فوق تخصص روماتولوژی به مبتلایان به نقرس توصیه کرد از دریافت میزان زیاد غذا با کالری بالا خودداری کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دکتر عبدالرحمان رستمیان ، فوق تخصص روماتولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با برنامه ضربان شبکه سلامت درباره بیماری نقرس توضیحاتی ارائه داد.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که نقرس چگونه بیماری است؟ گفت: نقرس نوعی بیماری روماتیسمی شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد اسید اوریک در بدن ایجاد میشود. او ادامه داد: این بیماری التهابی با حملات مکرر، درد و تورم مفاصل همراه با سوزش، التهاب و قرمزی ظاهر می شود. دکتر رستمیان افزود: در بیشتر موارد التهاب در مفاصل انگشت شست پا دیده می شود اگرچه ممکن است سایر مفاصل همچون آرنج، زانو، دست، پا، بازو و شانه نیز دچار التهاب و سایر علائم بیماری شوند.
رستمیان در پاسخ به این سوال که اسید اوریک چیست؟ گفت: اسید اوریک به عنوان ماده زائدی است که در نتیجه سوخت و ساز پروتئین ها در بدن ایجاد می شود، در صورتی که این ماده به مقدار زیادی تولید شود و یا کلیه ها توانایی دفع آن را بطور کامل نداشته باشند در بدن تجمع یافته و منجر به بروز نقرس می شود.
این فوق تخصص روماتولوژی افزود: رسوب کریستال های اسید اوریک در مفاصل و همچنین بافت ها و تاندون های بدن، باعث تحریک سیستم ایمنی و بروز التهاب و درد در مفاصل بدن می شود.
رستمیان افزود: آرتریت هایی ، التهاب های مفصل ، وجود دارند که ناشی از بیماری های متابولیک فرد است. (بیماریهایی که ژنتیک در بروز آنها نقش دارد) او تاکید کرد: اگر فردی فقط با درگیری یک عضو مراجعه کند، ابتدا باید از احتمال درگیری عفونی مفصل مطمئن شویم، در صورت وجود عفونت، درمان باید سریعتر انجام شود زیرا عفونت باعث تخریب مفصل در همان ناحیه می شود.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که تشخیص سریع این بیماری چگونه امکان پذیر است؟ گفت: از مایع مفصلی نمونه برداری میکنیم، در صورت وجود کریستال در این مایع در زیر میکروسکوپ بیماری تشخیص داده میشود.
دکتر رستمیان در پاسخ به این سوال که دلیل بالا رفتن اسیداوریک در بدن چیست؟ گفت: گاهی نقایص ژنتیکی باعث بالا رفتن این ماده در بدن میشود ، همچنین در صورت بالا بودن مصرف مواد غذایی و تولید بیشتر اسید اوریک و یا حتی دفع کمتر آن از بدن، اسید اوریک به حدی افزایش می یابد که از سطح اشباع بدن بیشتر و در این صورت باعث رسوب در مفاصل و اندام های بدن می شود.
او ادامه داد: در بعضی از بیماریها مانند: پسوریازیس (صدف)، میزان اسید اوریک در بدن بالا میرود که در این صورت باید علل ثانویه این بیماری (پسوریازیس)، درمان و کنترل شود.
به گفته دکتر رستمیان ، نقرس در آقایان شایع تر است و سن شیوع آن ۳۰ الی ۵۰ سال میباشد، اما اگر این بیماری در سن کمتر از ۳۰ سال و یا بالای ۵۰ سال رخ دهد بیشتر علل متابولیک دارد. او افزود: تا زمانی که بانوان قاعده می شوند و در بدن به اندازه کافی هورمون استروژن وجود دارد اسید اوریک بالا نمیرود زیرا استروژن باعث دفع بیشتر اسید اوریک از بدن می گردد.
این استاد دانشگاه گفت: نقرس معمولاً زمینه ژنتیک دارد و علت آن، دفع نشدن اسید چرب اوریک مناسب از بدن است و اسید اوریک ممکن است در کلیه ها رسوب کند که با درد همراه نخواهد بود. او یکی از علائم اسید اوریک بالا را وجود سنگهای اسید اوریکی در کلیه ها دانست.
دکتر رستمیان مردان مبتلا به سندروم متابولیک را مستعد بیماری نقرس دانست و به آنها توصیه کرد: بطور منظم و دورهای، میزان اسید اوریک خود را کنترل کنند.سندرم متابولیک یا نشانگان سوخت و سازی به مجموعهای از شرایط مانند فشار خون بالا، سطوح افزایش یافته انسولین در خون، چربی انباشته اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافته چربی خون، چاقی شکمی، دیابت، تری گلیسیرید بالا و HDLچربی خوب پایین، گفته میشود که با هم رخ میدهند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته و دیابت را افزایش میدهند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: خوشبختانه بیماری نقرس به راحتی درمان می شود اگر میزان اسید اوریک در فرد بالا باشد، با درمان به موقع، به خوبی از بروز عوارض آن جلوگیری می شود.
رستمیان تاکید کرد: گوشت قرمز ، جگر،دل و قلوه، کله پاچه ، و غذاهای دریایی ، ماهی سالمون و ساردین ، میزان اسید اوریک بالاتری دارند و به این افراد توصیه کرد در مصرف این غذاها محدودیت قائل شوند.
او ادامه داد: مصرف مشروبات الکلی، آبمیوه های مصنوعی و به طور کلی دریافت میزان زیاد غذا با کالری بالا، اسید اوریک خون را بالا میبرد، او به افراد توصیه کرد: با مصرف نکردن این گونه خوراکی ها و اضافه کردن لبنیات کم چرب به غذای روزانه خود به پایین آوردن میزان اسید اوریک خون خود کمک کنند.
دکتر رستمیان مصرف بعضی از داروها مانند هیدروکلروکین را با بالا رفتن میزان اسید اوریک خون همراه دانست به همین جهت توصیه کرد: مصرف این گونه داروها باید حتما تحت نظر پزشک متخصص صورت پذیرد، او به افرادی که با اسید اوریک بالا مبتلا به سنگ کلیه و حملات مکرر هستند توصیه کرد: حتماً باید در اسرع وقت تحت در مان دارویی قرار بگیرند.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش می شود.