به تلاوت قرآن
یادگرفتن خواندن صحیح قرآن
مداومت بر خواندن قرآن
دقت در مفهوم قرآن
عمل به قرآن
برنامهریزی برای انس با قرآن
یک حداقلی را برای قرائت روزانه قرآن در نظر بگیرید و به آن پایبند باشید. لازم نیست که قدم اول را بزرگ بردارید. میتوانید مثلاً روزانه یک صفحه از قرآن را در برنامه کاریتان قرار دهید.
حین قرائت قرآن نیمنگاهی هم به ترجمهاش داشته باشید تا حدودی دستتان بیاید که قرآن چه میگوید.
حتیالامکان در زمان قرائت قرآن وضو داشته باشید.
بهتر است زمان این قرائت را بعد از نمازهای واجبتان قرار بدهید که حال و هوای معنوی داشته باشید.
زمانی که شیطان به سراغتان آمد و خواستید به بیراهه بروید زمان قرائت قرآنتان را به خودتان گوشزد کنید.
اگر نمیتوانید گناه نکردنتان را کنترل کنید لااقل مواظب زبانتان باشید. خیلی از گناهها زیر سر همین زبان سرخ است!
سعی کنید با زبان عربی کمی آشنایی پیدا کنید تا موقع خواندن قرآن اشتباه لفظی نداشته باشید. مثلا این که بدانید انواع وقف و علائم وقف در تلاوت قرآن به چه صورت است کمک بزرگی به صحیح خواندن قرآن شما میکند.
حدیث درباره انس با قرآن
پیامبر اکرم (ص):
«چشمانتان بهرهای از عبادت دارند که باید به آنها ببخشید… (و این بهره)، نگاه کردن به قرآن و فکر کردن در آن و پند گرفتن از شگفتیهای آن است.»
امام سجاد (ع):
«اگر کسی حرفی از کتاب خدا را فقط گوش کند و تلاوت هم نکند خداوند برایش حسنه مینویسد، گناهی از او محو نموده و درجهاش را بالا میبرد.»
امام صادق (ع) میفرماید:
«قرآن کریم، میثاقی است بین خالق و مخلوق و شایسته است یک مسلمان، هر روز به این عهدنامه نظر کند و (حداقل) پنجاه آیه از آن را بخواند.».
عامل به قرآن باشیم
لذا برای انس با قرآن و آرامش یافتن با آن عمل به دستورات قرآن است.
نتیجه آنکه، انس با قرآن یعنی اینکه انسان همواره آنرا تلاوت کند؛ در معنایش تدبر کند، و برای تنظیم رفتارهای خود با آموزههای قرآنی تلاش جدی و حداکثری به عمل آورد؛ یعنی قرآن با خون و گوشت او آمیخته شود. بر این اساس، بیش از خواندن قرآن - که آن نیز در جای خودش لازم است - انس با قرآن زمانی معنا خواهد داشت که آموزههای قرآن با جان انسان عجین شود و عمل انسان با قرآن هماهنگ باشد.
بیشتر بخوانید:جهان، یک صدا برای ظهور عدالت
داستانی درباره تامل در قرآن
فخر رازی از مفسران قرآن کریم میگوید: «مانده بودم «لفی خسر» را چگونه معنا کنم؟ از بس فکر کردم، خسته شدم و با خود گفتم: بروم سراغ سورههای دیگر تا فرجی شود...» نقل میکند: «روزی گذرم به بازار افتاد و دیدم کسی با التماس فراوان به مردم میگوید: «مردم رحم کنید به کسی که سرمایه اش در حال آب شدن هست و دارد نابود میشود.»
نگاه کردم دیدم او یخ فروش است. یک قالب یخ آورده، هوا هم گرم است و یخ هم در حال آب شدن؛ او التماس میکند از مردم که از من یخ بخرید. من معنای «لفی خسر» را در سوره عصر از این یخ فروش فهمیدم. ما هم لحظه به لحظه یخ زندگیمان در حال آب شدن است، اما قدر این نعمتها و فرصتهای ناب را نمیدانیم و درک نمیکنیم، مگر زمانی که دیر میشود و جز افسوس کاری از ما ساخته نیست.
بهره برداری از رمضان برای انس با قرآن
فرصت سبز رمضان بهترین زمان برای انس با قرآن کریم و غور در دریای معانی آیات الهی است. انس انسان به چیزی، به این معناست که از آن، هیچ وحشت و اضطرابی ندارد و همراه با آن به آرامش میرسد.
انسان کمالطلب، فقط به امور مادی بسنده نمیکند و به سوی هدفهای والاتری گام بر میدارد، لذا وحشت و تنهایی خود را در پناه امور معنوی زایل میکند. در روایات، به انس با علم و معرفت به قرآن کریم و ذکر خداوند سفارش شده است.
سخنان حجت الاسلام حسینی درباره انس با قرآن
منابع: میزان آنلاین، ستاره