سرطان مری از لایه مخاطی که همان لایه پوشاننده سطح داخلی مری است آغاز و سپس در لایههای زیرین مانند لایه زیر مخاطی و ماهیچهای تکثیر میشود.
در قسمت پایینی مری و محل اتصال مری به معده هم اسفنگتر تحتانی مری قرار دارد، این دریچه در بین وعدههای غذایی این دریچه بسته شده و اسید معده و سایر آنزیمهای گوارشی را از مری دور نگه میدارد.
سرطان مری چندان سرطان شایعی نیست، ولی با این همه جز ده سرطان شایع در جهان است. اگر سلولهای غیرطبیعی در بافت مری به صورت خارج از کنترل رشد کند، سرطان مری (Esophageal cancer) ایجاد میشود. این سلولها کمکم تشکیل تومورهای سرطانی خواهد داد.
عمده علل ابتلا به بیماری سرطان مری عبارتند از: سن بالا، جنس مذکر (احتمال سه برابری ابتلای مردان)، مصرف دخانیات، مصرف زیاد غذا و مایعات داغ، اضافه وزن، مصرف کم میوه و سبزیجات، کمبود آهن و برخی از بیماری ها مثل ریفلاکس شدید معده، انبساط دائم مری، مصرف تنباکو و الکل و در معرض موادشیمیایی بودن در محیط کار.
نشانههای سرطان مری:
درد گلو و کمر، پشت استخوانهای دنده، یا بین شانه
استفراغ و یا عطسه خونی
سوزش سر دل
خش شدن صدا یا سرفه مزمن
کاهش وزن ناگهانی
کنترل و درمان بیماری سرطان مری
روشهای درمان سرطان مری متفاوت است، اما درمانهایی که برای آن استفاده میشود شامل: جراحی برای از بین بردن بخشی از مری و قسمت فوقانی معده، پرتو درمانی، شیمی درمانی، اندوسکوپی لیزرتراپی و فوتودینامیک تراپی است.
شانس بهبود کامل بیمار به شدت سرطان مری فرد و سلامت عمومی بدن فرد بستگی دارد. اگر سرطان مری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، معمولاً به صورت موفقیت آمیز و کامل درمان خواهد شد.
دو نوع عمده و اصلی سرطان مری شامل کارسینوم سلولهای سنگفرشی و آدنو کارسینوم است. سرطان مری از نوع اول در سلولهای لایهی داخلی مری آغاز میشود و سرطان نوع دوم بافتی که به شما کمک میکند تا غذا را قورت دهید را درگیر میکند.
سرطان مری زمانی اتفاق میافتد که سلولهای مری دچار جهشهایی در DNA میشوند. این اشتباهات، سرعت تکثیر سلولها را افزایش میدهد و سرعت رشد کنترل شده سلولها، از دست خارج میشود. سلولهای غیر طبیعی جمع شده تومور را در مری ایجاد میکنند که میتوانند به ساختارهای مجاور حمله کنند و به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند.
درمانهایی که برای سرطان مری دریافت میکنید بر اساس نوع سلولهای دخیل در سرطان، مرحله سرطان، سلامت کلی و ترجیحات شما برای درمان است.